Categorie: woningbouw

23
feb

Vitaal Vogelenzang // Vogelenzang

PLAN

Onder leiding van aannemer Thunnissen wonnen we samen met ons projectteam de aanbesteding voor Vitaal Vogelenzang. Op de locatie van de tennis- en voetbalvereniging van het Noord-Hollandse dorp gaat ons team een nieuw sportpark en 72 woningen realiseren.

Vitaal Vogelenzang is een project waar sport, bewegen, saamhorigheid en landschappelijk wonen samenkomen in een natuurlijke omgeving met veel water en groen. Ons bureau is verantwoordelijk voor het ontwerp van het sportpaviljoen. Deze bevindt zich op een strategische positie en wordt verbonden met het bestaande dorpshuis.

Het woonprogramma bestaat uit 72 woningen in een mix van grondgebonden woningen en appartementen. Alle woningen hebben een directe relatie met het landschap. Zo wordt de buitenruimte ontworpen als een natuurlijke voortzetting met het omliggende weidelandschap. Op deze manier worden ecologisch waardevolle plekken gecreëerd. In het totale gebied komen veel sport-, speel- en ontmoetingsplekken voor jong en oud. Het netwerk van wandelroutes tussen deze plekken rijgt de buurt aan elkaar en zo worden de bestaande en nieuwe onderdelen van het dorp met elkaar verbonden.

Het projectteam van Vitaal Vogelenzang bestaat uit Thunnissen. ECHO Urban Design, van Kessel, Holleman Sandpoort, Bureau 070 en MoederscheimMoonen Architects.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Bloemendaal
ontwerp
februari 2022
programma
sportpaviljoen, woningen
bvo
1.381 m2
status
schetsontwerp

13
jan

Riva Scheepmakershaven // Rotterdam

PLAN

Op het eerste gezicht lijkt het niet alsof het Maritiem District, met haar hoge gebouwen, een rijke historie heeft. Maar achter de hoge torens schuilt de geschiedenis van een bruisende handelshaven en de wederopbouw na de tweede wereldoorlog. Bovenop één van de naoorlogse panden aan de Scheepmakershaven ontwierpen we voor Stebru een nieuw woongebouw: Riva.

Het Maritiem District is een havengebied dat sinds 2009 steeds meer transformeert tot een levendig woongebied. De omgeving wordt gekenmerkt door haar vele torens en is het epicentrum van hoogbouw in het Rotterdamse stadscentrum. Op de plek van woontoren Riva staan nu twee kantoorgebouwen die tussen 1956 en 1963 zijn ontworpen. De gemeente Rotterdam heeft deze gebouwen aangemerkt als waardevolle wederopbouwarchitectuur. Ze tonen het typische karakter van deze architectuur en dienden zoveel mogelijk behouden te worden bij de herontwikkeling en uitbreiding tot een woongebouw.

Dit werd het startpunt van het ontwerp van de uitbreiding. Woontoren Riva is ontworpen als ‘optopping’ en staat in evenwichtig contrast met de bestaande bebouwing. In het ontwerp is niet gestreefd om nabij de hoogste torens in het gebied te komen, maar dankzij de royale footprint creëert het een unieke woonomgeving met breed uitzicht over de Scheepmakershaven. Het gebouw manifesteert zich zo nadrukkelijk, en met een krachtige eigen expressie, tussen en nét onder de bestaande woontorens.

De 56 appartementen hebben veel transparantie en een breed uitzicht op de haven en het stadscentrum. De golvende buitenruimtes zijn een knipoog naar het water in het gebied en zorgen voor een mooi contrast met de ondergelegen wederopbouwarchitectuur. Door de ruime afmetingen zijn ze een verlengstuk van de appartementen en creëren ze zo een bijzondere en ruime leefomgeving midden in de stad. De voorzijde van de balkons worden vervaardigd met geanodiseerd aluminium en koud gebogen glas. De onderzijde is van lichtbruin gepigmenteerd beton met een planken reliëf en geven het geheel een warme en luxe uitstraling.

Multifunctionaliteit was belangrijk in het ontwerp van Riva. De kantoren in het karakteristieke originele hoekpand blijven behouden en in de plint is er ruimte voor horeca concepten. Door de combinatie van werken en wonen ontstaat een levendige plek voor spontane ontmoetingen. Tussen de woontoren en de kantoorgebouwen komt een gemeenschappelijke laag met een huiskamer en daktuin. Dit wordt een echte ontmoetingsplek voor de bewoners en de bedrijven in de kantoren. Het beeldbepalende element van deze laag is het constructieve vakwerk dat de toren draagt. Deze constructie draagt de volledige toren en ponst zich zo met een gereduceerd aantal palen door de bestaande onderbouw.

DATA

opdrachtgever
Stebru
ontwerp
november 2018
programma
appartementen, kantoren, commerciële ruimtes en parkeren
bvo
10.300 m2
status
definitief ontwerp

05
dec

Woontoren Valencia // Almere Duin

PLAN

Aan de kust van het IJmeer en aan de rand van Almere vind je Duin: een nieuw woon- werk en recreatiegebied met knusse eengezinswoningen in de duinen, woontorens die uitkijken op het IJmeer en een levendig centrum met boulevard. Één van die woontorens is Valencia, die we ontworpen in samenwerking met Klunder Architecten.

Duin, de grote gebiedsontwikkeling in de kustzone van Almere Poort wordt sinds 2013 gerealiseerd door Amvest en blijft groeien. In het nieuw aangelegde duinlandschap bestaande uit stranden en bossen vind je woningen, horeca, hotels, winkels, zorgvoorzieningen, onderwijs, kantoren, wellness en leisure.

Woontoren Valencia bevindt zich met 58 appartementen bovenop winkelcentrum de Duinhal, dat momenteel nog in aanbouw is. De toren van 15 woonlagen telt vier appartementen per verdieping en heeft twee penthouses op de bovenste woonlaag. Vanuit de woontoren ben je binnen een minuut op het strand voor een frisse duik of avondwandeling én loop je zo de Duinhal in voor de boodschappen.

Het ontwerp van het gebouw wordt gekenmerkt door de horizontale lijnen die de verschillende vloeren markeren. Vanuit deze horizontale banden ontstaan verspringend gepositioneerde balkons, die het gebouw een dynamisch karakter geven. Door de balkons verspringend te positioneren, is er op elk balkon maximaal daglicht en privacy.

De kleur en materialen van het ontwerp zijn afgestemd op de sfeer van het gebied. Tussen de witte horizontale banden wisselen glazen puien en verfijnde zachtbruine beplating elkaar af. De beplating heeft een verfijnd reliëf en ook de horizontale banden zijn helder waardoor de architectuur krachtig en leesbaar is.

Rondom het gebouw verrijzen de komende periode nog een aantal torens die samen de unieke skyline van Almere Duin zullen vormen.

DATA

opdrachtgever
Amvest
ontwerp
Februari 2017
programma
58 appartementen
bvo
8.200 m2
status
opgeleverd

01
dec

Rivium // Capelle aan den IJssel

Het huidige bedrijventerrein Rivium, aan de rand van Capelle aan den IJssel staat bekend als een traditioneel kantorenpark. Maar het gebied met uitzicht op de skyline van Rotterdam gaat de komende tijd flink veranderen. De gemeente Capelle en verschillende vastgoedeigenaren werken aan de ontwikkeling van een nieuwe bruisende stadswijk waar wonen en werken samenkomen. In opdracht van Magis Vastgoed ontwerpen we één van de grote transformatieprojecten in het gebied: een bestaand kantorenplot veranderen in een levendige woon- en werkomgeving.

Het ontwerp is één van de grootschalige plannen die aan de Rivium Boulevard worden ontwikkeld. Langs deze boulevard liggen de verschillende ontwikkelkwadranten. Binnen het kwadrant volgen we een ontwerpstrategie waarbij een gesloten bouwblok de basis is. Dit bouwblok is op strategische plekken open waarmee er openingen vanuit het binnengebied naar de boulevard en het achtergelegen park komen. Boven de plint komen verschillende volumes en torens met een gevarieerd woonprogramma. In het hart van het blok ligt een parkeergarage van twee lagen met daarboven een gezamenlijke binnentuin.

In samenwerking met de opdrachtgever werd een programmering ontwikkeld waarbij het mixed use concept centraal staat. Naast ruimte voor wonen is er genoeg plek voor werk, recreatie, ondernemerschap en creativiteit. Zo komt er aan de boulevard een plint van twee lagen waar werken en horeca centraal staan. Aan de overige straatkanten worden commerciële ruimtes afgewisseld met atelierwoningen. Grenzend aan de centrale binnentuin komen woonruimtes en gemeenschappelijke functies voor bewoners, zoals bijvoorbeeld een wasserette of fitnessruimte.

Één van de uitdagingen was het creëren van een luchtig en ruimtelijk stadsbeeld in een dichtbebouwde omgeving. De torens zijn daarom zorgvuldig gepositioneerd met verschillende hoogtes, wat zorgt voor een dynamische skyline. Het geheel heeft een stevig basement dat verrijkt wordt met metaalachtige torens en volumes waarbij lineariteit en ritmiek er uitspringen. Zo ontstaat een geschakeerd geheel waar wonen, werken en vrije tijd samen komen.

DATA

opdrachtgever
Magis Vastgoed
ontwerp
december 2019
programma
commerciële plint, atelierwoningen, appartementen, parkeergarage.
bvo
70.000 m2
status
in ontwikkeling

15
apr

Parkbuurt // Rotterdam

Op een steenworp afstand van het centrum van Hoogvliet in Rotterdam ontwikkelt zich een nieuwe buurt. Een buurt met woningen die letterlijk in het park staan, in de ruime en groene wijk Meeuwenplaat. De nieuwe Parkbuurt wordt een kindvriendelijke plek waar bewoners in het groen en op een duurzame manier kunnen wonen, met het park als voortuin!

In opdracht van Heijmans creëerden we het ontwerp van de 24 twee-onder-een-kapwoningen en zes herenhuizen in de dijkzone van het gebied. Waar de huidige woningen in het gebied de overgang naar het park maken via een veranda, maakten wij de overgang met een pergola. Door deze pergola kan er lekker veel groen rondom de woningen groeien en behouden de huizen zo veel mogelijk daglicht. Ook geeft dit de woningen samen met de aluminium gevelbeplating en het speelse metselwerk een fijne uitstraling.

Tussen de pergola en de woningen ontstaan knusse zitjes om van de buitenlucht te genieten, waarbij de tuin in directe verbinding staat met het park. In het park vind je tussen de bomen en kronkelende wandelpaadjes genoeg speeltoestellen voor kinderen. Met de juiste beplanting wordt er een goede balans gecreëerd tussen ecologie en activiteit. Ook is er veel aandacht voor groen en een goede balans tussen ecologie en activiteit.

DATA

opdrachtgever
Heijmans Vastgoedontwikkeling
ontwerp
oktober 2020
programma
24 twee-onder-een-kap-woningen en zes herenhuizen.
bvo
5.820 m2
status
in ontwikkeling

26
jan

Villa // Limburg

Voor een particuliere opdrachtgever ontwikkelen we een villa in een prachtige groene omgeving in het zuiden van Nederland. De villa word gerealiseerd aan de dorpsrand en vormt daarmee de overgang tussen het dorp en het buitengebied.  Het geheel wordt ontwikkeld op een groot perceel waar tuin en het omliggende landschap samen het decor vormen.

De woning is opgebouwd uit een langgerekt hoofdvolume waar de woonkeuken, woonkamer drie slaapkamers en twee badkamers zich bevinden. Het exterieur van de woning hanteert een heldere vormentaal met kapvormen en wordt gekenmerkt door het gebruik van natuurlijke materialen zoals riet, steen en hout. Haaks op de hoofdwoning is een apart volume ontworpen die het landschap insteekt waarin het kantoor, de hobbyruimte en het gastenverblijf komen. Ook heeft de villa een souterrain met een binnenzwembad inclusief sauna.

Aan de straatzijde is de woning redelijk gesloten, in tegenstelling tot de achterzijde waar de woning zich met veel glas opent richting het heuvelachtige Limburgse landschap. Door aan de achterzijde een grote luifel toe te passen kan in elk seizoen van het buitenleven genoten worden.

DATA

opdrachtgever
Particulier
ontwerp
december 2020
programma
villa met binnenzwembad en gastenverblijf
bvo
1.023 m2
status
in ontwikkeling

16
jul

SPOT // Amsterdam

Onze hoofdstad verandert constant, maar er is geen wijk in Amsterdam zo in verandering als Amstel III. Onder de naam SPOT (Superior Plan of Transformation) verandert een deel van het gebied straks in een levendige woon- en werkwijk. Vastgoedontwikkelaars COD en DUQER zijn de drijvende kracht achter deze transformatie, waarbij het masterplan door KAAN Architecten is ontwikkeld. In co-creatie met DOOR Architecten ontwikkelen we één van nieuwe de gebouwen in het gebied.

Het gebouw bestaat uit een plint met ruimte voor verschillende functies en een toren met appartementen in de huursector. DOOR Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de plint die bestaat uit een gevarieerd programma. Zo komen er stadswoningen, kantoren, commerciële functies, een kinderdagverblijf, de algemene fietsenstalling en de entree naar de bovengelegen woontoren. De plint is ontworpen als een vlechtwerk van roodbruine baksteen waartussen grote vensters komen. Hiermee past de plint perfect binnen de algehele kwaliteit van de plinten in het gebied, zoals ze in het stedenbouwkundig plan omschreven staan. Achter de plint ontwikkelt zich een passage waar fietsers, voetgangers, bewoners en bezoekers samenkomen. Bewegen staat hierbij centraal van het maaiveld tot aan het groene dak landschap, wat vormgegeven is door Inside Outside.

Ons bureau is verantwoordelijk voor de woontoren. Deze staat in contrast met het robuuste basement van het gebouw. De woontoren snijdt zich los van dit basement en heeft een contrasterende gevel van glas en goudkleurige gevelbanden die ook over de balkons lopen. De goudkleurige banden krijgen een bijzondere perforatie en vouwtechniek waardoor de gevel er elk moment van de dag anders uit ziet.

Voor de woningen is gekozen voor een gevarieerd plan van drie basisplattegronden. Door de verschillende plattegronden afwisselend boven elkaar te plaatsen ontstaat een gevarieerde en speelse positionering van balkons op de gevel.

Het ontwerp is gecoördineerd en wordt technisch uitgewerkt door Klunder Architecten, die ook een van de andere torens in het gebied ontwerpen.

DATA

opdrachtgevers
COD Real Estate en Duqer
ontwerp
december 2019
programma
appartementen, woningen, kantoren, kinderdagverblijf, commerciële ruimtes, fietsenstalling, parkeergarage.
bvo
30.496 m2
status
in ontwikkeling

25
jun

Zomerhofkwartier // Rotterdam

Het Zomerhofkwartier is een bijzonder stukje ‘bijna-binnenstad’ in Rotterdam. Een typische Rotterdamse buurt met een eigen identiteit, gevormd door ondernemerschap, sociale initiatieven en levendige communities. Ontwikkelaars Leyten en Stebru wonnen samen met een team van verschillende architectenbureaus de tender voor de gebiedsontwikkeling van het huidige ZOHO.

Momenteel is ZOHO dé plek voor creatieve ondernemers, maar het plan is dat er straks ook gewoond kan worden waardoor het gebied verder ontwikkeld tot de nieuwe volksbuurt van de stad. Een buurt waar je wilt wonen, werken en ontspannen. We ontwikkelen het gebiedsplan samen met een team van verschillende bureaus waaronder ECHO urban planning, Orange Architects, More Architects en Studio Nauta.

Het plan bouwt door op wat er al is: een sterke gemeenschap van creatieve ondernemers. Zo worden er nieuwe lagen aan de bestaande kavels toegevoegd om woonruimte te creëren voor bestaande en nieuwe bewoners. De lagen bestaan uit drie leefomgevingen: de bestaande industriële makerslaag, met daarboven een dakpark waarboven de stadslaag met woningen komt.

MoederscheimMoonen Architects is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van twee gebouwen met een volume van 20.868 m2 op de hoek van de Teilingerstraat en de Vijverhofstraat. In de gebouwen komen koopwoningen en sociale-en vrije huurwoningen , maar ook allerlei andere functies. Zo komt er een sporthal, horeca, een opvang verslavingszorg en is er ruimte voor allerlei commerciële functies.

Door de verbinding tussen alle drie de lagen in het gehele gebied ontstaat er een levendig nieuw stadskwartier in het centrum van Rotterdam.

DATA

opdrachtgever
Leyten en Stebru
ontwerp
mei 2020
programma
gebiedsontwikkeling, woningbouw.
bvo
20.868 m2
status
in ontwikkeling

04
feb

Sluisbuurt // Amsterdam

Het is een feit dat we meer woningen nodig hebben in Nederland. En zeker in onze hoofdstad wordt het woningtekort een steeds groter probleem, want elk jaar groeit Amsterdam met 11.000 nieuwe bewoners. Om deze toestroom op te vangen bouwt de gemeente op verschillende plekken nieuwe stedelijke woonwijken. Één van die wijken is Sluisbuurt, waarvoor de gemeente opzoek was naar een partij die een programma wilde maken voor één van de nieuwe kavels in het gebied. In de nieuwe wijk wordt meer dan alleen gewoond, want ook werken, leren, verblijven en bewegen staat centraal. Een wijk met een stedelijk karakter, maar met minder auto’s. Waar sociale huurwoningen, middel- en dure huurwoningen en koopwoningen komen.

Samen met OMEGA Projectontwikkeling en Pauwert Architecten bedachten we het gebouw Cornerstone: één van de eerste bouwstenen in de nieuwe buurt. Een gebouw met woningen, werkplekken, een sportschool, horeca en een supermarkt. Genoeg variatie en levendigheid om van Sluisbuurt een bruisende buurt te maken.

Het ontwerp is te herkennen aan de gridstructuur die de verschillende volumes met elkaar verbind, waardoor een flexibele inrichting van de binnenruimte mogelijk wordt gemaakt. De gridstructuur is op een aantal plekken opengewerkt om ruimte te creëren voor dakparken en groen, met als hoogtepunt de groene troon bovenop de toren. Naast het dakpark bevindt zich hier een multifunctionele commerciële ruimte met uitzicht over de buurt en de rest van de stad.

Op de begane grond op de westelijke hoek is de grid dubbelhoog opengewerkt richting het nieuwe plein in het centrum van de buurt. Hier opent het gebouw zich richting de omgeving en is het mogelijk om via de trap en lift naar het dakpark te gaan.

Ons team ging voor een natuurinclusief, toekomstbestendig en flexibel ontwerp door gebruik te maken van slimme constructieprincipes, circulaire en bio-based materialen en door groen op veel plekken in het gebouw te integreren. Voor een gebouw dat bestendig is voor de toekomst, en een fijne plek wordt voor mens en dier.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Amsterdam / OMEGA projectontwikkeling
ontwerp
november 2020
programma
woningen, werkplekken, sportschool, horeca, supermarkt, commerciële ruimtes.
bvo
17.000m² en 3.000m² ondergronds parkeren
status
selectieprocedure afgerond

12
mrt

Stedelijk wonen // Schiedam

PLAN

In opdracht van Synchroon is door MoederscheimMoonen Architects een studie uitgevoerd naar de inpassing van een aantal stedelijke woonmilieus in het Schiekwartier in Schiedam. Het gebied ligt aan het water van de buitenhaven op het scheidingsvlak van de oude industrie en de historische binnenstad.

Een van de onderzochte gebieden die we hier uitlichten is het voormalige VROM-terrein. Een gebied dat direct gelegen is aan de historische buitenhaven en pal naast de fameuze distilleerderijen en de Schiedamse glasfabriek. In dit gebied stellen we een stedelijk woonmilieu voor waarbij de focus ligt op jonge stadse gezinnen en young professionals. Er is een mix gemaakt van bedrijfs- en ook horecaruimtes met diverse stadswoningen en appartementen. Het geheel is georganiseerd rondom een publiek driehoekig plein waaronder zich de gezamenlijke parkeergarage bevindt. Het stedenbouwkundige ontwerp vertaalt zich in een rijk stedelijk ensemble dat kan gaan functioneren als het balkon van de binnenstad; als de plek waar binnen en buiten elkaar raken.

DATA

opdrachtgever
Synchroon
ontwerp
november 2016
programma
appartementen, kadewoningen, eengezinswoningen, parkeergarage
bvo
13.000 m2
status
haalbaarheidsstudie afgerond