08
jun

Erik Moederscheim op het Publieke Gebouwen Congres

Afgelopen woensdag 31 mei 2017 organiseerde Architectenweb het Grote Publieke Gebouwen Congres in LantarenVenster in Rotterdam. Erik Moederscheim van MoederscheimMoonen Architects was gevraagd om meer inzicht te geven in wat retail, sport en cultuur van elkaar kunnen leren. Aan de hand van gerealiseerde projecten gaf Erik inzicht in hoe MoederscheimMoonen van een klein bureau met twee man in een studentenkamer zich heeft ontwikkeld tot een architectenbureau met 12 man en een breed scala aan type projecten.

In 2005 begonnen Erik Moederscheim en Ruud Moonen vanuit de schoolbanken met het ontwerp van een sportgebouw voor 1 enkele voetbalvereniging in Hoensbroek. Dankzij samenwerking met andere bureaus en het inzetten van referenties kon het bureau aan steeds grote opgaves werken met meerdere gebruikers en verschillende functies.

Parallel met de groei van het bureau veranderde het Nederlandse landschap, het versnipperde (vaak onrendabele) maatschappelijke vastgoed wordt steeds vaker geclusterd. Gebouwen worden multifunctioneler en flexibeler. Mensen samenbrengen is het nieuwe motto.

De rol van de architect, volgens Erik, is breder dan vroeger. De architect wordt ook ‘financial engineer’ omdat de architect niet alleen met de bouwkosten wordt geconfronteerd maar veel vaker ook met de exploitatiekosten. Daarnaast zorgt het omgaan met mensen, het rekening houden met de wensen van de gebruikers, het ruimte geven aan activiteiten van mensen, maakt de architect ook een ‘social engineer’.

Volgens Erik kan ieder gebied, iedere gemeente in Nederland wel wat meer multivitaminen gebruiken, maar daar is wel creativiteit voor nodig. Het advies van Erik, misschien vooral gericht aan de beleidsmakers van Nederland: Er is een doorbraak nodig in de ruimtelijk-juridische kaders. Hij adviseert daarom om een open markt te creëren met een betere mix van privaat en publieke ruimte.