Categorie: theater

01
okt

Huis van Eemnes // Eemnes

PLAN

Bij de gemeente van Eemnes, een stad in de provincie Utrecht, ontstond de behoefte aan een centrale ontmoetingsplaats. Een plek waar iedereen uit de omgeving naar toe komt voor sport, evenementen en de bibliotheek, maar ook voor informatie, educatie en advies. In samenwerking met bouwbedrijf Vaessen B.V. creëerden we het multifunctionele Huis van Eemnes.

Het Huis van Eemnes is een omgeving waar bibliotheek, theaterzaal, sporthal en horeca samenkomen tot één ontmoetingsplek en dat vraagt om een ontwerp dat verbindt. Met dit uitganspunt creëerden we een gebouw waarin de bibliotheek en de brasserie een centrale plek vormen en direct in verbinding staan met de verschillende multifunctionele zalen, het theater en de sporthal. Bij binnenkomst bevinden bezoekers zich dus meteen in dit bruisende hart van het gebouw.

Met een omvang van circa 5.700 m2 en al die verschillende functies creëerden we een ontwerp waarbij het dak als het ware over deze functies heen gelegd is. Zo straalt het pand ondanks de diversiteit van binnen toch de eenheid en verbinding van een centrale ontmoetingsplek uit. De geschakelde dakoverstekken zorgen voor een soepele overgang tussen binnen en buiten en geven het gebouw een krachtig kader. In combinatie met de warme kleuren en het glas worden mensen al vanuit de verte welkom geheten in de huiskamer van de stad. Maar ook dichtbij valt er meer te ontdekken: om variëteit in de gevel te creëren is het patroon uit het Wapen van Eemnes in delen van de gevel geperforeerd. Dit geeft de gevel een krachtig visueel gebaar van veraf en detail en verfijning van dichtbij.

Het algehele welkome gevoel komt terug in het interieur dat door Aatvos en MARS Interieurarchitecten is uitgevoerd. Dankzij de verschillende knusse hoekjes, hoogteverschillen en warme materialen heerst er een gezellige en ontspannen sfeer die echt een ‘thuiskomgevoel’ geeft. De hoge boekenkast die door het hele gebouw loopt is de identiteitsdrager van het Huis van Eemnes en verbindt de verschillende verdiepingen met elkaar.

Samen met de gemeente hadden we de ambitie om een duurzaam gebouw te ontwikkelen dat bestendig is voor de toekomst en dat is meer dan gelukt! Het Huis van Eemnes is volledig energieneutraal: het gebouw opereert elektrisch en wekt met de zonnepanelen zelfs meer energie op dan het verbruikt. Duurzaamheid en klimaat komen ook buiten het gebouw terug: zo staat het terreinontwerp volledig in het teken van waterabsorptie en dient het skatepark voor de deur als waterplein bij grote buien.

Het Huis van Eemnes is inmiddels een half jaar open en is ondanks de coronacrisis echt de third place die het hoort te zijn. Want of je nu voor de bieb, het theater of een drankje komt: spontane ontmoetingen zijn gegarandeerd.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Eemnes
ontwerp
oktober 2017
programma
Horeca, bibliotheek, (binnen)sport, zorg en welzijn, educatie, theater.
bvo
5.700 m2
status
opgeleverd 2020

01
feb

Theater Aan De Parade // Den Bosch

PLAN

MoederscheimMoonen Architects heeft in samenwerking met AMA Group Associated Architects deelgenomen aan de selectieprocedure voor het nieuwe theater Aan de Parade in ’s-Hertogenbosch. De opdracht betrof het ontwerp voor een nieuw multifunctioneel  theater op de plek van het huidige theater aan De Parade.

In ons ontwerp hebben we het gebouw op een bijzondere manier verbonden met de stad. Niet alleen door buiten met binnen te verbinden via een continue plint maar ook door op strategische plekke grote vensters te maken. Door deze vensters sta je tussen de voorstellingen door in contact met de stad en de stad met jou. We voorzien drie grote vensters aan de voorgevel; vanuit hier kun je de Sint-Janskathedraal zien tijdens bijvoorbeeld een matineevoorstelling. De gevel en de schuine daken zien wij als één materiaal. Hierdoor krijgt het gebouw een heldere en leesbare hoofdvorm. De roodbruine gevel wordt verder verrijkt door gevelperforaties en de implementatie van groene gevels.

Midden in het gebouw is de grote centrale entree van waaruit de garderobe en de horeca te bereiken zijn. Via een grote centrale trap zijn de diverse foyers en de zalen bereikbaar. In de keuze voor materialen loopt de stad als het ware naar binnen door; dit geldt voor de vloeren op de begane grond maar ook in de hoge centrale middenruimte zijn de binnengevels hetzelfde als buiten en aangelicht door natuurlijk licht; zo voel je je binnen nog steeds onderdeel van de stad. De theaterzalen zelf zien wij als de ‘gebouwen’ in ons concept. Binnen in deze ruimtes staan alle keuzes in het teken van theaterbeleving. Dit geldt niet alleen voor de kleur, maar ook voor het materiaalgebruik en akoestiek. De beide zalen krijgen een krachtige eigen kleur en stijl. De indruk van de zalen zal op deze manier sterk bijdragen aan de beleving van het spel.

DATA

opdrachtgever
Gemeente ‘s-Hertogenbosch
ontwerp
januari 2019
programma
grote zaal 920 stoelen, multifunctionele zaal 480 zitplaatsen/ 1000 staplaatsen, auditorium, vergader- en congresruimten, foyers, theatercafé/brasserie, kantoren, kleedruimten, artiestenfoyer, logistiek
bvo
ca. 11.543 m
status
selectieprocedure afgerond