Categorie: publiek

08
dec

Belevingscentrum Par’Course // Valkenburg

PLAN

In het hart van het heuvelachtige Zuid-Limburg in de gemeente Valkenburg vind je belevingscentrum Par’Course. Hier vormen verschillende gebouwen een mixed-use omgeving bestaande uit een gastronomisch centrum in een oude monumentale brouwerij, een wieler- en sportcentrum met het Shimano Experience Center en het Mercure Hotel. In opdracht van projectontwikkelaar Wyckerveste waren we verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp en de gebouwontwerpen.

Een gebied met geschiedenis
Het terrein van de oude Leeuw brouwerij heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar 1820. De nu rijksmonumentale watermolen werd in eerste instantie aan de Geul geplaatst voor een buskruit fabriek. Jaren later in 1875 werd de molen ingezet voor papier en in 1886 werd het terrein gekocht door de Aachener Export Brouwerij, die later verder ging als Leeuw bier. De jaren erna werd de fabriek steeds verder uitgebreid en groeide deze organisch, waarbij de bebouwing altijd ten dienste stond van het productieproces. In 2005 vertrok de brouwerij waarna de grote silo’s even later ook zijn meegenomen. Met diverse littekens in de gebouwen bleef het terrein verwaarloosd en vervallen achter.

Een plek vol potentie
De herontwikkeling van de voormalige brouwerij is tot stand gekomen in opdracht van ontwikkelaar Wyckerveste, die samen met de gemeente en de provincie nieuw leven in de historische omgeving wilde blazen. Dankzij het heuvelachtige landschap, een scala aan cultureel erfgoed en bijzondere sportevenementen zoals de Amstel Gold Race is Valkenburg uitgegroeid tot een toeristische trekpleister, maar het toerisme is vooral seizoensgebonden en vaak verblijven bezoekers niet langer dan één nacht in het gebied.

De herontwikkeling van het Leeuw terrein was een kans om de bestaande economie en cultuur van Valkenburg te versterken met een nieuw concept op een bijzondere plek. Door de ligging nabij het centrum onderaan de Cauberg is het een natuurlijk knooppunt tussen de fiets- en wandelroutes vanaf het centrum van Valkenburg. Daarnaast staat het in directe verbinding met de meanderende Geul, het openlucht theater en de tuin van het Holland Casino. Een plek vol potentie dus!

Het concept
Het concept voor Par’Course draait om twee kernwaardes: verbinding en beleving. Want of bezoekers nu wandelen, fietsen of met de auto zijn: ze komen Par’Course op natuurlijke wijze op hun route tegen omdat het gebied in verbinding staat met de rest van Valkenburg en omliggende gebieden. Daarnaast moest het gebied ook als nieuwe publiekstrekker gaan fungeren. Dus om een duidelijke propositie te definiëren koos Wyckerveste voor een thematisering in de gebouwen die perfect aansluit bij Valkenburg en haar omgeving én een duidelijke toevoeging is aan het bestaande aanbod. Zo ontstonden de twee pijlers voor Par’Course: de Food Experience en de Cycle Experience. Twee belevingswerelden die direct zijn verbonden met wielerhoofdstad Valkenburg en het bourgondische Limburg.

Het stedenbouwkundig concept
We kwam met een unieke visie in de besloten architectenselectie. We waren namelijk van mening dat deze plek niet één gebouw moest worden maar een omgeving. Dat het een stukje Valkenburg moest worden inclusief sfeervolle straatjes en pleinen. Door de functies niet in één gebouw onder te brengen maar op een goede manier te verdelen over verschillende bouwvolumes ontstaat een mooi samenspel van gebouwen. De openbare ruimtes tussen de gebouwen zijn te gebruiken voor activiteiten en evenementen en hebben diversiteit in schaal en sfeer. Met dit plan wonnen de architectenselectie en zo werd het stedenbouwkundig plan in nauwe samenwerking met diverse stakeholders gerealiseerd.

Het stedenbouwkundig karakter
Het oude Leeuw terrein kende door de Geul en de bestaande bebouwing veel ommuringen en begrenzingen, waardoor de omgeving besloten aanvoelde. In het stedenbouwkundig plan is zoveel mogelijk van deze ommuring en diverse kleine gebouwen behouden. De oude conciërge- en fabriekswoningen zijn belangrijk voor de kwaliteit en sfeer van de plek en geven het gebied een geborgen karakter. Wel zijn er een aantal grote hallen gesloopt, wat nieuwe openingen creëerde in het besloten gebied, op de plek van de originele entree van het fabrieksterrein. Zo kon de plek verbonden worden met de omliggende natuur, het stedelijk weefsel en wandelroutes en fietspaden.

De oude én nieuwe gebouwen die bijdragen aan het ‘ommuren’ van de plek en het vormen van de pleinen hebben een dorps karakter gekregen. Deze gebouwen zijn voorzien van kapvormen en staan stevig op de grond. De centraal gepositioneerde nieuwbouw inclusief het bijzondere uitbreidingselement op de brouwerij hebben een moderne en technische uitstraling die de hedendaagse agenda van de plek weerspiegelt.

De openbare ruimte
De openbare ruimte had een belangrijke rol in het winnende concept. Het stond centraal als verlengstuk van de gebouwen en moest een omgeving zijn waar activiteiten en evenementen georganiseerd worden. Het ontwerp van de buitenruimte (ontworpen door Dolmans Landscaping Group) kenmerkt zich door een lappendeken van elementen die het een aangename plek maken.

Rondom de historische brouwerij is er een verhoogd terras van betonelementen, afgebakend door groen. In het verdere verloop is er gekozen voor een zandkleurige steen die de pleinen vorm geeft met ovale groenelementen voor bomen en gazon. In de overgangszones van diverse gebouwen is baksteen en groen gebruikt om intimiteit rond de directe buitenruimtes te creëren.

Het grote plein wordt gekarakteriseerd door de eeuwenoude bomen die behouden zijn gebleven en het middelpunt van het plein vormen. Tussen de gebouwen is een combinatie van stedelijke ruimtes ontstaan met pleinen, steegjes en doorkijken. De geul is op verschillende plekken zichtbaar: zo zijn er diverse oversteekplaatsen naar het landschap en bij diverse buitenterrassen rondom de gebouwen.

Inmiddels heeft de openbare ruimte al meerdere evenementen en exposities mogen huisvesten. Daarnaast is het een echte verzamelplaats voor fietsers en wandelaars als start- en eindpunt voor activiteiten in de Limburgse heuvels.

De brouwerij als landmark
De brouwerij heeft een belangrijke plek in het concept van Par’Course. Het gebouw dat toekomstige horeca-concepten gaat huisvesten is de oosprong van het voormalige fabrieksterrein, met de rijksmonumentale watermolen als levend bewijs. De historische brouwerij is aan de buitenzijde volledig gerestaureerd en ontdaan van onbeduidende toevoegingen die door de jaren heen zijn gedaan. Hiermee is het gebouw teruggebracht tot het originele kernvolume wat bestaat uit de rijksmonumentale watermolen, de brouwruimtes en diverse bakstenen hallen.

Tussen de brouwerij en de bakstenen hallen is het gebouw uitgebreid met een modern volume dat gepositioneerd is op de betonnen kolomkoppen van de verwijderde silo’s. De uitbreiding heeft een groot venster gericht op de meanderende geul en vormt samen met het verticale herkenningspunt een landmark in het gebied. De gevel van dit nieuwe volume is verwant aan het Shimano Experience Center ernaast en is bekleed met rechthoekige platen van geadoniseerd roodbruin strekaluminium. De diverse plaatafmetingen geven de gevel de nodige differentiatie en op sommige plekken wisselt de oriëntatie van het strekaluminium waarbij de daglichtreflectie enkele gevelplaten laat oplichten.

De overige delen van de brouwerij zijn op verschillende manieren teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Er is een herkenbaar kleurverschil aangebracht tussen de originele witte brouwerij en bakstenen hallen. Hier en daar zijn gerichte sneden in de gevel gemaakt die het gebouw geschikt maken voor horeca. In het interieur is gekozen om de gelaagdheid van de roerige historie te behouden om de horecaconcepten een industrieel en geleefd casco te bieden.

Het Shimano Experience Center
Het meest centraal gelegen gebouw van Par’Course is het Shimano Experience Center. Het Experience Center is dé plek van Shimano waar bezoekers in aanraking komen met de wieler, hengel-, en roeisport. Ook huisvest het gebouw een fietskledingwinkel, een coachingcentrum, sportschool en een conferentieruimte. De conferentieruimte wordt gebruikt voor zakelijke- en wielerevents.

Het gebouw is het meest moderne gebouw in het gebied en communiceert in materialisatie met de uitbreiding van de brouwerij. De plint is volledig van glas en laat de bovengelegen volumes zweven. De gevel is gemaakt van geadoniseerd strekaluminium. Met diverse plaatafmetingen krijgt de gevel differentiatie. Op sommige plekken wisselt de oriëntatie van het strekaluminium. Het daglicht doet de rest!

In het gebouw staat merkbeleving centraal. In het heldere casco is door Shimano een levendig en fris interieur ontwikkeld dat in het teken staat van ontdekken en beleven. Het Experience Center biedt bezoekers de mogelijkheid om in de omgeving de producten van Shimano uit te proberen. Een dagje vissen in de speciaal daarvoor aangelegde visvijver of fietsen in de heuvelachtige omgeving. Hier word je écht aangemoedigd om de drie buitensporten te ervaren.

Het Mercure Hotel en Cycle Center fietsverhuur
Op het meest oostelijke deel van Par’Course vind je het Mercure Hotel. De hoofdvorm van het gebouw is meanderend en speelt op die manier een grote rol in het stedenbouwkundig concept. Het gebouw volgt de kromming van de Geul en creëert door de haakse hoek twee pleinen: het hoofdplein en het entreeplein van het hotel.

Vanuit het conceptuele idee speelt het gebouw dus een belangrijke rol in het stedenbouwkundige weefsel en daarom heeft het een traditionele hoofdvorm met een kapvorm gekregen. Een verfijnd ontworpen houten gevel geeft het gebouw een moderne uitstraling. Door de horizontale geleding zijn de verdiepingsvloeren zichtbaar. De verticale houten ribben zijn opengewerkt bij de ramen van de hotelkamers.

In het hotel ontwikkelden we een helder casco waar de exploitant een dynamisch interieur ontwikkelde waar een groot restaurant op de begane grond onderdeel van is. Ook in het hotel speelt de wielersport een rol: op de begane grond zitten kleed- en doucheruimtes en een plek om fietsen schoon te maken en veilig te stallen.

Tegenover het hotel zit het gebouw van het Cycle Center, één van de grootste mobiliteitsbedrijven in de regio die fietsevenementen door heel Limburg organiseert. Het gebouw volgt de analogie van het hotel. Het maakt onderdeel uit van de ommuring van het terrein en is door de materialisatie herkenbaar als een nieuw element in het geheel. Samen met het hotel en een oude villa vormt het een gezellig entreeplein.

DATA

opdrachtgever
Wyckerveste Adviseurs
ontwerp
mei 2015
programma
Shimano XP, hotel met 65 kamers, event center, gastronomisch centrum, sport, sportmedische ruimtes, fietsverhuur
bvo
15.000 m2
status
opgeleverd

06
dec

Leuvepaviljoen // Rotterdam

PLAN

Op de plek van drie verouderde paviljoens in de Leuvehaven, een historische plek in het Maritiem District in Rotterdam creëerden we het nieuwe Leuvepaviljoen: één compact paviljoen dat de oude losstaande gebouwen vervangt. Een paviljoen met meer zicht en transparantie zodat de historische haven en de activiteiten in het gebouw goed te zien zijn.

In het nieuwe paviljoen komen allerlei functies samen in één gebouw. Zo is het de thuisbasis van het Port Visit Center van Port of Rotterdam, waar bezoekers kennismaken met de haven van Rotterdam. Ook vind je er de nieuwe werkplaatsen van het Maritiem Museum. Hier werken de lassers, smeden en timmerlui aan het onderhoud van de historische vloot in de museumhaven. Deze werkplaatsen zijn publiek toegankelijk en brengen de historische en huidige haven samen, want binnen zijn alle functies verbonden en kun je zo door het Port Visit Center de werkplaatsen van het Maritiem Museum inlopen. Hiernaast is er ook ruimte voor horeca, deze bevinden zich op de twee koppen van het gebouw.

We ontwierpen het paviljoen onder strikte stedenbouwkundige voorwaarden. Het gebouw mocht slechts acht meter breed worden, net zoals de oude paviljoens. Dit resulteerde in een langgerekt gebouw dat zich uitstrekt en parallel loopt met de Schiedamsedijk en de kade. En omdat het gebouw veel korter is dan de drie vorige paviljoens, is er vanaf de Schiedamsedijk veel meer uitzicht op de historische Leuvehaven.

Om het  paviljoen goed zichtbaar te maken, kozen we ervoor extra aandacht te vestigen op de koppen van het gebouw. Dit zijn grote luifels die aan beide kanten van de stad echte blikvangers zijn. In het midden van het gebouw bevindt zich een dwarsdoorsteek met een trap die ook als tribune kan functioneren en de dijk met de kade verbindt.

Het gebouw is op ooghoogte zo transparant mogelijk gemaakt, zodat de activiteiten binnen en op het water goed te zien zijn. Boven de plint is de gevel bekleed met aluminium beplating in driehoekige vormen. Deze vormen verwijzen naar de stalen vakwerkconstructies en kranen uit de haven. De driehoeken worden op sommige plekken weggelaten zodat de gevel diepte, maar ook een spel van licht en schaduw creëert. De driehoekige panelen zijn uitgevoerd in diverse glansgraden, wat onder invloed van daglicht de glinstering en de spiegeling van het water in de haven suggereert.

Het nieuwe gebouw is volledig ontworpen vanuit hergebruik van de bestaande fundering en de hoofdportalen van de staalconstructie van de oude paviljoens. Andere onderdelen van de staalconstructie zijn in het nieuwe gebouw als donor profielen gebruikt. Zo is er op een duurzame manier gebruik gemaakt van de oude elementen en zie je ook een stukje historie terug in het nieuwe gebouw.

‘Waar de Schiedamsedijk aan de Leuvehaven een tijd lang een rommelig stukje binnenstad was, zorgt het nieuwe paviljoen voor veel meer contact met de oude vloot en het water en wordt het een echte hotspot tussen de Coolsingel en de Erasmusbrug.’ Aldus architect Erik Moederscheim. Het terrein rondom het paviljoen ondergaat de komende jaren een serieuze transformatie waarbij vergroening centraal staat. In 2022 zal het buitengebied ook klaar zijn.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Rotterdam
ontwerp
december 2017
programma
Haven Informatiepunt, Maritiem Museum, Horeca
bvo
1.400 m2
status
opgeleverd

05
dec

Vie // Kerkrade

PLAN

Op het terrein van het voormalige Atrium Ziekenhuis in het Zuid-Limburgse Kerkrade verrijst in de komende jaren een bijzonder sportgebouw. MoederscheimMoonen Architects won in combinatie met Wehrung Architecten de Europese aanbesteding hiervoor en stelt een gebouw voor dat volledig opgaat in het heuvelachtige terrein. Het totale complex telt ca. 14.000 m2 en behelst onder meer een sporthal, een overdekt zwembad met meerdere baden en een parkeergarage.

Het gepresenteerde ontwerp betreft een krachtige eerste stap voor de totale herontwikkeling van het gebied en creëert naast de verschillende sportfuncties en de parkeergarage een unieke nieuwe plek grenzend aan het stadshart. Grote delen van de daken worden ontworpen als beloopbaar groen en zo ontstaat er een bijzondere verblijfsplek om te recreëren en te sporten.

DATA

opdrachtgever
gemeente Kerkrade
ontwerp
december 2017
programma
sporthal, overdekt zwembad, parkeergarage, dakpark
bvo
14.000 m2
status
in uitvoering

18
feb

Sportcomplex Aquapelle // Capelle aan den IJssel

PLAN

Sportcomplex Aquapelle is dé nieuwe ontmoetingsplek voor sporten en bewegen in Capelle aan den IJssel. We ontwierpen het gebouw met twee zwembaden, een grote sporthal en horeca in samenwerking met Wehrung Architecten. In 2020 is het gebouw in gebruik genomen door Sportief Capelle.

Het campusachtige gebouw ligt dicht bij het centrum en is een plek waar veel verschillende doelgroepen samenkomen. Er wordt gesport door scholen en verenigingen die door middel van de scheidingswanden in de sporthal tegelijk kunnen sporten. De zwembaden worden gebruikt door zwemverenigingen, recreanten en er worden lessen gegeven voor jong en oud. Het 25-meter wedstrijdbad is multifunctioneel inzetbaar dankzij de beweegbare bodem, de sfeerverlichting en een uitgebreide geluidsinstallatie. Het doelgroepenbad heeft warmer water en beschikt over een beweegbare bodem waardoor het als instructiebad en therapiebad gebruikt kan worden.

De basis voor een compact en overzichtelijk sportcomplex is onder andere gerealiseerd door het zwemprogramma met de horeca en de hoofdentree op één niveau te tillen van het maaiveld. Hierdoor is er vanuit de horeca een directe relatie tussen zowel de zwembaden als de sporthal. In dit bruisende hart is veel glas toegepast en kijk je in één blik op de sportactiviteiten en naar beide zwembaden. Daarbij heeft het interieur een frisse en duurzame uitstraling door het gebruik van veel hout wat zowel in de sporthal als de zwemzalen terugkomt.

De plint van het gebouw is rondom omgeven door een talud dat een groene inbedding creëert. Op de hoek van het gebouw ligt de entree met een grote betonnen trap naar de eerste verdieping. De uitnodigende luifelconstructie bij deze ingang verwelkomt bezoekers van veraf. De gevel is vormgegeven met een natuurlijk ogende en robuuste gevelbeplating.

In het gebouw zijn verschillende duurzame technieken toegepast die energie opwekken en terugwinnen. Zo is er een installatieconcept ontwikkeld dat all-electric opereert waardoor er geen CO2 wordt uitgestoten. Ook vindt er warmteterugwinning plaats op het (zwembad)water en de lucht en zijn er hoge isolatiewaardes gerealiseerd. De koellast is beperkt door transparante gevelvlakken slim te positioneren en te voorzien van zonwering. Daarnaast zijn er bijna 1000 PV panelen op het dak geplaatst om energie op te wekken. Deze energie gaat voornamelijk naar het opwarmen van het zwembad omdat de rest van het gebouw dankzij de LED verlichting met aanwezigheidsdetectie erg zuinig is. Samen met de gekozen materialen is zo een duurzaam gebouw ontstaan.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Capelle aan den IJssel
ontwerp
juni 2017
programma
25-meterbad, doelgroepenbad, sporthal, horeca, kantoren
bvo
6.192 m2
status
opgeleverd in 2020

01
feb

Theater Aan De Parade // Den Bosch

PLAN

MoederscheimMoonen Architects heeft in samenwerking met AMA Group Associated Architects deelgenomen aan de selectieprocedure voor het nieuwe theater Aan de Parade in ’s-Hertogenbosch. De opdracht betrof het ontwerp voor een nieuw multifunctioneel  theater op de plek van het huidige theater aan De Parade.

In ons ontwerp hebben we het gebouw op een bijzondere manier verbonden met de stad. Niet alleen door buiten met binnen te verbinden via een continue plint maar ook door op strategische plekke grote vensters te maken. Door deze vensters sta je tussen de voorstellingen door in contact met de stad en de stad met jou. We voorzien drie grote vensters aan de voorgevel; vanuit hier kun je de Sint-Janskathedraal zien tijdens bijvoorbeeld een matineevoorstelling. De gevel en de schuine daken zien wij als één materiaal. Hierdoor krijgt het gebouw een heldere en leesbare hoofdvorm. De roodbruine gevel wordt verder verrijkt door gevelperforaties en de implementatie van groene gevels.

Midden in het gebouw is de grote centrale entree van waaruit de garderobe en de horeca te bereiken zijn. Via een grote centrale trap zijn de diverse foyers en de zalen bereikbaar. In de keuze voor materialen loopt de stad als het ware naar binnen door; dit geldt voor de vloeren op de begane grond maar ook in de hoge centrale middenruimte zijn de binnengevels hetzelfde als buiten en aangelicht door natuurlijk licht; zo voel je je binnen nog steeds onderdeel van de stad. De theaterzalen zelf zien wij als de ‘gebouwen’ in ons concept. Binnen in deze ruimtes staan alle keuzes in het teken van theaterbeleving. Dit geldt niet alleen voor de kleur, maar ook voor het materiaalgebruik en akoestiek. De beide zalen krijgen een krachtige eigen kleur en stijl. De indruk van de zalen zal op deze manier sterk bijdragen aan de beleving van het spel.

DATA

opdrachtgever
Gemeente ‘s-Hertogenbosch
ontwerp
januari 2019
programma
grote zaal 920 stoelen, multifunctionele zaal 480 zitplaatsen/ 1000 staplaatsen, auditorium, vergader- en congresruimten, foyers, theatercafé/brasserie, kantoren, kleedruimten, artiestenfoyer, logistiek
bvo
ca. 11.543 m
status
selectieprocedure afgerond

03
jan

Retail- en horecapaviljoen // Utrecht

PLAN

MoederscheimMoonen Architects heeft in opdracht van Klépierre Vastgoed Ontwikkeling een multit-tenant gebouw ontworpen. Dit gebouw, beter bekend als ‘het paviljoen’, ligt naast het station Utrecht Centraal, aan het nieuwe Stationsplein-Oost en is gebouwd bóvenop spoor één, twee en drie van het Centraal Station. Diverse winkels en horeca die gericht zijn op de ov-reiziger hebben er inmiddels hun intrek genomen. Het gebouw biedt een van de fraaiste uitzichten over de sporen en heeft ook een dakterras dat ook uitzicht biedt over het altijd levendige stationsplein.

De omgeving van het gebouw is zo dynamisch als het maar kan; met 88 miljoen bezoekers per jaar en veel expressieve gebouwvormen. Het ontwerp onderscheidt zich binnen deze hectiek door een heldere en puristische ontwerpbenadering. ‘Binnen dit bonte ensemble hebben we een gebouwconcept ontwikkeld waarin rust en helderheid als een commercieel aantrekkelijk vertrekpunt is genomen’, aldus architect Erik Moederscheim. ‘We hebben het gebouw als een alzijdig object benadert en op die manier is er een transparant paviljoen ontwikkeld dat niet alleen relatie legt met het plein maar ook met de spoorzijde.

De gevel van het gebouw is rondom geheel van glas. Het heeft de nodige verschaling en verfijning verkregen doordat het in speklagen is verdeelt. Het ritme van de toegepast verticale stijlen geeft het geheel de nodige articulatie. Strak vormgegeven kaders vormen de entrees van de verschillende winkels. Het sluitstuk is een dakterras op een van de bijzonderste plekken van de stad. ‘Vanaf daar kun je het bollendak bijna aanraken en kijk je uit over het plein en de sporen.

DATA

opdrachtgever
Klépierre Vastgoed Ontwikkeling
ontwerp
september 2015
programma
retail, horeca
bvo
3.600 m2
status
opgeleverd

01
dec

Revius Lyceum // Doorn

PLAN

MoederscheimMoonen Architects realiseerde in samenwerking met Spring Architecten het ontwerp van het Revius Lyceum in Doorn. Het nieuwe onderkomen is een ensemble van gebouwen op de bosrijke locatie in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en is uitgegroeid tot een heus onderwijslandgoed. De nieuwe school huisvest zo’n 1200 leerlingen en is in augustus 2017 in gebruik genomen.

Het architectenteam wilde een schoolgebouw zonder gangen ontwerpen; alle ruimtes zijn effectieve leeromgevingen geworden. Het resultaat is een bijzonder compact drielaags gebouw met de leerpleinen en lokalen geclusterd rond het hart van de school. Verder beschikt het schoolgebouw over een aula, studiezaal en vele practicumruimtes, in aanvulling op de theorielokalen.

De verschijningsvorm van het schoolgebouw verwijst naar de landgoederen van de Utrechtse Heuvelrug. Het ontwerp is eigenlijk een drielaags gebouw in de huid van een tweelaags gebouw met een kap. Het gebouw heeft op die manier een tweede gevel gekregen, die met gekleurde stalen lamellen zorgt voor een krachtig gebaar in de omgeving en tegelijkertijd voor een graduele overgang tussen binnen en buiten. Het sportgebouw is ook ontworpen ‘vanuit het landschap’. Bij het ontwerp van dit gebouw is ervoor gekozen om de drie verschillende sportzalen om een monumentale boom heen te schakelen. De boom vormt zo het centrale punt van een ontvangstplein waar leerlingen langskomen onderweg naar de sportzalen.

De nieuwbouw is gefaseerd gebouwd zodat de bestaande school volledig kon blijven functioneren. Door de opsplitsing van sport en leren in twee losse gebouwen is het ontwerpteam er in geslaagd om de nieuwe school op de meest centrale plek op de locatie te plaatsen.

DATA

opdrachtgever
Revius Lyceum
ontwerp
november 2014
programma
onderwijsruimtes en -lokalen, aula, sport, terrein
bvo
8.600 m2
status
opgeleverd augustus 2017

01
dec

Gymworld // Zoetermeer

PLAN

MoederscheimMoonen Architects heeft samen met Bouwbedrijf Vaessen in opdracht van Gemeente Zoetermeer het ontwerp gemaakt voor Gymworld Zoetermeer. Het betreft een multifunctioneel sportgebouw dat volledig in het teken staat van de turnsport en aanverwante sporten. Zo zijn er in het gebouw twee turnhallen ondergebracht als ook een grote trampolinehal en een zaal voor freerunning. Tevens is er een sportmedisch centrum onderdeel van het nieuwe gebouw. Het geheel is ontworpen op een beknopte kavel aan de westrand van Zoetermeer. Gelegen aan de Amerikaweg fungeert het gebouw als een ‘poort’ komende vanuit Den Haag. Het gehele gebouw is grotendeels opgetild zodat er onder het gebouw ruimte is voor parkeren. De opgetilde volumes zijn bereikbaar via een dynamisch ontworpen en centraal gelegen trappenhuis dat je brengt tot aan de top van het gebouw. De gevel van het gebouw staat verder in het teken van beweging; speelse diagonale lijnen geven het gebouw een krachtig en dynamisch karakter. Het geheel is gehuld in eremetaal.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Zoetermeer
ontwerp
2018
programma
turnhal, trampolinehal, danszaal, freerunning zaal, horeca, sportmedische voorzieningen, parkeren
bvo
5.600 m2
status
selectieprocedure afgerond

01
dec

Verbreding Oude IJsselbrug // Zutphen

PLAN

MoederscheimMoonen Architecten won de aanbesteding in 2015 in combinatie met constructeursbureau APcon BV  voor de verbreding van de Oude IJsselbrug in Zutphen en groot onderhoud aan de brug. De karakteristieke Oude IJsselbrug is gerevitaliseerd en uitgebreid met een royale en comfortabelere voetgangers- en fietsverbinding. Het project is onderdeel van de algehele kwaliteitsimpuls voor het gebied langs de oevers van de IJssel die de gemeente Zutphen initieert vanuit het programma ‘Rivier in de stad’.

Het ontwerp is ontwikkeld vanuit het concept van voelbare kwaliteit voor voetgangers en fietsers de brug, maar ook vanuit een krachtige herkenbaarheid van veraf. Het cortenstaal contrasteert met de originele IJsselbrug om deze ‘nieuwe laag’ expliciet te maken. De glazen balustrade geeft de voetgangers vrij zicht over de rivier en draagt bij aan de hoogwaardige omgeving op en rondom de brug.

De scheiding tussen het fiets- en voetgangersgedeelte is drager van een zitbank over de volledige lengte van de brug. Architect Erik Moederscheim: “Door het corten staal te perforeren, is het geheel verrijkt met bijzondere verlichting die de continue stroming van de rivier symboliseert. Hierin is tevens een tijdbalk verwerkt als eerbetoon aan de rijke historie van de brug en Zutphen.”
De verlichting van de brug waarborgt niet alleen de veiligheid van fietsers en voetgangers in het donker, maar maakt ook dat de brug in het donker net zo in het oog springt als overdag. Het licht verandert van kleur met de verandering van de seizoenen.

Een bijzonder onderdeel van de opgave betrof het ontwerp van de landingspunten. De landing aan de zijde van de uiterwaarden is enerzijds een spectaculair en sculpturaal vormgegeven uitkijkpunt met uitzicht over de stad, maar het herbergt ook een lager gelegen uitkijkpunt. Dit uitkijkplatform is zo gesitueerd dat het precies droog blijft bij de hoogst geprognotiseerde waterstand. Bij hoog water sta je zo droog, maar kun je het stromende water haast aanraken. Vanuit het landingspunt wordt er op dit moment gewerkt aan een nieuwe padenstructuur die het mogelijk maakt een wandeling door de uiterwaarden te maken.

 

DATA

opdrachtgever
Gemeente Zutphen
ontwerp
augustus 2015
programma
voetgangers- en fietsersbrug, uitzichtpunten
status
opgeleverd december 2017

12
mrt

Stedelijk wonen // Schiedam

PLAN

In opdracht van Synchroon is door MoederscheimMoonen Architects een studie uitgevoerd naar de inpassing van een aantal stedelijke woonmilieus in het Schiekwartier in Schiedam. Het gebied ligt aan het water van de buitenhaven op het scheidingsvlak van de oude industrie en de historische binnenstad.

Een van de onderzochte gebieden die we hier uitlichten is het voormalige VROM-terrein. Een gebied dat direct gelegen is aan de historische buitenhaven en pal naast de fameuze distilleerderijen en de Schiedamse glasfabriek. In dit gebied stellen we een stedelijk woonmilieu voor waarbij de focus ligt op jonge stadse gezinnen en young professionals. Er is een mix gemaakt van bedrijfs- en ook horecaruimtes met diverse stadswoningen en appartementen. Het geheel is georganiseerd rondom een publiek driehoekig plein waaronder zich de gezamenlijke parkeergarage bevindt. Het stedenbouwkundige ontwerp vertaalt zich in een rijk stedelijk ensemble dat kan gaan functioneren als het balkon van de binnenstad; als de plek waar binnen en buiten elkaar raken.

DATA

opdrachtgever
Synchroon
ontwerp
november 2016
programma
appartementen, kadewoningen, eengezinswoningen, parkeergarage
bvo
13.000 m2
status
haalbaarheidsstudie afgerond