Categorie: sport

23
feb

Vitaal Vogelenzang // Vogelenzang

PLAN

Onder leiding van aannemer Thunnissen wonnen we samen met ons projectteam de aanbesteding voor Vitaal Vogelenzang. Op de locatie van de tennis- en voetbalvereniging van het Noord-Hollandse dorp gaat ons team een nieuw sportpark en 72 woningen realiseren.

Vitaal Vogelenzang is een project waar sport, bewegen, saamhorigheid en landschappelijk wonen samenkomen in een natuurlijke omgeving met veel water en groen. Ons bureau is verantwoordelijk voor het ontwerp van het sportpaviljoen. Deze bevindt zich op een strategische positie en wordt verbonden met het bestaande dorpshuis.

Het woonprogramma bestaat uit 72 woningen in een mix van grondgebonden woningen en appartementen. Alle woningen hebben een directe relatie met het landschap. Zo wordt de buitenruimte ontworpen als een natuurlijke voortzetting met het omliggende weidelandschap. Op deze manier worden ecologisch waardevolle plekken gecreëerd. In het totale gebied komen veel sport-, speel- en ontmoetingsplekken voor jong en oud. Het netwerk van wandelroutes tussen deze plekken rijgt de buurt aan elkaar en zo worden de bestaande en nieuwe onderdelen van het dorp met elkaar verbonden.

Het projectteam van Vitaal Vogelenzang bestaat uit Thunnissen. ECHO Urban Design, van Kessel, Holleman Sandpoort, Bureau 070 en MoederscheimMoonen Architects.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Bloemendaal
ontwerp
februari 2022
programma
sportpaviljoen, woningen
bvo
1.381 m2
status
schetsontwerp

07
dec

Campus de Braak // Helmond

PLAN

In juni 2019 verworven we samen met CULD en FaulknerBrowns Architects de opdracht voor Campus de Braak in Helmond: een mixed-use stadion waarin verschillende functies samenkomen en de buitenruimte ingericht is om te sporten en ontspannen.

Multifunctionaliteit staat centraal bij het nieuwe stadion in Helmond. De campus wordt de thuisbasis van Helmond Sport en de Praktijkschool Helmond. Ook komt er een NOC*NSF sporthal, enkele gymzalen en een accommodatie voor SV de Braak en JvdI de Fysioclub. Via interactieve sessies zijn al deze gebruikers meegenomen in de ontwikkeling van slimme plattegronden, de algehele logistiek en het deelgebruik van verschillende ruimtes. Zo worden de kleedkamers gedeeld door zowel SV De Braak en andere amateursportverenigingen, de jeugdopleiding van Helmond Sport, de praktijkschool en het naastgelegen Dr. Knippenberg-college. Zij maken hier op verschillende tijden en momenten van de week gebruik van.

De aula en het praktijkrestaurant van de praktijkschool zijn door de toepassing van mobiele wanden te betrekken bij de business club van Helmond Sport die zich zo langs de volledige lengte van het veld manifesteert. En in plaats van een eigen fysioruimte kunnen de profvoetballers van Helmond Sport terecht bij JvdI de Fysioclub voor fysiotherapie. Zo wordt er op alle vlakken optimaal gebruik gemaakt van de ruimtes en faciliteiten in het gebouw.

Ondanks dat het gebouw door meerdere verschillende partijen wordt gebruikt, straalt het gebouw wel een sterke eenheid uit door de toepassing van een ‘gordijngevel’ die het totaal bij elkaar samen bindt. Het gordijn wordt vormgegeven door krachtige goudbruine gevelstijlen die het gebouw statuur en dynamiek geven. Deze gevelstijlen staan los van de fysieke gevel en geven het gebouw een iconisch uitlopende hoofdvorm. Ze bewegen mee met de entreeopeningen in de gevels en de diverse toegangen naar het stadion en versterken daarmee de dynamiek van het geheel. De bouwfysische gevel heeft verfijnde verticaal belijnde gevelbeplating en glazen puien in een donkere antraciet kleur en vormen daarmee een rustige achtergrond achter de expressie van de gevelstijlen.

Een bijzonder aspect in het stadion is de configuratie van de tribunes. Door Helmond Sport is er gekozen om in het huidige ontwerp ‘te starten’ met enkel twee volwaardige overdekte tribunes in de lengte met circa 3.600 zitplaatsen. Door de gekozen configuratie kan de stadioncapaciteit binnen de gevelcontouren in de toekomst uitgebreid worden met nog eens 1.400 (overdekte) zitplaatsen. In het huidig ontwerp spelen deze koppen van het veld een bijzondere rol in de overgang tussen gebouw en landschap. Taluds lopen van binnen naar buiten de schermgevel en zo vloeit het park het stadion binnen. Dit is ook de plek waar je gedurende de dag een glimp kan opvangen van de profs in actie.

Het gebouwontwerp is vanaf het begin volledig geïntegreerd met het landschapsontwerp. De grote taluds wisselen langs het gebouw af met de entreegevels. Normaal gesproken worden stadionomgevingen gekenmerkt door veel verharding en een versteende omgeving. Voor Campus de Braak is er zorgvuldig gekeken naar hoe iedere vierkante meter zoveel mogelijk groen kon worden. Dit heeft een positief effect op de benodigde waterberging en hittestress. Ook worden er nieuwe inheemse bomen zoals de haagbeuk en dennen aan de campus toegevoegd waardoor de ecologische waarde van het park toeneemt. Het ontwerp draagt hierdoor bij aan een gezonde sport- en onderwijsomgeving en aan thema’s zoals klimaatadaptie en biodiversiteit.

Het geheel is ontworpen in combinatie met sport en spel, waarbij gebouw en landschap naadloos in elkaar over lopen. De running track rondom het stadion loopt soms over het talud en zelfs het dak van het gebouw. Naast de running track ligt een rondgang met een gedeeld voetgangers- en fietspad waar de verschillende routes en paden uit de omgeving op uitkomen. Op de hoekpunten van deze rondgang zijn vier verschillende plekken gemaakt: een entreetuin met siergrassen, een bloementuin, een speel en klautertuin en een heestertuin. Zo is Campus de Braak niet alleen een plek voor sport maar ook een plek waar mensen kunnen ontspannen en bovenal plezier kunnen maken.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Helmond en Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs
ontwerp
mei 2019
programma
stadion, sporthal, gymzalen, multifunctionele ruimtes, onderwijsruimtes, kleedruimtes, tribune, restaurant, parkeren en schoolplein.
bvo
11.405 m2 binnenruimte en 127.000 m2 buitenruimte
status
in ontwikkeling

05
dec

Vie // Kerkrade

PLAN

Op het terrein van het voormalige Atrium Ziekenhuis in het Zuid-Limburgse Kerkrade verrijst in de komende jaren een bijzonder sportgebouw. MoederscheimMoonen Architects won in combinatie met Wehrung Architecten de Europese aanbesteding hiervoor en stelt een gebouw voor dat volledig opgaat in het heuvelachtige terrein. Het totale complex telt ca. 14.000 m2 en behelst onder meer een sporthal, een overdekt zwembad met meerdere baden en een parkeergarage.

Het gepresenteerde ontwerp betreft een krachtige eerste stap voor de totale herontwikkeling van het gebied en creëert naast de verschillende sportfuncties en de parkeergarage een unieke nieuwe plek grenzend aan het stadshart. Grote delen van de daken worden ontworpen als beloopbaar groen en zo ontstaat er een bijzondere verblijfsplek om te recreëren en te sporten.

DATA

opdrachtgever
gemeente Kerkrade
ontwerp
december 2017
programma
sporthal, overdekt zwembad, parkeergarage, dakpark
bvo
14.000 m2
status
in uitvoering

02
dec

Shimano Experience Center // Valkenburg

PLAN

In het hart van het heuvelachtige Zuid-Limburg in de gemeente Valkenburg vind je belevingscentrum Par’Course. In opdracht van Wyckerveste ontwikkelden we een mixed-use omgeving met als onderdeel het Shimano Experience Center.

Par’Course bestaat uit een gastronomisch centrum in een oude brouwerij, een wieler- en sportcentrum met het Shimano Experience Center en het Mercure Hotel. De herontwikkeling van het terrein van de oude Leeuw brouwerij was een kans om de bestaande economie en cultuur van Valkenburg te versterken met een nieuw concept op een bijzondere plek.

Het Experience Center is dé plek van Shimano waar bezoekers in aanraking komen met de wieler, hengel-, en roeisport. Ook huisvest het gebouw een fietskledingwinkel, een coachingcentrum, sportschool en een conferentieruimte. De conferentieruimte wordt gebruikt voor zakelijke- en wielerevents.

Het gebouw is een van de beeldbepalende gebouwen in het nieuwe gebied en heeft een prominente plek aan het plein. Op de begane grond vind je het Experience Center en het wielerkledingmerk van Shimano. Deze ruimtes worden het meest blootgesteld aan de buitenwereld en trekken het grote publiek naar de plek. Binnen staat merkbeleving centraal. In het heldere casco is door Shimano (UXUS) een levendig en fris interieur ontwikkeld dat in het teken staat van ontdekken en beleven. Het Experience Center biedt bezoekers de mogelijkheid om de producten van Shimano direct in de omgeving uit te proberen. Je kunt zo de heuvels in fietsen of vissen in de aangelegde visvijver. Hier word je echt aangemoedigd om de buitensporten te ervaren.

De stedenbouwkundige hoofdvorm van het gebouw is rechthoekig en ligt parellel aan de bestaande molentak van de voormalige Leeuw brouwerij. Beide koppen lopen parallel met de gebouwen ertegenover. Aan de zijde van het Black Label Hotel geeft een sterk afgeschuinde zijde een belangrijke verbinding vorm vanaf het terrein naar de overzijde van de Geul.

De plint van het gebouw is volledig van glas terwijl de ruimtes (conferentiezalen, fitness en yoga coachingscentrum) daarboven overwegend gesloten zijn in combinatie met een paar gerichte en grote vensters. De gesloten gevel is geaccidenteerd door het toepassen van diepteverschillen. Dit geeft het lange gebouw de juiste geleding, die aansluit bij de kleinere gebouwen en het intieme plein. De gevel is gekleed met rechthoekige platen van geadoniseerd roodbruin strekaluminium. De diverse plaatafmetingen geven de gevel de nodige differentiatie. Op sommige plekken wisselt de oriëntatie van het strekaluminium waarbij de daglichtreflectie enkele gevelplaten laat oplichten.

Onlangs heeft ook een nieuwe huurder het gebouw betrokken: De Amstel Gold Race Experience, nauw betrokken met Shimano, organiseert fietstochten en clinics voor bedrijven en faciliteert een levendig startpunt voor vele fietstochten.

DATA

opdrachtgever
Wyckerveste Adviseurs
ontwerp
mei 2015
programma
Shimano Experience Center
bvo
3.607 m2
status
opgeleverd

18
feb

Sportcomplex Aquapelle // Capelle aan den IJssel

PLAN

Sportcomplex Aquapelle is dé nieuwe ontmoetingsplek voor sporten en bewegen in Capelle aan den IJssel. We ontwierpen het gebouw met twee zwembaden, een grote sporthal en horeca in samenwerking met Wehrung Architecten. In 2020 is het gebouw in gebruik genomen door Sportief Capelle.

Het campusachtige gebouw ligt dicht bij het centrum en is een plek waar veel verschillende doelgroepen samenkomen. Er wordt gesport door scholen en verenigingen die door middel van de scheidingswanden in de sporthal tegelijk kunnen sporten. De zwembaden worden gebruikt door zwemverenigingen, recreanten en er worden lessen gegeven voor jong en oud. Het 25-meter wedstrijdbad is multifunctioneel inzetbaar dankzij de beweegbare bodem, de sfeerverlichting en een uitgebreide geluidsinstallatie. Het doelgroepenbad heeft warmer water en beschikt over een beweegbare bodem waardoor het als instructiebad en therapiebad gebruikt kan worden.

De basis voor een compact en overzichtelijk sportcomplex is onder andere gerealiseerd door het zwemprogramma met de horeca en de hoofdentree op één niveau te tillen van het maaiveld. Hierdoor is er vanuit de horeca een directe relatie tussen zowel de zwembaden als de sporthal. In dit bruisende hart is veel glas toegepast en kijk je in één blik op de sportactiviteiten en naar beide zwembaden. Daarbij heeft het interieur een frisse en duurzame uitstraling door het gebruik van veel hout wat zowel in de sporthal als de zwemzalen terugkomt.

De plint van het gebouw is rondom omgeven door een talud dat een groene inbedding creëert. Op de hoek van het gebouw ligt de entree met een grote betonnen trap naar de eerste verdieping. De uitnodigende luifelconstructie bij deze ingang verwelkomt bezoekers van veraf. De gevel is vormgegeven met een natuurlijk ogende en robuuste gevelbeplating.

In het gebouw zijn verschillende duurzame technieken toegepast die energie opwekken en terugwinnen. Zo is er een installatieconcept ontwikkeld dat all-electric opereert waardoor er geen CO2 wordt uitgestoten. Ook vindt er warmteterugwinning plaats op het (zwembad)water en de lucht en zijn er hoge isolatiewaardes gerealiseerd. De koellast is beperkt door transparante gevelvlakken slim te positioneren en te voorzien van zonwering. Daarnaast zijn er bijna 1000 PV panelen op het dak geplaatst om energie op te wekken. Deze energie gaat voornamelijk naar het opwarmen van het zwembad omdat de rest van het gebouw dankzij de LED verlichting met aanwezigheidsdetectie erg zuinig is. Samen met de gekozen materialen is zo een duurzaam gebouw ontstaan.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Capelle aan den IJssel
ontwerp
juni 2017
programma
25-meterbad, doelgroepenbad, sporthal, horeca, kantoren
bvo
6.192 m2
status
opgeleverd in 2020

03
dec

Feyenoord Academy & Sportclub Feyenoord

PLAN

Voor Feyenoord ontwierpen we het trainingscomplex voor de Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord. De oplevering van het gebouw in 2020 is daarbij het slotstuk van onze tienjarige samenwerking met de profclub, waarin we ook trainingscomplex 1908 voor het eerste elftal ontwierpen.

Van PSV tot Vitesse en van Bayern München tot Tottenham Hotspur: in die tienjarige samenwerking zijn een aantal van de meest toonaangevende nationale en internationale trainingscomplexen bezocht om te onderzoeken waar een dergelijke topsportomgeving aan moet voldoen. Ook zijn er belangrijke trainers, spelers en stafleden geinterviewd om tot de beste inzichten voor beide topsportomgevingen te komen. Op basis van het onderzoek werd een visie ontwikkeld over de invloed van het dagritme, privacy, het onderscheid tussen fysieke en mentale zones en het scheiden van processen op een topsportomgeving. Deze visie is doorvertaald naar het ontwerp van beide trainingsaccommodaties.

Voor het complex op Varkenoord betekent dit een plattegrond die ervoor zorgt dat beide onderdelen van de Feyenoord familie (Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord) hun eigen faciliteiten hebben zonder de samenwerking en de gedeelde cultuur te verliezen. Want de kernactiviteiten van beide onderdelen zijn dan wel anders, ze delen hetzelfde Feyenoord DNA. Zo hebben beide entiteiten hun eigen vleugel, maar worden sommige faciliteiten ook gedeeld.

De indeling van de Academy is ontwikkeld rondom het ronde atrium middenin het gebouw. Dit is de ontmoetingsplek tussen alle faciliteiten maar ook de hall of fame met de belangrijkste spelers die de Academy heeft voortgebracht. Hier zijn zowel verticaal als horizontaal veel zichtlijnen aanwezig die toevallige ontmoetingen tussen alle gebruikers stimuleren. In het gebouw zijn de ruimtes die te maken hebben met fysieke activiteiten zoals de kleedkamers, fitness en sportmedische ruimtes op de begane grond. Op de verdieping bevinden zich de ruimtes die draaien om concentratie en ontspanning zoals de kantoren, studie- en lesruimtes, een apart restaurant en de spelerslounge. Naarmate de spelers van de Academy in een hoger team komen krijgen ze grotere kleedkamers met meer faciliteiten. De kleedkamer van Onder 21 ligt het dichtst bij De Kuip, dus elke keer als spelers in een hoger team komen maken ze letterlijk een stapje richting het stadion.

Het hart van Sportclub Feyenoord is overduidelijk de kantine. Dé plek waar de leden van de Sportclub elkaar ontmoeten en waar het legioen van Feyenoord 1 elke twee weken samenkomen voor ze naar de thuiswedstrijd in de Kuip vertrekken. Dit is een belangrijk onderdeel van de cultuur die is meeverhuisd naar de nieuwe accommodatie. De kantine op de verdieping heeft dan ook genoeg ruimte en een zonnig terras met zicht op de velden.

Door een intelligente positionering van functies hebben de Academy en de Sportclub een eigen plek met een eigen identiteit gekregen, maar wordt er op wedstrijddagen en tijdens andere events ook gebruik gemaakt van elkaars faciliteiten. Het tweelaagse gebouw strekt zich volledig uit langs het hoofdveld. De kantine van de Sportclub, de gezamenlijke businessruimtes en de kantoren van de Academy kijken uit over de velden en hebben direct contact met het balkon en de tribunes.

Het lange gebouw geeft een krachtig gebaar waarbij het dakoverstek en de goudkleurige schijf die de verdiepingsvloer vormgeeft de beeldbepalende elementen zijn. De twee schijven over de lengte van het gebouw benadrukken het karakter van het gebouw. Tussen deze twee goudkleurige schijven is een gevel ontworpen met stalen cassettes. Deze creëren verticaliteit in de gevels en geven het gebouw diepte en textuur. Het dakoverstek boven de grote tribune met 1.100 zitplaatsen is het allesoverkoepelende element, waarbij de horizontale lijnen van de verdiepingsvloer de lengte van het gebouw versterken.

Volgens Raymond van Meenen, manager van de Feyenoord Academy, heeft het gebouw alles wat ze nodig hebben om op topsportniveau te kunnen werken en trainen: ‘Het gebouw geeft energie aan de spelers, de medewerkers en aan iedereen die hier binnenkomt. Alles straalt uit: hier wil je werken en trainen.’

DATA

opdrachtgever
Feyenoord Rotterdam N.V.
ontwerp
Februari 2018
programma
kantoren, leslokalen, sportgebouw, horeca
bvo
4500 m2
status
opgeleverd

12
nov

Zwemcomplex de Welle // Drachten

PLAN

Samen met Wind Architecten participeerden we in de aanbesteding voor het nieuwe zwemcomplex de Welle in Drachten. Het oude zwembad in de Friese gemeente was flink verouderd en daarom besloot de gemeente om een architectenselectie voor het nieuwe zwemcomplex te realiseren.

Met het zwemcomplex heeft de gemeente de ambitie om hét topsportcentrum van het noorden worden. En met een 50-meter topsportbad, een 25-meter doelgroepenbad inclusief klimmuur én een recreatiezaal met een gofslagbad, verschillende glijbanen en een peuter- en kleuterbad wordt het zeker een aantrekkelijke plek voor de hele regio.

Het nieuwe gebouw is gepland in het zuiden van Drachten. De kavel aan de Sportlaan is gelegen op het zuidelijke sportpark, een goed bereikbare plek tussen vele andere sportvoorzieningen, de politieacademie en gelegen aan de A7 en de Zuiderhogeweg. De keuze voor deze locatie versterkt de ambitie om De Welle een bovenregionale uitstraling te geven, waarin de bereikbaarheid en zichtbaarheid belangrijke aspecten zijn. Daarnaast is de plek gekozen als stimulans voor de overige, vrij anonieme sportvoorzieningen aan de Sportlaan.

Bij een sportgebouw zoals de Welle, is een heldere en intuïtieve logistiek de sleutel tot een goed ontwerp en het maken van een stedenbouwkundige inpassing staat in nauwe relatie met de globale interne logistiek. Zo kwamen we tot de keuze om de entree en horeca goed en expliciet vindbaar te maken vanaf het parkeerterrein en te zorgen dat vanuit hieruit alle baden te zien zijn. Het opknippen van de grote aaneengesloten kleedzone in twee zones sluit aan bij dit plan, want de horeca ligt zo als cockpit tussen alle baden en vanaf hier zijn de looplijnen naar andere gebieden het kortst. De combinatie met de centrale entree maakt het zo ook mogelijk om de functies als bar en balie te combineren.

In het ontwerp maken we gebruik van verschillende hoogtes en vormen, die aansluiten op hoe de functies binnen gepositioneerd zijn. De gevel volgt deze hoogtes, waarbij de entree als het hart van het gebouw als hoogteaccent is ontworpen. Door deze hoogte wordt er binnen veel licht gevangen en krijg je het idee dat het exterieur naar binnen getrokken wordt.

Voor de gevel kozen we voor natuurlijke materialen zoals keramisch geprofileerde elementen, groene geveldelen als accenten en veel glas om binnen en buiten met elkaar te verbinden. In het interieurontwerp wordt dit concept van diverse accenten en natuurlijke materialen voortgezet.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Smallingerland
ontwerp
februari 2021
programma
50-meter wedstrijdbad, 25-meter doelgroepenbad, recreatiebad met twee glijbanen, golfslagbad, peuterbad, wellness, fitness, kantoren.
bvo
8.201 m2
status
opgeleverd

01
okt

Huis van Eemnes // Eemnes

PLAN

Bij de gemeente van Eemnes, een stad in de provincie Utrecht, ontstond de behoefte aan een centrale ontmoetingsplaats. Een plek waar iedereen uit de omgeving naar toe komt voor sport, evenementen en de bibliotheek, maar ook voor informatie, educatie en advies. In samenwerking met bouwbedrijf Vaessen B.V. creëerden we het multifunctionele Huis van Eemnes.

Het Huis van Eemnes is een omgeving waar bibliotheek, theaterzaal, sporthal en horeca samenkomen tot één ontmoetingsplek en dat vraagt om een ontwerp dat verbindt. Met dit uitganspunt creëerden we een gebouw waarin de bibliotheek en de brasserie een centrale plek vormen en direct in verbinding staan met de verschillende multifunctionele zalen, het theater en de sporthal. Bij binnenkomst bevinden bezoekers zich dus meteen in dit bruisende hart van het gebouw.

Met een omvang van circa 5.700 m2 en al die verschillende functies creëerden we een ontwerp waarbij het dak als het ware over deze functies heen gelegd is. Zo straalt het pand ondanks de diversiteit van binnen toch de eenheid en verbinding van een centrale ontmoetingsplek uit. De geschakelde dakoverstekken zorgen voor een soepele overgang tussen binnen en buiten en geven het gebouw een krachtig kader. In combinatie met de warme kleuren en het glas worden mensen al vanuit de verte welkom geheten in de huiskamer van de stad. Maar ook dichtbij valt er meer te ontdekken: om variëteit in de gevel te creëren is het patroon uit het Wapen van Eemnes in delen van de gevel geperforeerd. Dit geeft de gevel een krachtig visueel gebaar van veraf en detail en verfijning van dichtbij.

Het algehele welkome gevoel komt terug in het interieur dat door Aatvos en MARS Interieurarchitecten is uitgevoerd. Dankzij de verschillende knusse hoekjes, hoogteverschillen en warme materialen heerst er een gezellige en ontspannen sfeer die echt een ‘thuiskomgevoel’ geeft. De hoge boekenkast die door het hele gebouw loopt is de identiteitsdrager van het Huis van Eemnes en verbindt de verschillende verdiepingen met elkaar.

Samen met de gemeente hadden we de ambitie om een duurzaam gebouw te ontwikkelen dat bestendig is voor de toekomst en dat is meer dan gelukt! Het Huis van Eemnes is volledig energieneutraal: het gebouw opereert elektrisch en wekt met de zonnepanelen zelfs meer energie op dan het verbruikt. Duurzaamheid en klimaat komen ook buiten het gebouw terug: zo staat het terreinontwerp volledig in het teken van waterabsorptie en dient het skatepark voor de deur als waterplein bij grote buien.

Het Huis van Eemnes is inmiddels een half jaar open en is ondanks de coronacrisis echt de third place die het hoort te zijn. Want of je nu voor de bieb, het theater of een drankje komt: spontane ontmoetingen zijn gegarandeerd.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Eemnes
ontwerp
oktober 2017
programma
Horeca, bibliotheek, (binnen)sport, zorg en welzijn, educatie, theater.
bvo
5.700 m2
status
opgeleverd 2020

20
mei

Stadion SBV Excelsior // Rotterdam

PLAN

SBV Excelsior overhandigde recent het ontwikkelplan voor de vernieuwing van het stadion van de club aan de gemeenteraad van Rotterdam. Als onderdeel van een ruimtelijke verkenning hebben wij het plan ontwikkeld in opdracht van de club. Het plan bestaat niet alleen uit de uitbreiding en modernisering van het stadion, maar speelt ook in op de grote woningbouwopgave waar de stad voor staat.

De visie is gebaseerd op de huidige basis en oriëntatie van het stadion. Zo wordt er in het huidige stadion vernieuwbouw en uitbreiding gerealiseerd en groeit het stadion daarmee van 4300 naar circa 6500 plaatsen. Daarnaast komen er extra faciliteiten voor commerciële en maatschappelijke doeleinden. Om én op het stadion bevat het plan een groot multifunctioneel volume waar wonen, sport, bewegen, ontmoeten en gezondheid samenkomen. Dit resulteert in een opmerkelijk multifunctioneel gebouw wat een bijzondere landmark  zal worden in het oosten van de stad.

De architecten ontwikkelden niet alleen een plan voor het stadion maar werkten bovendien samen met bureau CULD aan de deelopgaven die bijdragen aan de totale gebiedsontwikkeling in opdracht van de gemeente. Zo bevat het plan oplossingen op het gebied van mobiliteit, diversiteit van programmering en een afgewogen omgang met groen en de bestaande recreatie.
Het geheel past stedenbouwkundig binnen de plannen van de gemeente Rotterdam, waarbij er wordt gewerkt aan een overkoepelende visie voor onder andere Woudestein, Brainpark, Kralingen en de Esch in combinatie met de nieuwe oeververbinding. Daarbij houdt het plan rekening met de belangrijke historische groene zones en projecten en borduurt het verder op eerder ingezette planologische ontwerpprincipes.

Een belangrijke doelstelling van het ingediende ontwikkelplan is het in gang zetten van een toekomstbestendige en robuuste ontwikkeling. Enerzijds draagt deze ontwikkeling bij aan de stabiliteit voor de club, maar ambieert het bovenal een belangrijk en vitaal stedelijk knooppunt te worden voor wonen en recreëren op een vooraanstaande locatie in Rotterdam.

De ontwikkeling en het vervolgtraject zijn mede afhankelijk van de investeringsbereidheid en initiatieven van marktpartijen en financiers waarmee de komende tijd vervolggesprekken worden gehouden. Vanaf deze formele stap volgt er de komende tijd een intensief traject waarbij een gedetailleerder programma van eisen en het schetsontwerp worden gemaakt.

DATA

opdrachtgever
SBV Excelsior en Gemeente Rotterdam
ontwerp
mei 2020
programma
stadion, appartementen, commerciële functies, maatschappelijke functies
bvo
60.000 m2
status
in ontwikkeling

20
feb

trainingsaccommodatie Feyenoord 1908 // Rotterdam

PLAN

MoederscheimMoonen Architects heeft in opdracht van Feyenoord dit gloednieuwe, multifunctionele complex ontworpen. Het is van alle gemakken voorzien om het eerste elftal van de Rotterdamse voetbalclub dagelijks in een topsportklimaat te kunnen laten werken. Het gebouw accommodeert diverse kantoren, een auditorium, een restaurant, ontspanningsruimtes en kleedfaciliteiten met diverse wellness-voorzieningen.

Trainingscomplex 1908 is uitsluitend bedoeld voor het eerste elftal en de bijbehorende technische staf van Feyenoord. In het gebouw zijn allerlei faciliteiten opgenomen die in deze tijd horen bij een professionele voetbalclub. Vanuit bezoeken aan internationale profclubs en gesprekken met Feyenoord heeft het architectenbureau de chronologie van de activiteiten en het ritme van de dag als het belangrijkste uitgangspunt genomen om tot een intuïtieve plattegrond te komen. Het resultaat is dat de faciliteiten op een logische plek in het gebouw zitten, met de kleedkamer van de selectie als hart van het gebouw.

Het interieur is zo ontworpen dat het een rustgevende en tegelijkertijd uitdagende omgeving is die concentratie en focus stimuleert. Zo is er bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van lichte kleuren en natuurlijke materialen. De spelers en de staf van Feyenoord brengen er veel tijd door en dragen een grote verantwoordelijkheid voor de club, waardoor het van belang is dat ze zich thuis voelen op het trainingscomplex en daar elke dag in een topsportomgeving kunnen toewerken naar nieuwe prestaties.. Ruimten zoals de kleedkamer en wellness zijn om deze reden ook aan de achterzijde gesitueerd, waar ze volledige privacy hebben, en de kantoren en sportmedische faciliteiten aan de voorzijde, waar er veel contact is met de velden.

De balans tussen privacy en transparantie vormt de basis van de duidelijke vormentaal van het architectonisch ontwerp. De glazen gevel geeft het complex een eigentijds en strak aangezicht, en maakt het mogelijk dat veel ruimten direct zicht hebben op de velden. Daarentegen is de achtergevel vormgegeven als een schild van cortenstaal dat doorloopt in het dakoverstek. Dit schild vormt een krachtige rug richting de openbare weg op de dijk en is hét beeldbepalende element in het ontwerp. Het cortenstaal is uitgevoerd in verschillende perforatiegraden, wat samen met de raampartijen een dynamisch patroon creëert.

MoederscheimMoonen Architects was niet alleen verantwoordelijk voor het gebouwontwerp. De gehele omgeving om het gebouw heen is ontworpen door het bureau; zowel de grote entreepoort en de portiersloge als het landschap.

DATA

opdrachtgever
Feyenoord Rotterdam N.V.
ontwerp
augustus 2016
programma
kantoren, sportmedische ruimtes, horeca
bvo
2.705 m2
status
opgeleverd mei 2018