Categorie: multifunctioneel

01
okt

Huis van Eemnes // Eemnes

PLAN

Bij de gemeente van Eemnes, een stad in de provincie Utrecht, ontstond de behoefte aan een centrale ontmoetingsplaats. Een plek waar iedereen uit de omgeving naar toe komt voor sport, evenementen en de bibliotheek, maar ook voor informatie, educatie en advies. In samenwerking met bouwbedrijf Vaessen B.V. creëerden we het multifunctionele Huis van Eemnes.

Het Huis van Eemnes is een omgeving waar bibliotheek, theaterzaal, sporthal en horeca samenkomen tot één ontmoetingsplek en dat vraagt om een ontwerp dat verbindt. Met dit uitganspunt creëerden we een gebouw waarin de bibliotheek en de brasserie een centrale plek vormen en direct in verbinding staan met de verschillende multifunctionele zalen, het theater en de sporthal. Bij binnenkomst bevinden bezoekers zich dus meteen in dit bruisende hart van het gebouw.

Met een omvang van circa 5.700 m2 en al die verschillende functies creëerden we een ontwerp waarbij het dak als het ware over deze functies heen gelegd is. Zo straalt het pand ondanks de diversiteit van binnen toch de eenheid en verbinding van een centrale ontmoetingsplek uit. De geschakelde dakoverstekken zorgen voor een soepele overgang tussen binnen en buiten en geven het gebouw een krachtig kader. In combinatie met de warme kleuren en het glas worden mensen al vanuit de verte welkom geheten in de huiskamer van de stad. Maar ook dichtbij valt er meer te ontdekken: om variëteit in de gevel te creëren is het patroon uit het Wapen van Eemnes in delen van de gevel geperforeerd. Dit geeft de gevel een krachtig visueel gebaar van veraf en detail en verfijning van dichtbij.

Het algehele welkome gevoel komt terug in het interieur dat door Aatvos en MARS Interieurarchitecten is uitgevoerd. Dankzij de verschillende knusse hoekjes, hoogteverschillen en warme materialen heerst er een gezellige en ontspannen sfeer die echt een ‘thuiskomgevoel’ geeft. De hoge boekenkast die door het hele gebouw loopt is de identiteitsdrager van het Huis van Eemnes en verbindt de verschillende verdiepingen met elkaar.

Samen met de gemeente hadden we de ambitie om een duurzaam gebouw te ontwikkelen dat bestendig is voor de toekomst en dat is meer dan gelukt! Het Huis van Eemnes is volledig energieneutraal: het gebouw opereert elektrisch en wekt met de zonnepanelen zelfs meer energie op dan het verbruikt. Duurzaamheid en klimaat komen ook buiten het gebouw terug: zo staat het terreinontwerp volledig in het teken van waterabsorptie en dient het skatepark voor de deur als waterplein bij grote buien.

Het Huis van Eemnes is inmiddels een half jaar open en is ondanks de coronacrisis echt de third place die het hoort te zijn. Want of je nu voor de bieb, het theater of een drankje komt: spontane ontmoetingen zijn gegarandeerd.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Eemnes
ontwerp
oktober 2017
programma
Horeca, bibliotheek, (binnen)sport, zorg en welzijn, educatie, theater.
bvo
5.700 m2
status
opgeleverd 2020

04
feb

Sluisbuurt // Amsterdam

Het is een feit dat we meer woningen nodig hebben in Nederland. En zeker in onze hoofdstad wordt het woningtekort een steeds groter probleem, want elk jaar groeit Amsterdam met 11.000 nieuwe bewoners. Om deze toestroom op te vangen bouwt de gemeente op verschillende plekken nieuwe stedelijke woonwijken. Één van die wijken is Sluisbuurt, waarvoor de gemeente opzoek was naar een partij die een programma wilde maken voor één van de nieuwe kavels in het gebied. In de nieuwe wijk wordt meer dan alleen gewoond, want ook werken, leren, verblijven en bewegen staat centraal. Een wijk met een stedelijk karakter, maar met minder auto’s. Waar sociale huurwoningen, middel- en dure huurwoningen en koopwoningen komen.

Samen met OMEGA Projectontwikkeling en Pauwert Architecten bedachten we het gebouw Cornerstone: één van de eerste bouwstenen in de nieuwe buurt. Een gebouw met woningen, werkplekken, een sportschool, horeca en een supermarkt. Genoeg variatie en levendigheid om van Sluisbuurt een bruisende buurt te maken.

Het ontwerp is te herkennen aan de gridstructuur die de verschillende volumes met elkaar verbind, waardoor een flexibele inrichting van de binnenruimte mogelijk wordt gemaakt. De gridstructuur is op een aantal plekken opengewerkt om ruimte te creëren voor dakparken en groen, met als hoogtepunt de groene troon bovenop de toren. Naast het dakpark bevindt zich hier een multifunctionele commerciële ruimte met uitzicht over de buurt en de rest van de stad.

Op de begane grond op de westelijke hoek is de grid dubbelhoog opengewerkt richting het nieuwe plein in het centrum van de buurt. Hier opent het gebouw zich richting de omgeving en is het mogelijk om via de trap en lift naar het dakpark te gaan.

Ons team ging voor een natuurinclusief, toekomstbestendig en flexibel ontwerp door gebruik te maken van slimme constructieprincipes, circulaire en bio-based materialen en door groen op veel plekken in het gebouw te integreren. Voor een gebouw dat bestendig is voor de toekomst, en een fijne plek wordt voor mens en dier.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Amsterdam / OMEGA projectontwikkeling
ontwerp
november 2020
programma
woningen, werkplekken, sportschool, horeca, supermarkt, commerciële ruimtes.
bvo
17.000m² en 3.000m² ondergronds parkeren
status
selectieprocedure afgerond

01
jan

Multifunctionele Accommodatie // Uithoorn

In de gemeente Uithoorn was er vraag naar een nieuwe sporthal, buurtcentrum en kinderopvang op de locatie van de huidige sporthal de Scheg in de buurt Zijdelwaard. Via een aanbesteding zonden we ons ontwerp in voor deze multifunctionele accommodatie, waar ook een buurtkamer met verschillende ruimtes voor yoga, dojo en muziek.

Bij een gebouw met verschillende functies staat ontmoeting natuurlijk centraal en daarom ontwierpen we vanuit transparantie en toegankelijkheid. De meest communicatieve functies zoals de buurtkamer en horeca bevinden zich dan ook in de plint. Dit is de plek waar bezoekers het gebouw betreden en kunnen doorstromen naar de sporthal en andere functies in het gebouw. De verschillende multifunctionele ruimtes bevinden zich op de verdieping en zijn van buitenaf te herkennen aan de uitstekende volumes. Op de zuidgevel hebben we de kinderopvang gesitueerd: met de buitenruimte aangrenzend aan het gebouw en georiënteerd op de zon.

Het gebouw bevindt zich in een prachtige groene omgeving en daarom kozen we in ons ontwerp voor vergroening in de vorm van klimplanten. Waar de plint niet van glas is, is de gevel hier volledig op afgestemd en bestendig tegen de aantasting van bladeren, waardoor de uitstraling en levensduur van het gebouw behouden blijft. Met de groene gevel bevorderen we de natuurinclusiviteit en zorgen we gelijk voor verbinding met de parkachtige omgeving. De volumes op de eerste verdieping stralen warmte en eenvoud uit en geven het gebouw een sterke grafische outline. Door de ritmische verticale lijnen krijgt het geheel een verfijnde uitstraling van dichtbij én veraf.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Uithoorn
ontwerp
mei 2020
programma
Sporthal, sportkantine, buurthuis, kinderopvang, muziek- en dansruimtes, multifunctionele ruimtes.
bvo
4.000 m2
status
selectieprocedure afgerond