Categorie: parkeren

12
mrt

Stedelijk wonen // Schiedam

PLAN

In opdracht van Synchroon is door MoederscheimMoonen Architects een studie uitgevoerd naar de inpassing van een aantal stedelijke woonmilieus in het Schiekwartier in Schiedam. Het gebied ligt aan het water van de buitenhaven op het scheidingsvlak van de oude industrie en de historische binnenstad.

Een van de onderzochte gebieden die we hier uitlichten is het voormalige VROM-terrein. Een gebied dat direct gelegen is aan de historische buitenhaven en pal naast de fameuze distilleerderijen en de Schiedamse glasfabriek. In dit gebied stellen we een stedelijk woonmilieu voor waarbij de focus ligt op jonge stadse gezinnen en young professionals. Er is een mix gemaakt van bedrijfs- en ook horecaruimtes met diverse stadswoningen en appartementen. Het geheel is georganiseerd rondom een publiek driehoekig plein waaronder zich de gezamenlijke parkeergarage bevindt. Het stedenbouwkundige ontwerp vertaalt zich in een rijk stedelijk ensemble dat kan gaan functioneren als het balkon van de binnenstad; als de plek waar binnen en buiten elkaar raken.

DATA

opdrachtgever
Synchroon
ontwerp
november 2016
programma
appartementen, kadewoningen, eengezinswoningen, parkeergarage
bvo
13.000 m2
status
haalbaarheidsstudie afgerond

07
mrt

P+R Parkeergarage // Zutphen

PLAN

In opdracht van NS stations heeft MoederscheimMoonen in een Design & Build met Aan de Stegge Twello en Continental CarParks een parkeergarage in Zutphen gerealiseerd. De P+R ligt naast het NS treinstation van Zutphen en is onderdeel van de wijk Noorderhaven, een voormalig industrieterrein. Het ontwerp van de parkeergarage refereert naar de historische pakhuizen en de oude industrieën die kenmerkend waren op deze plek in de Hanzestad.

De koppen van het langgerekte gebouw grenzen aan de twee belangrijkste doorgangen onder het spoor (voor auto’s en voetgangers). Aan één zijde bevindt zich het verticale transport van de garage dat wordt vormgegeven door twee wokkelvormige hellingbanen. Deze eyecatchers geven het gebouw een sculpturale en dynamische aanblik. Aan de andere kopgevel overheerst de duidelijke referentie naar de typologie van het pakhuis door de vormgeving van een karakteristieke gevellijn en houten luiken.

Het gebouw wordt ‘opgetild’ door speels geplaatste kolommen als verwijzing naar het voormalige industriële karakter van de plek en de nabij gelegen Oude IJsselbrug. Dankzij deze open plint wordt daglicht op de begane grondvloer gemaximaliseerd. De gevel van de bovengelegen verdiepingen is bekleed met houten lamellen die door de openheid zorgen voor genoeg daglicht en natuurlijke ventilatie. Deze lamellen zijn in verschillende richtingen gemonteerd en tevens zijn er rode stalen strippen ingebracht, zo krijgen de lange gevels dynamiek en speelsheid. In de avonduren zet de verticale ledverlichting het geheel in vuur en vlam.

Het interieur van de garage voldoet aan de hoogste eisen van de ESPA, de European Standard Parking Award. De garage is bovendien zo ontworpen dat hij in de toekomst eenvoudig uitgebreid kan worden met een extra laag, mocht daar vraag naar zijn.

DATA

opdrachtgever
NS stations
ontwerp
juni 2015
programma
375 parkeerplaatsen en een fietsenstalling met 652 plaatsen
bvo
12.780 m2
status
opgeleverd januari 2017

13
dec

Sportpark Willem-Alexander // Schiedam

PLAN

In opdracht van de gemeente Schiedam heeft MoederscheimMoonen Architects boven op het tunneldak van rijksweg A4 een sportpark gerealiseerd. De opdracht was het aantrekkelijk en functioneel maken van het gebied bovenop de tunnel, dat tussen twee woonwijken ligt. Het resultaat is een prachtig groen park en een tot de verbeelding sprekende sportaccommodatie. De sportvelden – die zich op zes meter hoogte boven op de snelweg A4 bevinden – worden omheind door één van de allergrootste canvassen van Europa. De architecten creëerden samen met Lace Fence maar liefst 8.500 m2 aan kleurrijk hekwerk bestaande uit meer dan 1,6 miljoen levensechte ‘pixels’.

Het betreft een complexe multidisciplinaire opgave; bovenop het tunnellichaam zijn vier voetbalvelden en twee handbalvelden gerealiseerd doordat aan weerszijden van de tunnel betonnen luifelconstructies zijn aangebouwd. Onder de luifelconstructie is ruimte voor parkeergarages en een indoor atletiek-, honkbal- en cricketaccommodatie. In het hart van het park, tussen de opgetilde sportvelden, is het hoofdgebouw gesitueerd, dat verschillende binnen- en buitensporten faciliteert.

Rondom de velden is een scherm ontwikkeld dat niet alleen de veiligheid garandeert, maar ook de negatieve effecten van de wind wegneemt. De sportvelden – die zich op zes meter hoogte boven op de snelweg A4 bevinden – worden omheind door één van de allergrootste canvassen van Europa. De architecten creëerden samen met Lace Fence maar liefst 8.500 m2 aan kleurrijk hekwerk bestaande uit meer dan 1,6 miljoen levensechte ‘pixels’. Er is een functioneel kunstwerk ontstaan met een spannende combinatie van transparantie, luchtdoorlatendheid en verbeeldingskracht dat alles samenbrengt waar het project om draait: natuur, sport, verbinding en energie.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Schiedam / Dura Vermeer / Van Kessel sport en cultuurtechniek
ontwerp
januari 2015
programma
sporthal, multifunctionele ruimtes, danszalen, kantine, indoorsprintbaan, indoor honkbal & cricket, parkeergarage
bvo
16.100 m2
status
opgeleverd september 2016