Categorie: onderwijs

07
dec

Campus de Braak // Helmond

PLAN

In juni 2019 verworven we samen met CULD en FaulknerBrowns Architects de opdracht voor Campus de Braak in Helmond: een mixed-use stadion waarin verschillende functies samenkomen en de buitenruimte ingericht is om te sporten en ontspannen.

Multifunctionaliteit staat centraal bij het nieuwe stadion in Helmond. De campus wordt de thuisbasis van Helmond Sport en de Praktijkschool Helmond. Ook komt er een NOC*NSF sporthal, enkele gymzalen en een accommodatie voor SV de Braak en JvdI de Fysioclub. Via interactieve sessies zijn al deze gebruikers meegenomen in de ontwikkeling van slimme plattegronden, de algehele logistiek en het deelgebruik van verschillende ruimtes. Zo worden de kleedkamers gedeeld door zowel SV De Braak en andere amateursportverenigingen, de jeugdopleiding van Helmond Sport, de praktijkschool en het naastgelegen Dr. Knippenberg-college. Zij maken hier op verschillende tijden en momenten van de week gebruik van.

De aula en het praktijkrestaurant van de praktijkschool zijn door de toepassing van mobiele wanden te betrekken bij de business club van Helmond Sport die zich zo langs de volledige lengte van het veld manifesteert. En in plaats van een eigen fysioruimte kunnen de profvoetballers van Helmond Sport terecht bij JvdI de Fysioclub voor fysiotherapie. Zo wordt er op alle vlakken optimaal gebruik gemaakt van de ruimtes en faciliteiten in het gebouw.

Ondanks dat het gebouw door meerdere verschillende partijen wordt gebruikt, straalt het gebouw wel een sterke eenheid uit door de toepassing van een ‘gordijngevel’ die het totaal bij elkaar samen bindt. Het gordijn wordt vormgegeven door krachtige goudbruine gevelstijlen die het gebouw statuur en dynamiek geven. Deze gevelstijlen staan los van de fysieke gevel en geven het gebouw een iconisch uitlopende hoofdvorm. Ze bewegen mee met de entreeopeningen in de gevels en de diverse toegangen naar het stadion en versterken daarmee de dynamiek van het geheel. De bouwfysische gevel heeft verfijnde verticaal belijnde gevelbeplating en glazen puien in een donkere antraciet kleur en vormen daarmee een rustige achtergrond achter de expressie van de gevelstijlen.

Een bijzonder aspect in het stadion is de configuratie van de tribunes. Door Helmond Sport is er gekozen om in het huidige ontwerp ‘te starten’ met enkel twee volwaardige overdekte tribunes in de lengte met circa 3.600 zitplaatsen. Door de gekozen configuratie kan de stadioncapaciteit binnen de gevelcontouren in de toekomst uitgebreid worden met nog eens 1.400 (overdekte) zitplaatsen. In het huidig ontwerp spelen deze koppen van het veld een bijzondere rol in de overgang tussen gebouw en landschap. Taluds lopen van binnen naar buiten de schermgevel en zo vloeit het park het stadion binnen. Dit is ook de plek waar je gedurende de dag een glimp kan opvangen van de profs in actie.

Het gebouwontwerp is vanaf het begin volledig geïntegreerd met het landschapsontwerp. De grote taluds wisselen langs het gebouw af met de entreegevels. Normaal gesproken worden stadionomgevingen gekenmerkt door veel verharding en een versteende omgeving. Voor Campus de Braak is er zorgvuldig gekeken naar hoe iedere vierkante meter zoveel mogelijk groen kon worden. Dit heeft een positief effect op de benodigde waterberging en hittestress. Ook worden er nieuwe inheemse bomen zoals de haagbeuk en dennen aan de campus toegevoegd waardoor de ecologische waarde van het park toeneemt. Het ontwerp draagt hierdoor bij aan een gezonde sport- en onderwijsomgeving en aan thema’s zoals klimaatadaptie en biodiversiteit.

Het geheel is ontworpen in combinatie met sport en spel, waarbij gebouw en landschap naadloos in elkaar over lopen. De running track rondom het stadion loopt soms over het talud en zelfs het dak van het gebouw. Naast de running track ligt een rondgang met een gedeeld voetgangers- en fietspad waar de verschillende routes en paden uit de omgeving op uitkomen. Op de hoekpunten van deze rondgang zijn vier verschillende plekken gemaakt: een entreetuin met siergrassen, een bloementuin, een speel en klautertuin en een heestertuin. Zo is Campus de Braak niet alleen een plek voor sport maar ook een plek waar mensen kunnen ontspannen en bovenal plezier kunnen maken.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Helmond en Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs
ontwerp
mei 2019
programma
stadion, sporthal, gymzalen, multifunctionele ruimtes, onderwijsruimtes, kleedruimtes, tribune, restaurant, parkeren en schoolplein.
bvo
11.405 m2 binnenruimte en 127.000 m2 buitenruimte
status
in ontwikkeling

05
dec

Vie // Kerkrade

PLAN

Op het terrein van het voormalige Atrium Ziekenhuis in het Zuid-Limburgse Kerkrade verrijst in de komende jaren een bijzonder sportgebouw. MoederscheimMoonen Architects won in combinatie met Wehrung Architecten de Europese aanbesteding hiervoor en stelt een gebouw voor dat volledig opgaat in het heuvelachtige terrein. Het totale complex telt ca. 14.000 m2 en behelst onder meer een sporthal, een overdekt zwembad met meerdere baden en een parkeergarage.

Het gepresenteerde ontwerp betreft een krachtige eerste stap voor de totale herontwikkeling van het gebied en creëert naast de verschillende sportfuncties en de parkeergarage een unieke nieuwe plek grenzend aan het stadshart. Grote delen van de daken worden ontworpen als beloopbaar groen en zo ontstaat er een bijzondere verblijfsplek om te recreëren en te sporten.

DATA

opdrachtgever
gemeente Kerkrade
ontwerp
december 2017
programma
sporthal, overdekt zwembad, parkeergarage, dakpark
bvo
14.000 m2
status
in uitvoering

03
dec

Feyenoord Academy & Sportclub Feyenoord

PLAN

Voor Feyenoord ontwierpen we het trainingscomplex voor de Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord. De oplevering van het gebouw in 2020 is daarbij het slotstuk van onze tienjarige samenwerking met de profclub, waarin we ook trainingscomplex 1908 voor het eerste elftal ontwierpen.

Van PSV tot Vitesse en van Bayern München tot Tottenham Hotspur: in die tienjarige samenwerking zijn een aantal van de meest toonaangevende nationale en internationale trainingscomplexen bezocht om te onderzoeken waar een dergelijke topsportomgeving aan moet voldoen. Ook zijn er belangrijke trainers, spelers en stafleden geinterviewd om tot de beste inzichten voor beide topsportomgevingen te komen. Op basis van het onderzoek werd een visie ontwikkeld over de invloed van het dagritme, privacy, het onderscheid tussen fysieke en mentale zones en het scheiden van processen op een topsportomgeving. Deze visie is doorvertaald naar het ontwerp van beide trainingsaccommodaties.

Voor het complex op Varkenoord betekent dit een plattegrond die ervoor zorgt dat beide onderdelen van de Feyenoord familie (Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord) hun eigen faciliteiten hebben zonder de samenwerking en de gedeelde cultuur te verliezen. Want de kernactiviteiten van beide onderdelen zijn dan wel anders, ze delen hetzelfde Feyenoord DNA. Zo hebben beide entiteiten hun eigen vleugel, maar worden sommige faciliteiten ook gedeeld.

De indeling van de Academy is ontwikkeld rondom het ronde atrium middenin het gebouw. Dit is de ontmoetingsplek tussen alle faciliteiten maar ook de hall of fame met de belangrijkste spelers die de Academy heeft voortgebracht. Hier zijn zowel verticaal als horizontaal veel zichtlijnen aanwezig die toevallige ontmoetingen tussen alle gebruikers stimuleren. In het gebouw zijn de ruimtes die te maken hebben met fysieke activiteiten zoals de kleedkamers, fitness en sportmedische ruimtes op de begane grond. Op de verdieping bevinden zich de ruimtes die draaien om concentratie en ontspanning zoals de kantoren, studie- en lesruimtes, een apart restaurant en de spelerslounge. Naarmate de spelers van de Academy in een hoger team komen krijgen ze grotere kleedkamers met meer faciliteiten. De kleedkamer van Onder 21 ligt het dichtst bij De Kuip, dus elke keer als spelers in een hoger team komen maken ze letterlijk een stapje richting het stadion.

Het hart van Sportclub Feyenoord is overduidelijk de kantine. Dé plek waar de leden van de Sportclub elkaar ontmoeten en waar het legioen van Feyenoord 1 elke twee weken samenkomen voor ze naar de thuiswedstrijd in de Kuip vertrekken. Dit is een belangrijk onderdeel van de cultuur die is meeverhuisd naar de nieuwe accommodatie. De kantine op de verdieping heeft dan ook genoeg ruimte en een zonnig terras met zicht op de velden.

Door een intelligente positionering van functies hebben de Academy en de Sportclub een eigen plek met een eigen identiteit gekregen, maar wordt er op wedstrijddagen en tijdens andere events ook gebruik gemaakt van elkaars faciliteiten. Het tweelaagse gebouw strekt zich volledig uit langs het hoofdveld. De kantine van de Sportclub, de gezamenlijke businessruimtes en de kantoren van de Academy kijken uit over de velden en hebben direct contact met het balkon en de tribunes.

Het lange gebouw geeft een krachtig gebaar waarbij het dakoverstek en de goudkleurige schijf die de verdiepingsvloer vormgeeft de beeldbepalende elementen zijn. De twee schijven over de lengte van het gebouw benadrukken het karakter van het gebouw. Tussen deze twee goudkleurige schijven is een gevel ontworpen met stalen cassettes. Deze creëren verticaliteit in de gevels en geven het gebouw diepte en textuur. Het dakoverstek boven de grote tribune met 1.100 zitplaatsen is het allesoverkoepelende element, waarbij de horizontale lijnen van de verdiepingsvloer de lengte van het gebouw versterken.

Volgens Raymond van Meenen, manager van de Feyenoord Academy, heeft het gebouw alles wat ze nodig hebben om op topsportniveau te kunnen werken en trainen: ‘Het gebouw geeft energie aan de spelers, de medewerkers en aan iedereen die hier binnenkomt. Alles straalt uit: hier wil je werken en trainen.’

DATA

opdrachtgever
Feyenoord Rotterdam N.V.
ontwerp
Februari 2018
programma
kantoren, leslokalen, sportgebouw, horeca
bvo
4500 m2
status
opgeleverd

01
dec

Revius Lyceum // Doorn

PLAN

MoederscheimMoonen Architects realiseerde in samenwerking met Spring Architecten het ontwerp van het Revius Lyceum in Doorn. Het nieuwe onderkomen is een ensemble van gebouwen op de bosrijke locatie in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en is uitgegroeid tot een heus onderwijslandgoed. De nieuwe school huisvest zo’n 1200 leerlingen en is in augustus 2017 in gebruik genomen.

Het architectenteam wilde een schoolgebouw zonder gangen ontwerpen; alle ruimtes zijn effectieve leeromgevingen geworden. Het resultaat is een bijzonder compact drielaags gebouw met de leerpleinen en lokalen geclusterd rond het hart van de school. Verder beschikt het schoolgebouw over een aula, studiezaal en vele practicumruimtes, in aanvulling op de theorielokalen.

De verschijningsvorm van het schoolgebouw verwijst naar de landgoederen van de Utrechtse Heuvelrug. Het ontwerp is eigenlijk een drielaags gebouw in de huid van een tweelaags gebouw met een kap. Het gebouw heeft op die manier een tweede gevel gekregen, die met gekleurde stalen lamellen zorgt voor een krachtig gebaar in de omgeving en tegelijkertijd voor een graduele overgang tussen binnen en buiten. Het sportgebouw is ook ontworpen ‘vanuit het landschap’. Bij het ontwerp van dit gebouw is ervoor gekozen om de drie verschillende sportzalen om een monumentale boom heen te schakelen. De boom vormt zo het centrale punt van een ontvangstplein waar leerlingen langskomen onderweg naar de sportzalen.

De nieuwbouw is gefaseerd gebouwd zodat de bestaande school volledig kon blijven functioneren. Door de opsplitsing van sport en leren in twee losse gebouwen is het ontwerpteam er in geslaagd om de nieuwe school op de meest centrale plek op de locatie te plaatsen.

DATA

opdrachtgever
Revius Lyceum
ontwerp
november 2014
programma
onderwijsruimtes en -lokalen, aula, sport, terrein
bvo
8.600 m2
status
opgeleverd augustus 2017

25
okt

Topsportcentrum De Koog // Zaanstad

PLAN

Onlangs is in Koog aan de Zaan het nieuwe Topsportcentrum De Koog geopend. Het ontwerp is van MoederscheimMoonen Architects en Vaessen Algemeen Bouwbedrijf heeft het Design & Build gerealiseerd. De accommodatie bevat naast een topsporthal, een sporthal voor breedtesport met horeca en een sportmedisch centrum. Daarnaast is er een vestiging van het Regio College ondergebracht met diverse leslokalen.

Het nieuwe topsportcentrum is opgebouwd uit grofweg vijf volumes. De grootste zijn de topsport- en breedtesporthal die in de lengterichting aan elkaar zijn geschakeld. De kleedruimtes, met daarbovenop multifunctionele onderwijsruimtes, zijn in een slank volume parallel aan deze hallen gepositioneerd.  Op de zuidoostelijke hoek van het gebouw is de entree en zijn functies gepositioneerd die zorgen voor de visuele interactie tussen het gebouw en de omgeving, zoals het sportmedisch centrum. Op deze plek manifesteert het gebouw zich als een paviljoen met veel transparantie en een expressieve vormentaal. Het gebouw staat op een terp. Dit zorgt er enerzijds voor dat het complex zich verankert in zijn omgeving maar daarnaast vormen de rondom gelegen taluds, trappen, tribunes en terrassen een kwalitatief verblijfsgebied. Het is een plek om tijdens buitenwedstrijden het spel optimaal te volgen of te relaxen na een intensieve trainingsavond. Zowel het exterieur, maar vooral het interieur is geïnspireerd op het frisgroene slagenlandschap dat zo kenmerkend is voor de Zaanstreek. De kleuren zorgen voor de verbinding tussen de verschillende verdiepingen en geven het geheel een dynamisch en sportief karakter. In de entreehal vinden kleur, ruimte en vorm haar climax in een open en uitnodigende sfeer waar sporters, studenten en toeschouwers samenkomen.

DATA

opdrachtgever
gemeente Zaanstad
ontwerp
juni 2014
programma
topsporthal, breedtesporthal, sportmedisch centrum, lesruimtes, horeca
bvo
6.000 m2
status
opgeleverd juni 2016