Categorie: leisure

08
dec

Belevingscentrum Par’Course // Valkenburg

PLAN

In het hart van het heuvelachtige Zuid-Limburg in de gemeente Valkenburg vind je belevingscentrum Par’Course. Hier vormen verschillende gebouwen een mixed-use omgeving bestaande uit een gastronomisch centrum in een oude monumentale brouwerij, een wieler- en sportcentrum met het Shimano Experience Center en het Mercure Hotel. In opdracht van projectontwikkelaar Wyckerveste waren we verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp en de gebouwontwerpen.

Een gebied met geschiedenis
Het terrein van de oude Leeuw brouwerij heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar 1820. De nu rijksmonumentale watermolen werd in eerste instantie aan de Geul geplaatst voor een buskruit fabriek. Jaren later in 1875 werd de molen ingezet voor papier en in 1886 werd het terrein gekocht door de Aachener Export Brouwerij, die later verder ging als Leeuw bier. De jaren erna werd de fabriek steeds verder uitgebreid en groeide deze organisch, waarbij de bebouwing altijd ten dienste stond van het productieproces. In 2005 vertrok de brouwerij waarna de grote silo’s even later ook zijn meegenomen. Met diverse littekens in de gebouwen bleef het terrein verwaarloosd en vervallen achter.

Een plek vol potentie
De herontwikkeling van de voormalige brouwerij is tot stand gekomen in opdracht van ontwikkelaar Wyckerveste, die samen met de gemeente en de provincie nieuw leven in de historische omgeving wilde blazen. Dankzij het heuvelachtige landschap, een scala aan cultureel erfgoed en bijzondere sportevenementen zoals de Amstel Gold Race is Valkenburg uitgegroeid tot een toeristische trekpleister, maar het toerisme is vooral seizoensgebonden en vaak verblijven bezoekers niet langer dan één nacht in het gebied.

De herontwikkeling van het Leeuw terrein was een kans om de bestaande economie en cultuur van Valkenburg te versterken met een nieuw concept op een bijzondere plek. Door de ligging nabij het centrum onderaan de Cauberg is het een natuurlijk knooppunt tussen de fiets- en wandelroutes vanaf het centrum van Valkenburg. Daarnaast staat het in directe verbinding met de meanderende Geul, het openlucht theater en de tuin van het Holland Casino. Een plek vol potentie dus!

Het concept
Het concept voor Par’Course draait om twee kernwaardes: verbinding en beleving. Want of bezoekers nu wandelen, fietsen of met de auto zijn: ze komen Par’Course op natuurlijke wijze op hun route tegen omdat het gebied in verbinding staat met de rest van Valkenburg en omliggende gebieden. Daarnaast moest het gebied ook als nieuwe publiekstrekker gaan fungeren. Dus om een duidelijke propositie te definiëren koos Wyckerveste voor een thematisering in de gebouwen die perfect aansluit bij Valkenburg en haar omgeving én een duidelijke toevoeging is aan het bestaande aanbod. Zo ontstonden de twee pijlers voor Par’Course: de Food Experience en de Cycle Experience. Twee belevingswerelden die direct zijn verbonden met wielerhoofdstad Valkenburg en het bourgondische Limburg.

Het stedenbouwkundig concept
We kwam met een unieke visie in de besloten architectenselectie. We waren namelijk van mening dat deze plek niet één gebouw moest worden maar een omgeving. Dat het een stukje Valkenburg moest worden inclusief sfeervolle straatjes en pleinen. Door de functies niet in één gebouw onder te brengen maar op een goede manier te verdelen over verschillende bouwvolumes ontstaat een mooi samenspel van gebouwen. De openbare ruimtes tussen de gebouwen zijn te gebruiken voor activiteiten en evenementen en hebben diversiteit in schaal en sfeer. Met dit plan wonnen de architectenselectie en zo werd het stedenbouwkundig plan in nauwe samenwerking met diverse stakeholders gerealiseerd.

Het stedenbouwkundig karakter
Het oude Leeuw terrein kende door de Geul en de bestaande bebouwing veel ommuringen en begrenzingen, waardoor de omgeving besloten aanvoelde. In het stedenbouwkundig plan is zoveel mogelijk van deze ommuring en diverse kleine gebouwen behouden. De oude conciërge- en fabriekswoningen zijn belangrijk voor de kwaliteit en sfeer van de plek en geven het gebied een geborgen karakter. Wel zijn er een aantal grote hallen gesloopt, wat nieuwe openingen creëerde in het besloten gebied, op de plek van de originele entree van het fabrieksterrein. Zo kon de plek verbonden worden met de omliggende natuur, het stedelijk weefsel en wandelroutes en fietspaden.

De oude én nieuwe gebouwen die bijdragen aan het ‘ommuren’ van de plek en het vormen van de pleinen hebben een dorps karakter gekregen. Deze gebouwen zijn voorzien van kapvormen en staan stevig op de grond. De centraal gepositioneerde nieuwbouw inclusief het bijzondere uitbreidingselement op de brouwerij hebben een moderne en technische uitstraling die de hedendaagse agenda van de plek weerspiegelt.

De openbare ruimte
De openbare ruimte had een belangrijke rol in het winnende concept. Het stond centraal als verlengstuk van de gebouwen en moest een omgeving zijn waar activiteiten en evenementen georganiseerd worden. Het ontwerp van de buitenruimte (ontworpen door Dolmans Landscaping Group) kenmerkt zich door een lappendeken van elementen die het een aangename plek maken.

Rondom de historische brouwerij is er een verhoogd terras van betonelementen, afgebakend door groen. In het verdere verloop is er gekozen voor een zandkleurige steen die de pleinen vorm geeft met ovale groenelementen voor bomen en gazon. In de overgangszones van diverse gebouwen is baksteen en groen gebruikt om intimiteit rond de directe buitenruimtes te creëren.

Het grote plein wordt gekarakteriseerd door de eeuwenoude bomen die behouden zijn gebleven en het middelpunt van het plein vormen. Tussen de gebouwen is een combinatie van stedelijke ruimtes ontstaan met pleinen, steegjes en doorkijken. De geul is op verschillende plekken zichtbaar: zo zijn er diverse oversteekplaatsen naar het landschap en bij diverse buitenterrassen rondom de gebouwen.

Inmiddels heeft de openbare ruimte al meerdere evenementen en exposities mogen huisvesten. Daarnaast is het een echte verzamelplaats voor fietsers en wandelaars als start- en eindpunt voor activiteiten in de Limburgse heuvels.

De brouwerij als landmark
De brouwerij heeft een belangrijke plek in het concept van Par’Course. Het gebouw dat toekomstige horeca-concepten gaat huisvesten is de oosprong van het voormalige fabrieksterrein, met de rijksmonumentale watermolen als levend bewijs. De historische brouwerij is aan de buitenzijde volledig gerestaureerd en ontdaan van onbeduidende toevoegingen die door de jaren heen zijn gedaan. Hiermee is het gebouw teruggebracht tot het originele kernvolume wat bestaat uit de rijksmonumentale watermolen, de brouwruimtes en diverse bakstenen hallen.

Tussen de brouwerij en de bakstenen hallen is het gebouw uitgebreid met een modern volume dat gepositioneerd is op de betonnen kolomkoppen van de verwijderde silo’s. De uitbreiding heeft een groot venster gericht op de meanderende geul en vormt samen met het verticale herkenningspunt een landmark in het gebied. De gevel van dit nieuwe volume is verwant aan het Shimano Experience Center ernaast en is bekleed met rechthoekige platen van geadoniseerd roodbruin strekaluminium. De diverse plaatafmetingen geven de gevel de nodige differentiatie en op sommige plekken wisselt de oriëntatie van het strekaluminium waarbij de daglichtreflectie enkele gevelplaten laat oplichten.

De overige delen van de brouwerij zijn op verschillende manieren teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Er is een herkenbaar kleurverschil aangebracht tussen de originele witte brouwerij en bakstenen hallen. Hier en daar zijn gerichte sneden in de gevel gemaakt die het gebouw geschikt maken voor horeca. In het interieur is gekozen om de gelaagdheid van de roerige historie te behouden om de horecaconcepten een industrieel en geleefd casco te bieden.

Het Shimano Experience Center
Het meest centraal gelegen gebouw van Par’Course is het Shimano Experience Center. Het Experience Center is dé plek van Shimano waar bezoekers in aanraking komen met de wieler, hengel-, en roeisport. Ook huisvest het gebouw een fietskledingwinkel, een coachingcentrum, sportschool en een conferentieruimte. De conferentieruimte wordt gebruikt voor zakelijke- en wielerevents.

Het gebouw is het meest moderne gebouw in het gebied en communiceert in materialisatie met de uitbreiding van de brouwerij. De plint is volledig van glas en laat de bovengelegen volumes zweven. De gevel is gemaakt van geadoniseerd strekaluminium. Met diverse plaatafmetingen krijgt de gevel differentiatie. Op sommige plekken wisselt de oriëntatie van het strekaluminium. Het daglicht doet de rest!

In het gebouw staat merkbeleving centraal. In het heldere casco is door Shimano een levendig en fris interieur ontwikkeld dat in het teken staat van ontdekken en beleven. Het Experience Center biedt bezoekers de mogelijkheid om in de omgeving de producten van Shimano uit te proberen. Een dagje vissen in de speciaal daarvoor aangelegde visvijver of fietsen in de heuvelachtige omgeving. Hier word je écht aangemoedigd om de drie buitensporten te ervaren.

Het Mercure Hotel en Cycle Center fietsverhuur
Op het meest oostelijke deel van Par’Course vind je het Mercure Hotel. De hoofdvorm van het gebouw is meanderend en speelt op die manier een grote rol in het stedenbouwkundig concept. Het gebouw volgt de kromming van de Geul en creëert door de haakse hoek twee pleinen: het hoofdplein en het entreeplein van het hotel.

Vanuit het conceptuele idee speelt het gebouw dus een belangrijke rol in het stedenbouwkundige weefsel en daarom heeft het een traditionele hoofdvorm met een kapvorm gekregen. Een verfijnd ontworpen houten gevel geeft het gebouw een moderne uitstraling. Door de horizontale geleding zijn de verdiepingsvloeren zichtbaar. De verticale houten ribben zijn opengewerkt bij de ramen van de hotelkamers.

In het hotel ontwikkelden we een helder casco waar de exploitant een dynamisch interieur ontwikkelde waar een groot restaurant op de begane grond onderdeel van is. Ook in het hotel speelt de wielersport een rol: op de begane grond zitten kleed- en doucheruimtes en een plek om fietsen schoon te maken en veilig te stallen.

Tegenover het hotel zit het gebouw van het Cycle Center, één van de grootste mobiliteitsbedrijven in de regio die fietsevenementen door heel Limburg organiseert. Het gebouw volgt de analogie van het hotel. Het maakt onderdeel uit van de ommuring van het terrein en is door de materialisatie herkenbaar als een nieuw element in het geheel. Samen met het hotel en een oude villa vormt het een gezellig entreeplein.

DATA

opdrachtgever
Wyckerveste Adviseurs
ontwerp
mei 2015
programma
Shimano XP, hotel met 65 kamers, event center, gastronomisch centrum, sport, sportmedische ruimtes, fietsverhuur
bvo
15.000 m2
status
opgeleverd

07
dec

Campus de Braak // Helmond

PLAN

In juni 2019 verworven we samen met CULD en FaulknerBrowns Architects de opdracht voor Campus de Braak in Helmond: een mixed-use stadion waarin verschillende functies samenkomen en de buitenruimte ingericht is om te sporten en ontspannen.

Multifunctionaliteit staat centraal bij het nieuwe stadion in Helmond. De campus wordt de thuisbasis van Helmond Sport en de Praktijkschool Helmond. Ook komt er een NOC*NSF sporthal, enkele gymzalen en een accommodatie voor SV de Braak en JvdI de Fysioclub. Via interactieve sessies zijn al deze gebruikers meegenomen in de ontwikkeling van slimme plattegronden, de algehele logistiek en het deelgebruik van verschillende ruimtes. Zo worden de kleedkamers gedeeld door zowel SV De Braak en andere amateursportverenigingen, de jeugdopleiding van Helmond Sport, de praktijkschool en het naastgelegen Dr. Knippenberg-college. Zij maken hier op verschillende tijden en momenten van de week gebruik van.

De aula en het praktijkrestaurant van de praktijkschool zijn door de toepassing van mobiele wanden te betrekken bij de business club van Helmond Sport die zich zo langs de volledige lengte van het veld manifesteert. En in plaats van een eigen fysioruimte kunnen de profvoetballers van Helmond Sport terecht bij JvdI de Fysioclub voor fysiotherapie. Zo wordt er op alle vlakken optimaal gebruik gemaakt van de ruimtes en faciliteiten in het gebouw.

Ondanks dat het gebouw door meerdere verschillende partijen wordt gebruikt, straalt het gebouw wel een sterke eenheid uit door de toepassing van een ‘gordijngevel’ die het totaal bij elkaar samen bindt. Het gordijn wordt vormgegeven door krachtige goudbruine gevelstijlen die het gebouw statuur en dynamiek geven. Deze gevelstijlen staan los van de fysieke gevel en geven het gebouw een iconisch uitlopende hoofdvorm. Ze bewegen mee met de entreeopeningen in de gevels en de diverse toegangen naar het stadion en versterken daarmee de dynamiek van het geheel. De bouwfysische gevel heeft verfijnde verticaal belijnde gevelbeplating en glazen puien in een donkere antraciet kleur en vormen daarmee een rustige achtergrond achter de expressie van de gevelstijlen.

Een bijzonder aspect in het stadion is de configuratie van de tribunes. Door Helmond Sport is er gekozen om in het huidige ontwerp ‘te starten’ met enkel twee volwaardige overdekte tribunes in de lengte met circa 3.600 zitplaatsen. Door de gekozen configuratie kan de stadioncapaciteit binnen de gevelcontouren in de toekomst uitgebreid worden met nog eens 1.400 (overdekte) zitplaatsen. In het huidig ontwerp spelen deze koppen van het veld een bijzondere rol in de overgang tussen gebouw en landschap. Taluds lopen van binnen naar buiten de schermgevel en zo vloeit het park het stadion binnen. Dit is ook de plek waar je gedurende de dag een glimp kan opvangen van de profs in actie.

Het gebouwontwerp is vanaf het begin volledig geïntegreerd met het landschapsontwerp. De grote taluds wisselen langs het gebouw af met de entreegevels. Normaal gesproken worden stadionomgevingen gekenmerkt door veel verharding en een versteende omgeving. Voor Campus de Braak is er zorgvuldig gekeken naar hoe iedere vierkante meter zoveel mogelijk groen kon worden. Dit heeft een positief effect op de benodigde waterberging en hittestress. Ook worden er nieuwe inheemse bomen zoals de haagbeuk en dennen aan de campus toegevoegd waardoor de ecologische waarde van het park toeneemt. Het ontwerp draagt hierdoor bij aan een gezonde sport- en onderwijsomgeving en aan thema’s zoals klimaatadaptie en biodiversiteit.

Het geheel is ontworpen in combinatie met sport en spel, waarbij gebouw en landschap naadloos in elkaar over lopen. De running track rondom het stadion loopt soms over het talud en zelfs het dak van het gebouw. Naast de running track ligt een rondgang met een gedeeld voetgangers- en fietspad waar de verschillende routes en paden uit de omgeving op uitkomen. Op de hoekpunten van deze rondgang zijn vier verschillende plekken gemaakt: een entreetuin met siergrassen, een bloementuin, een speel en klautertuin en een heestertuin. Zo is Campus de Braak niet alleen een plek voor sport maar ook een plek waar mensen kunnen ontspannen en bovenal plezier kunnen maken.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Helmond en Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs
ontwerp
mei 2019
programma
stadion, sporthal, gymzalen, multifunctionele ruimtes, onderwijsruimtes, kleedruimtes, tribune, restaurant, parkeren en schoolplein.
bvo
11.405 m2 binnenruimte en 127.000 m2 buitenruimte
status
in ontwikkeling

05
dec

Vie // Kerkrade

PLAN

Op het terrein van het voormalige Atrium Ziekenhuis in het Zuid-Limburgse Kerkrade verrijst in de komende jaren een bijzonder sportgebouw. MoederscheimMoonen Architects won in combinatie met Wehrung Architecten de Europese aanbesteding hiervoor en stelt een gebouw voor dat volledig opgaat in het heuvelachtige terrein. Het totale complex telt ca. 14.000 m2 en behelst onder meer een sporthal, een overdekt zwembad met meerdere baden en een parkeergarage.

Het gepresenteerde ontwerp betreft een krachtige eerste stap voor de totale herontwikkeling van het gebied en creëert naast de verschillende sportfuncties en de parkeergarage een unieke nieuwe plek grenzend aan het stadshart. Grote delen van de daken worden ontworpen als beloopbaar groen en zo ontstaat er een bijzondere verblijfsplek om te recreëren en te sporten.

DATA

opdrachtgever
gemeente Kerkrade
ontwerp
december 2017
programma
sporthal, overdekt zwembad, parkeergarage, dakpark
bvo
14.000 m2
status
in uitvoering

20
mei

Stadion SBV Excelsior // Rotterdam

PLAN

SBV Excelsior overhandigde recent het ontwikkelplan voor de vernieuwing van het stadion van de club aan de gemeenteraad van Rotterdam. Als onderdeel van een ruimtelijke verkenning hebben wij het plan ontwikkeld in opdracht van de club. Het plan bestaat niet alleen uit de uitbreiding en modernisering van het stadion, maar speelt ook in op de grote woningbouwopgave waar de stad voor staat.

De visie is gebaseerd op de huidige basis en oriëntatie van het stadion. Zo wordt er in het huidige stadion vernieuwbouw en uitbreiding gerealiseerd en groeit het stadion daarmee van 4300 naar circa 6500 plaatsen. Daarnaast komen er extra faciliteiten voor commerciële en maatschappelijke doeleinden. Om én op het stadion bevat het plan een groot multifunctioneel volume waar wonen, sport, bewegen, ontmoeten en gezondheid samenkomen. Dit resulteert in een opmerkelijk multifunctioneel gebouw wat een bijzondere landmark  zal worden in het oosten van de stad.

De architecten ontwikkelden niet alleen een plan voor het stadion maar werkten bovendien samen met bureau CULD aan de deelopgaven die bijdragen aan de totale gebiedsontwikkeling in opdracht van de gemeente. Zo bevat het plan oplossingen op het gebied van mobiliteit, diversiteit van programmering en een afgewogen omgang met groen en de bestaande recreatie.
Het geheel past stedenbouwkundig binnen de plannen van de gemeente Rotterdam, waarbij er wordt gewerkt aan een overkoepelende visie voor onder andere Woudestein, Brainpark, Kralingen en de Esch in combinatie met de nieuwe oeververbinding. Daarbij houdt het plan rekening met de belangrijke historische groene zones en projecten en borduurt het verder op eerder ingezette planologische ontwerpprincipes.

Een belangrijke doelstelling van het ingediende ontwikkelplan is het in gang zetten van een toekomstbestendige en robuuste ontwikkeling. Enerzijds draagt deze ontwikkeling bij aan de stabiliteit voor de club, maar ambieert het bovenal een belangrijk en vitaal stedelijk knooppunt te worden voor wonen en recreëren op een vooraanstaande locatie in Rotterdam.

De ontwikkeling en het vervolgtraject zijn mede afhankelijk van de investeringsbereidheid en initiatieven van marktpartijen en financiers waarmee de komende tijd vervolggesprekken worden gehouden. Vanaf deze formele stap volgt er de komende tijd een intensief traject waarbij een gedetailleerder programma van eisen en het schetsontwerp worden gemaakt.

DATA

opdrachtgever
SBV Excelsior en Gemeente Rotterdam
ontwerp
mei 2020
programma
stadion, appartementen, commerciële functies, maatschappelijke functies
bvo
60.000 m2
status
in ontwikkeling

20
feb

trainingsaccommodatie Feyenoord 1908 // Rotterdam

PLAN

MoederscheimMoonen Architects heeft in opdracht van Feyenoord dit gloednieuwe, multifunctionele complex ontworpen. Het is van alle gemakken voorzien om het eerste elftal van de Rotterdamse voetbalclub dagelijks in een topsportklimaat te kunnen laten werken. Het gebouw accommodeert diverse kantoren, een auditorium, een restaurant, ontspanningsruimtes en kleedfaciliteiten met diverse wellness-voorzieningen.

Trainingscomplex 1908 is uitsluitend bedoeld voor het eerste elftal en de bijbehorende technische staf van Feyenoord. In het gebouw zijn allerlei faciliteiten opgenomen die in deze tijd horen bij een professionele voetbalclub. Vanuit bezoeken aan internationale profclubs en gesprekken met Feyenoord heeft het architectenbureau de chronologie van de activiteiten en het ritme van de dag als het belangrijkste uitgangspunt genomen om tot een intuïtieve plattegrond te komen. Het resultaat is dat de faciliteiten op een logische plek in het gebouw zitten, met de kleedkamer van de selectie als hart van het gebouw.

Het interieur is zo ontworpen dat het een rustgevende en tegelijkertijd uitdagende omgeving is die concentratie en focus stimuleert. Zo is er bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van lichte kleuren en natuurlijke materialen. De spelers en de staf van Feyenoord brengen er veel tijd door en dragen een grote verantwoordelijkheid voor de club, waardoor het van belang is dat ze zich thuis voelen op het trainingscomplex en daar elke dag in een topsportomgeving kunnen toewerken naar nieuwe prestaties.. Ruimten zoals de kleedkamer en wellness zijn om deze reden ook aan de achterzijde gesitueerd, waar ze volledige privacy hebben, en de kantoren en sportmedische faciliteiten aan de voorzijde, waar er veel contact is met de velden.

De balans tussen privacy en transparantie vormt de basis van de duidelijke vormentaal van het architectonisch ontwerp. De glazen gevel geeft het complex een eigentijds en strak aangezicht, en maakt het mogelijk dat veel ruimten direct zicht hebben op de velden. Daarentegen is de achtergevel vormgegeven als een schild van cortenstaal dat doorloopt in het dakoverstek. Dit schild vormt een krachtige rug richting de openbare weg op de dijk en is hét beeldbepalende element in het ontwerp. Het cortenstaal is uitgevoerd in verschillende perforatiegraden, wat samen met de raampartijen een dynamisch patroon creëert.

MoederscheimMoonen Architects was niet alleen verantwoordelijk voor het gebouwontwerp. De gehele omgeving om het gebouw heen is ontworpen door het bureau; zowel de grote entreepoort en de portiersloge als het landschap.

DATA

opdrachtgever
Feyenoord Rotterdam N.V.
ontwerp
augustus 2016
programma
kantoren, sportmedische ruimtes, horeca
bvo
2.705 m2
status
opgeleverd mei 2018

01
feb

Theater Aan De Parade // Den Bosch

PLAN

MoederscheimMoonen Architects heeft in samenwerking met AMA Group Associated Architects deelgenomen aan de selectieprocedure voor het nieuwe theater Aan de Parade in ’s-Hertogenbosch. De opdracht betrof het ontwerp voor een nieuw multifunctioneel  theater op de plek van het huidige theater aan De Parade.

In ons ontwerp hebben we het gebouw op een bijzondere manier verbonden met de stad. Niet alleen door buiten met binnen te verbinden via een continue plint maar ook door op strategische plekke grote vensters te maken. Door deze vensters sta je tussen de voorstellingen door in contact met de stad en de stad met jou. We voorzien drie grote vensters aan de voorgevel; vanuit hier kun je de Sint-Janskathedraal zien tijdens bijvoorbeeld een matineevoorstelling. De gevel en de schuine daken zien wij als één materiaal. Hierdoor krijgt het gebouw een heldere en leesbare hoofdvorm. De roodbruine gevel wordt verder verrijkt door gevelperforaties en de implementatie van groene gevels.

Midden in het gebouw is de grote centrale entree van waaruit de garderobe en de horeca te bereiken zijn. Via een grote centrale trap zijn de diverse foyers en de zalen bereikbaar. In de keuze voor materialen loopt de stad als het ware naar binnen door; dit geldt voor de vloeren op de begane grond maar ook in de hoge centrale middenruimte zijn de binnengevels hetzelfde als buiten en aangelicht door natuurlijk licht; zo voel je je binnen nog steeds onderdeel van de stad. De theaterzalen zelf zien wij als de ‘gebouwen’ in ons concept. Binnen in deze ruimtes staan alle keuzes in het teken van theaterbeleving. Dit geldt niet alleen voor de kleur, maar ook voor het materiaalgebruik en akoestiek. De beide zalen krijgen een krachtige eigen kleur en stijl. De indruk van de zalen zal op deze manier sterk bijdragen aan de beleving van het spel.

DATA

opdrachtgever
Gemeente ‘s-Hertogenbosch
ontwerp
januari 2019
programma
grote zaal 920 stoelen, multifunctionele zaal 480 zitplaatsen/ 1000 staplaatsen, auditorium, vergader- en congresruimten, foyers, theatercafé/brasserie, kantoren, kleedruimten, artiestenfoyer, logistiek
bvo
ca. 11.543 m
status
selectieprocedure afgerond

01
dec

Gymworld // Zoetermeer

PLAN

MoederscheimMoonen Architects heeft samen met Bouwbedrijf Vaessen in opdracht van Gemeente Zoetermeer het ontwerp gemaakt voor Gymworld Zoetermeer. Het betreft een multifunctioneel sportgebouw dat volledig in het teken staat van de turnsport en aanverwante sporten. Zo zijn er in het gebouw twee turnhallen ondergebracht als ook een grote trampolinehal en een zaal voor freerunning. Tevens is er een sportmedisch centrum onderdeel van het nieuwe gebouw. Het geheel is ontworpen op een beknopte kavel aan de westrand van Zoetermeer. Gelegen aan de Amerikaweg fungeert het gebouw als een ‘poort’ komende vanuit Den Haag. Het gehele gebouw is grotendeels opgetild zodat er onder het gebouw ruimte is voor parkeren. De opgetilde volumes zijn bereikbaar via een dynamisch ontworpen en centraal gelegen trappenhuis dat je brengt tot aan de top van het gebouw. De gevel van het gebouw staat verder in het teken van beweging; speelse diagonale lijnen geven het gebouw een krachtig en dynamisch karakter. Het geheel is gehuld in eremetaal.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Zoetermeer
ontwerp
2018
programma
turnhal, trampolinehal, danszaal, freerunning zaal, horeca, sportmedische voorzieningen, parkeren
bvo
5.600 m2
status
selectieprocedure afgerond

18
mrt

Stadion concept // Nederland

PLAN

In opdracht van een projectontwikkelaar is door MoederscheimMoonen Architects het concept-ontwerp gemaakt voor een nieuw multifunctioneel voetbalstadion met commerciële ruimtes. Het stadion is geschikt voor 15.000 toeschouwers en bevat 20.000 m2 aan commerciële ruimte en clubfaciliteiten. In het gebouw is veel aandacht voor de transparantie en logistieke helderheid rondom de plint en de toegangen naar de tribunes. Dit komt tot stand door een volledig open plint waarmee de overgang tussen het gebouw en het openbare gebied naadloos in elkaar over gaat. Achter de gevouwen en geperforeerde gevel binden zich de verschillende zones waar de toeschouwers zich begeven richting de tribunes. In het stadion is veel ruimte voor club gerelateerde faciliteiten, conferentieruimtes, horeca en business-ruimtes. Blikvanger van het ontwerp zijn de gestileerde lichtmasten die kracht en elegantie uitstralen. Het ontwerp heeft als grondlegger gediend voor de verdere doorontwikkeling van het project.

DATA

opdrachtgever
vertrouwelijk
ontwerp
februari 2017
programma
stadion voor 15.000 toeschouwers, clubfaciliteiten, horeca, business, conferentieruimtes, commerciële ruimtes
bvo
20.000 m2
status
schetsontwerp afgerond

22
dec

Sportaccommodatie Willem-Alexander // Schiedam

PLAN

In opdracht van de gemeente Schiedam heeft MoederscheimMoonen Architects boven op het tunneldak van rijksweg A4 een sportpark gerealiseerd. De opdracht was het aantrekkelijk en functioneel maken van het gebied bovenop de tunnel, dat tussen twee woonwijken ligt. Het resultaat is een prachtig groen park en een tot de verbeelding sprekende sportaccommodatie. Het sportpark vormt nu de schakel tussen de twee woonkernen, waar iedereen uit de omgeving, groot en klein, kan sporten en recreëren.

Het betreft een complexe multidisciplinaire opgave; bovenop het tunnellichaam zijn vier voetbalvelden en twee handbalvelden gerealiseerd doordat aan weerszijden van de tunnel betonnen luifelconstructies zijn aangebouwd. Onder de luifelconstructie is ruimte voor parkeergarages en een indoor atletiek-, honkbal- en cricketaccommodatie. In het hart van het park, tussen de opgetilde sportvelden, is het hoofdgebouw gesitueerd en heeft daardoor een directe relatie met de sporten rondom. Het gebouw voorziet in een sporthal, kleedkamers voor de verschillende binnen- en buitensporten, dans- en balletruimtes en een grote horecavoorziening met terras. Dit terras is vormgegeven als een plateau; ‘zwevend’ tussen de verschillende niveaus creëert het een overgangszone tussen de verschillende maaivelden. De vormgeving van het gebouw wordt bepaald door de prominente expressie van de frisgroene de dak- en terrasluifels die de gelaagdheid van het complex benadrukt.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Schiedam / Dura Vermeer / Van Kessel sport en cultuurtechniek
ontwerp
januari 2015
programma
sporthal, multifunctionele ruimtes, danszalen, kantine
bvo
16.100 m2
status
opgeleverd september 2016

18
okt

Zwembad de Banakker // Etten-Leur

PLAN

In opdracht van de bouwcombinatie Olco-Sportsphere is door de architectencombinatie Wehrung Architecten en MoederscheimMoonen Architects het ontwerp gemaakt voor het nieuwe zwembad De Banakker in Etten-Leur.

Het gebouwontwerp oogt vanaf de entree direct uitnodigend. Dit karakter wordt gecreëerd door de transparante plint en de warme, hoge gevel van hout. De entreehal is de plek waar alle verschillende gebruikers samen komen. Van recreanten en verenigingszwemmers tot personeel en toeschouwers. In de gebruikelijke toestand werkt de entreehal en de horeca als één ruimte. Door middel van mobiele wanden zijn hier echter verschillende zones van te maken voor onder andere de verenigingsruimte en het betrekken van de natte horeca bij de droge horeca. Op de eerste verdieping bevinden zich de kantoren en de verschillende techniekruimtes. Vanuit de grote personeels- en vergaderruimte is er zicht op het wedstrijdbad en de beneden gelegen entree en horeca. Vanuit de kantoren is er ook veel zicht en controle op het voorterrein. Dit bevordert de sociale controle rondom het gebouw.

Midden in de Banakker staat een huis. Een huis als centrum van ontmoeting en waar tussen de zwemactiviteiten ruimte is voor ontmoeting, kruisbestuiving en echte Brabantse gezelligheid. Een plek waar jong en oud, recreant of verenigingszwemmer elkaar tegenkomen. Vanuit dit huis is alles te zien en is het in functionele en symbolische zin het kloppend hart van het nieuwe complex. Een complex dat sterk is geworteld in de locatie met de ziel van Etten-Leur.

DATA

opdrachtgever
gemeente Etten-Leur
ontwerp
mei 2016
programma
zwembad, horeca, vergaderruimte, kleedfaciliteiten, bergingen, terrein
bvo
3.000 m2
status
selectiefase afgerond