Categorie: maatschappelijk

07
dec

Campus de Braak // Helmond

PLAN

In juni 2019 verworven we samen met CULD en FaulknerBrowns Architects de opdracht voor Campus de Braak in Helmond: een mixed-use stadion waarin verschillende functies samenkomen en de buitenruimte ingericht is om te sporten en ontspannen.

Multifunctionaliteit staat centraal bij het nieuwe stadion in Helmond. De campus wordt de thuisbasis van Helmond Sport en de Praktijkschool Helmond. Ook komt er een NOC*NSF sporthal, enkele gymzalen en een accommodatie voor SV de Braak en JvdI de Fysioclub. Via interactieve sessies zijn al deze gebruikers meegenomen in de ontwikkeling van slimme plattegronden, de algehele logistiek en het deelgebruik van verschillende ruimtes. Zo worden de kleedkamers gedeeld door zowel SV De Braak en andere amateursportverenigingen, de jeugdopleiding van Helmond Sport, de praktijkschool en het naastgelegen Dr. Knippenberg-college. Zij maken hier op verschillende tijden en momenten van de week gebruik van.

De aula en het praktijkrestaurant van de praktijkschool zijn door de toepassing van mobiele wanden te betrekken bij de business club van Helmond Sport die zich zo langs de volledige lengte van het veld manifesteert. En in plaats van een eigen fysioruimte kunnen de profvoetballers van Helmond Sport terecht bij JvdI de Fysioclub voor fysiotherapie. Zo wordt er op alle vlakken optimaal gebruik gemaakt van de ruimtes en faciliteiten in het gebouw.

Ondanks dat het gebouw door meerdere verschillende partijen wordt gebruikt, straalt het gebouw wel een sterke eenheid uit door de toepassing van een ‘gordijngevel’ die het totaal bij elkaar samen bindt. Het gordijn wordt vormgegeven door krachtige goudbruine gevelstijlen die het gebouw statuur en dynamiek geven. Deze gevelstijlen staan los van de fysieke gevel en geven het gebouw een iconisch uitlopende hoofdvorm. Ze bewegen mee met de entreeopeningen in de gevels en de diverse toegangen naar het stadion en versterken daarmee de dynamiek van het geheel. De bouwfysische gevel heeft verfijnde verticaal belijnde gevelbeplating en glazen puien in een donkere antraciet kleur en vormen daarmee een rustige achtergrond achter de expressie van de gevelstijlen.

Een bijzonder aspect in het stadion is de configuratie van de tribunes. Door Helmond Sport is er gekozen om in het huidige ontwerp ‘te starten’ met enkel twee volwaardige overdekte tribunes in de lengte met circa 3.600 zitplaatsen. Door de gekozen configuratie kan de stadioncapaciteit binnen de gevelcontouren in de toekomst uitgebreid worden met nog eens 1.400 (overdekte) zitplaatsen. In het huidig ontwerp spelen deze koppen van het veld een bijzondere rol in de overgang tussen gebouw en landschap. Taluds lopen van binnen naar buiten de schermgevel en zo vloeit het park het stadion binnen. Dit is ook de plek waar je gedurende de dag een glimp kan opvangen van de profs in actie.

Het gebouwontwerp is vanaf het begin volledig geïntegreerd met het landschapsontwerp. De grote taluds wisselen langs het gebouw af met de entreegevels. Normaal gesproken worden stadionomgevingen gekenmerkt door veel verharding en een versteende omgeving. Voor Campus de Braak is er zorgvuldig gekeken naar hoe iedere vierkante meter zoveel mogelijk groen kon worden. Dit heeft een positief effect op de benodigde waterberging en hittestress. Ook worden er nieuwe inheemse bomen zoals de haagbeuk en dennen aan de campus toegevoegd waardoor de ecologische waarde van het park toeneemt. Het ontwerp draagt hierdoor bij aan een gezonde sport- en onderwijsomgeving en aan thema’s zoals klimaatadaptie en biodiversiteit.

Het geheel is ontworpen in combinatie met sport en spel, waarbij gebouw en landschap naadloos in elkaar over lopen. De running track rondom het stadion loopt soms over het talud en zelfs het dak van het gebouw. Naast de running track ligt een rondgang met een gedeeld voetgangers- en fietspad waar de verschillende routes en paden uit de omgeving op uitkomen. Op de hoekpunten van deze rondgang zijn vier verschillende plekken gemaakt: een entreetuin met siergrassen, een bloementuin, een speel en klautertuin en een heestertuin. Zo is Campus de Braak niet alleen een plek voor sport maar ook een plek waar mensen kunnen ontspannen en bovenal plezier kunnen maken.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Helmond en Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs
ontwerp
mei 2019
programma
stadion, sporthal, gymzalen, multifunctionele ruimtes, onderwijsruimtes, kleedruimtes, tribune, restaurant, parkeren en schoolplein.
bvo
11.405 m2 binnenruimte en 127.000 m2 buitenruimte
status
in ontwikkeling

05
dec

Vie // Kerkrade

PLAN

Op het terrein van het voormalige Atrium Ziekenhuis in het Zuid-Limburgse Kerkrade verrijst in de komende jaren een bijzonder sportgebouw. MoederscheimMoonen Architects won in combinatie met Wehrung Architecten de Europese aanbesteding hiervoor en stelt een gebouw voor dat volledig opgaat in het heuvelachtige terrein. Het totale complex telt ca. 14.000 m2 en behelst onder meer een sporthal, een overdekt zwembad met meerdere baden en een parkeergarage.

Het gepresenteerde ontwerp betreft een krachtige eerste stap voor de totale herontwikkeling van het gebied en creëert naast de verschillende sportfuncties en de parkeergarage een unieke nieuwe plek grenzend aan het stadshart. Grote delen van de daken worden ontworpen als beloopbaar groen en zo ontstaat er een bijzondere verblijfsplek om te recreëren en te sporten.

DATA

opdrachtgever
gemeente Kerkrade
ontwerp
december 2017
programma
sporthal, overdekt zwembad, parkeergarage, dakpark
bvo
14.000 m2
status
in uitvoering

18
feb

Sportcomplex Aquapelle // Capelle aan den IJssel

PLAN

Sportcomplex Aquapelle is dé nieuwe ontmoetingsplek voor sporten en bewegen in Capelle aan den IJssel. We ontwierpen het gebouw met twee zwembaden, een grote sporthal en horeca in samenwerking met Wehrung Architecten. In 2020 is het gebouw in gebruik genomen door Sportief Capelle.

Het campusachtige gebouw ligt dicht bij het centrum en is een plek waar veel verschillende doelgroepen samenkomen. Er wordt gesport door scholen en verenigingen die door middel van de scheidingswanden in de sporthal tegelijk kunnen sporten. De zwembaden worden gebruikt door zwemverenigingen, recreanten en er worden lessen gegeven voor jong en oud. Het 25-meter wedstrijdbad is multifunctioneel inzetbaar dankzij de beweegbare bodem, de sfeerverlichting en een uitgebreide geluidsinstallatie. Het doelgroepenbad heeft warmer water en beschikt over een beweegbare bodem waardoor het als instructiebad en therapiebad gebruikt kan worden.

De basis voor een compact en overzichtelijk sportcomplex is onder andere gerealiseerd door het zwemprogramma met de horeca en de hoofdentree op één niveau te tillen van het maaiveld. Hierdoor is er vanuit de horeca een directe relatie tussen zowel de zwembaden als de sporthal. In dit bruisende hart is veel glas toegepast en kijk je in één blik op de sportactiviteiten en naar beide zwembaden. Daarbij heeft het interieur een frisse en duurzame uitstraling door het gebruik van veel hout wat zowel in de sporthal als de zwemzalen terugkomt.

De plint van het gebouw is rondom omgeven door een talud dat een groene inbedding creëert. Op de hoek van het gebouw ligt de entree met een grote betonnen trap naar de eerste verdieping. De uitnodigende luifelconstructie bij deze ingang verwelkomt bezoekers van veraf. De gevel is vormgegeven met een natuurlijk ogende en robuuste gevelbeplating.

In het gebouw zijn verschillende duurzame technieken toegepast die energie opwekken en terugwinnen. Zo is er een installatieconcept ontwikkeld dat all-electric opereert waardoor er geen CO2 wordt uitgestoten. Ook vindt er warmteterugwinning plaats op het (zwembad)water en de lucht en zijn er hoge isolatiewaardes gerealiseerd. De koellast is beperkt door transparante gevelvlakken slim te positioneren en te voorzien van zonwering. Daarnaast zijn er bijna 1000 PV panelen op het dak geplaatst om energie op te wekken. Deze energie gaat voornamelijk naar het opwarmen van het zwembad omdat de rest van het gebouw dankzij de LED verlichting met aanwezigheidsdetectie erg zuinig is. Samen met de gekozen materialen is zo een duurzaam gebouw ontstaan.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Capelle aan den IJssel
ontwerp
juni 2017
programma
25-meterbad, doelgroepenbad, sporthal, horeca, kantoren
bvo
6.192 m2
status
opgeleverd in 2020

13
dec

Sportpark Willem-Alexander // Schiedam

PLAN

In opdracht van de gemeente Schiedam heeft MoederscheimMoonen Architects boven op het tunneldak van rijksweg A4 een sportpark gerealiseerd. De opdracht was het aantrekkelijk en functioneel maken van het gebied bovenop de tunnel, dat tussen twee woonwijken ligt. Het resultaat is een prachtig groen park en een tot de verbeelding sprekende sportaccommodatie. De sportvelden – die zich op zes meter hoogte boven op de snelweg A4 bevinden – worden omheind door één van de allergrootste canvassen van Europa. De architecten creëerden samen met Lace Fence maar liefst 8.500 m2 aan kleurrijk hekwerk bestaande uit meer dan 1,6 miljoen levensechte ‘pixels’.

Het betreft een complexe multidisciplinaire opgave; bovenop het tunnellichaam zijn vier voetbalvelden en twee handbalvelden gerealiseerd doordat aan weerszijden van de tunnel betonnen luifelconstructies zijn aangebouwd. Onder de luifelconstructie is ruimte voor parkeergarages en een indoor atletiek-, honkbal- en cricketaccommodatie. In het hart van het park, tussen de opgetilde sportvelden, is het hoofdgebouw gesitueerd, dat verschillende binnen- en buitensporten faciliteert.

Rondom de velden is een scherm ontwikkeld dat niet alleen de veiligheid garandeert, maar ook de negatieve effecten van de wind wegneemt. De sportvelden – die zich op zes meter hoogte boven op de snelweg A4 bevinden – worden omheind door één van de allergrootste canvassen van Europa. De architecten creëerden samen met Lace Fence maar liefst 8.500 m2 aan kleurrijk hekwerk bestaande uit meer dan 1,6 miljoen levensechte ‘pixels’. Er is een functioneel kunstwerk ontstaan met een spannende combinatie van transparantie, luchtdoorlatendheid en verbeeldingskracht dat alles samenbrengt waar het project om draait: natuur, sport, verbinding en energie.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Schiedam / Dura Vermeer / Van Kessel sport en cultuurtechniek
ontwerp
januari 2015
programma
sporthal, multifunctionele ruimtes, danszalen, kantine, indoorsprintbaan, indoor honkbal & cricket, parkeergarage
bvo
16.100 m2
status
opgeleverd september 2016

 

31
mei

Wijkcentrum Het Anker // Zwolle

PLAN

In opdracht van de gemeente Zwolle is door MoederscheimMoonen Architects het nieuwe cultuur- en sportcentrum Het Anker ontworpen. Het nieuwe complex van ca. 3.000 m2 is gerealiseerd aan de rand van de stad als een verbindende schakel tussen de wijken Westenholte en Stadshagen. In het gebouw zijn een wijkcentrum met horeca, een deelbare sporthal met onderwijsfaciliteiten en verschillende multifunctionele zalen voor muziek, dans en onderwijs gesitueerd.

Het gebouw maakt gebruik van het aanwezige hoogteverschil op de plek en ligt voor een groot deel in de grond geschoven. Vanuit deze landschappelijke uitgangspositie ontvouwt het gebouw zich haast letterlijk door het dak dat zich opent naar de voornaamste publieke zones. Dit groene dak is hét beeldbepalende element in het ontwerp; het legt accenten op belangrijke punten in en rondom het gebouw. Het gevelontwerp is een wezenlijk onderdeel van een dynamische gebouwbeleving; diepe verticalen stijlen maken dat de inhoud van het gebouw soms dichtloopt en dat de hoek van inval bepalend is voor de visuele connectie met binnen. De gevel geeft het gebouw tevens een rijzig karakter en versterkt de verbinding met het landschap.

DATA

opdrachtgever
gemeente Zwolle
ontwerp
mei 2012
programma
wijkcentrum, sporthal, multifunctionele ruimtes
bvo
3.000 m2
status
opgeleverd juni 2015

11
aug

Kulturhus de Trefkoele // Dalfsen

PLAN

Na een selectieprocedure werd de combinatie MoederscheimMoonen en Spring Architecten in 2012 gekozen als architect voor het ontwerp van de multifunctionele accommodatie De Trefkoele in Dalfsen. De opdracht betrof een vernieuwbouw waarbij de huidige Trefkoele gedeeltelijk werd gesloopt en uitgebreid tot Kulturhus met onder andere een nieuwe sporthal en diverse maatschappelijke functies op het gebied van sport, welzijn, informatie en ontmoeten. De opgave was één gebouw te ontwerpen, waarbij het bestaande gebouw van de bibliotheek en de tweede sporthal gehandhaafd zou blijven. Het middendeel van het bestaande complex De Trefkoele werd gesloopt en de bestaande ovaalvormige monumentale bibliotheek werd ingrijpend gerenoveerd. In dit deel werd onder andere een kinderopvang, peuterspeelzaal en een historisch centrum gevestigd. Multifunctionaliteit is steeds een belangrijk criterium geweest bij het ontwerp. Naast de vele multifunctionele ruimtes is er een topsporthal ontworpen met een tribune die ook geschikt is voor theatervoorstellingen en grote evenementen. Met een totaal van 7700 m2 is de Trefkoele in Dalfsen het grootste Kulturhus in Overijssel geworden.

DATA

opdrachtgever
gemeente Dalfsen
ontwerp
juni 2012
programma
drieledige sporthal, multifunctionele topsporthal, bibliotheek, ouderensociëteit, kinderdagopvang, muziek- en dansruimtes, horeca, jongerencentrum, logopediepraktijk, historische kring, multifunctionele ruimtes, centrum voor jeugd en gezin.
bvo
7.700 m2
status
opgeleverd augustus 2014

30
mei

Clubverzamelgebouw Varkenoord // Rotterdam

PLAN

In opdracht van de gemeente Rotterdam is door MoederscheimMoonen Architects het ontwerp gemaakt voor een clubverzamelgebouw op Varkenoord Rotterdam-Zuid. Het ontwerp was runner-up in de door de gemeente Rotterdam uitgeschreven competitie en het onderscheidt zich vooral door de expressieve architectuur en een duurzaamheidsconcept dat uitgaat van een full-electric principe.

Op de begane grond zijn overwegend de kleedfaciliteiten gesitueerd en is grotendeels bedekt met talud. Dit zorgt voor een verhoogde isolatiewaarde en voor een natuurlijke connectie naar de eerste verdieping. Deze bovenste verdieping staat vooral in het teken van beleving en transparantie en fungeert als een flexibele multifunctioneel indeelbare ruimte voor meerdere verenigingen die samen onder één dak zitten. Een dak dat beschutting biedt maar ook de expressiviteit en energie van een sportomgeving uitstraalt.
Eén van de speerpunten van ons concept is het combineren van de grote behoefte aan warm tapwater met het opwekken van groene stroom. Door middel van een elektrisch doorstroom-apparaat wordt het warm tapwater elektrisch verwarmd op een zeer energiezuinige manier door de aansluiting op lokale pv-panelen. Door deze toepassing heeft het gebouw geen gasaansluiting nodig; het is full-electric en kan zo anticiperen op toekomstige ontwikkelingen in groene energie. Met het ontwerp, de natuurlijke materiaalkeuzes, en het voorgestelde proces ligt een clubgebouw met Breeam-Excellent certificaat voorhanden.

STATUS

opdrachtgever
gemeente Rotterdam
ontwerp
mei 2014
programma
kleedruimtes, horeca, multifunctionele vergader- en ontmoetingsruimtes
bvo
1.800 m2
status
selectieprocedure afgerond

18
okt

Zwembad de Banakker // Etten-Leur

PLAN

In opdracht van de bouwcombinatie Olco-Sportsphere is door de architectencombinatie Wehrung Architecten en MoederscheimMoonen Architects het ontwerp gemaakt voor het nieuwe zwembad De Banakker in Etten-Leur.

Het gebouwontwerp oogt vanaf de entree direct uitnodigend. Dit karakter wordt gecreëerd door de transparante plint en de warme, hoge gevel van hout. De entreehal is de plek waar alle verschillende gebruikers samen komen. Van recreanten en verenigingszwemmers tot personeel en toeschouwers. In de gebruikelijke toestand werkt de entreehal en de horeca als één ruimte. Door middel van mobiele wanden zijn hier echter verschillende zones van te maken voor onder andere de verenigingsruimte en het betrekken van de natte horeca bij de droge horeca. Op de eerste verdieping bevinden zich de kantoren en de verschillende techniekruimtes. Vanuit de grote personeels- en vergaderruimte is er zicht op het wedstrijdbad en de beneden gelegen entree en horeca. Vanuit de kantoren is er ook veel zicht en controle op het voorterrein. Dit bevordert de sociale controle rondom het gebouw.

Midden in de Banakker staat een huis. Een huis als centrum van ontmoeting en waar tussen de zwemactiviteiten ruimte is voor ontmoeting, kruisbestuiving en echte Brabantse gezelligheid. Een plek waar jong en oud, recreant of verenigingszwemmer elkaar tegenkomen. Vanuit dit huis is alles te zien en is het in functionele en symbolische zin het kloppend hart van het nieuwe complex. Een complex dat sterk is geworteld in de locatie met de ziel van Etten-Leur.

DATA

opdrachtgever
gemeente Etten-Leur
ontwerp
mei 2016
programma
zwembad, horeca, vergaderruimte, kleedfaciliteiten, bergingen, terrein
bvo
3.000 m2
status
selectiefase afgerond

19
jul

MFA De Meerpaal // Houten

PLAN

In opdracht van de gemeente Houten heeft MoederscheimMoonen Architects een sport MFA ontwikkeld. Het gebouw is èèn van de speerpunten van het nieuwe sport- en werklandschap Meerpaal. Het gebouw zal gebruikt gaan worden door verschillende gebruikers. Naast Hockeyclub Houten en honkbalvereniging Houten Dragons zal het gebouw ingezet worden voor onderwijsdoeleinden en naschoolse opvang. Binnen de lay-out van het nieuwe sportpark heeft de nieuwe accommodatie een centrale positie. Door het souterrain in te pakken met een talud is een sterk en tastbaar element gecreëerd om het gebouw te verankeren in de groene omgeving. Daarnaast is het een speelse manier om de kantine te verbinden met de sportvelden en een natuurlijk tribune. Er is gekozen voor een heldere vormentaal die wordt versterkt door minimalistische detaillering en een helder materiaalgebruik met hout, en veel glas. Vanuit iedere plek in het gebouw is er de kans om te genieten van de sport. Het gebouw is begin 2013 opgeleverd.

DATA

opdrachtgever
gemeente Houten / BBN Adviseurs
ontwerp
juni 2011
programma
kantine, multifunctionele ruimte, keuken, bergingen, kleedfaciliteiten, fysiotherapieruimte
bvo
1.100 m2
status
opgeleverd januari 2013