24
mrt

MoederscheimMoonen Architects presenteert definitief ontwerp voor retailgebouw op Stationsplein-Oost in Utrecht

Onlangs is door MoederscheimMoonen Architects het definitief ontwerp gepresenteerd voor een nieuw multi-tenant gebouw gelegen naast het nieuwe Centraal Station van Utrecht. Het gebouw wordt ontwikkeld in opdracht van Klépierre Vastgoed Ontwikkeling en staat binnen de gebiedscontouren beter bekend als ‘Het Paviljoen’ als onderdeel van Hoog Catharijne. Het gebouw beslaat circa 3.600 m² en is gelegen bovenop spoor 1, 2 en 3 van het stationsgebied in Utrecht. Diverse retail- en horecaconcepten zullen er in de toekomst hun intrek gaan nemen. Er wordt gestreefd naar een Breeam ‘Very Good’ ontwerpcertificaat.

Het project wordt gerealiseerd binnen een totaal nieuwe stationsomgeving; het Stationsplein-Oost. Waar vroeger Centraal Station en Hoog Catharijne in elkaar overliepen ontstaat er in de toekomst een geheel nieuw plein dat zich enkele meters boven het maaiveld bevindt. Hieronder wordt de grootste fietsenstalling van de wereld gebouwd en vindt de verbinding met alle overige openbaar vervoersmogelijkheden (tram en bus) plaats.

Deze bijzonder complexe bouwlocatie heeft het project mede vormgegeven; zo kan de volledige draagconstructie enkel afdragen op de kolommen van de ondergelegen perrons en is er één gevel die op reikafstand van de bovenleidingen van het stationsgebied wordt gerealiseerd. Vanuit dit gegeven is er een prefab glazen gevel toegepast die in de reeds geplande treinvrije periodes gerealiseerd gaat worden. Zo kan het treinverkeer van het drukste treinstation van Nederland zonder verstoring van de bouw van Het Paviljoen doorgaan.

Het geheel verrijst in een omgeving die bol staat van dynamiek, beweging (ca. 88 miljoen bezoekers per jaar) en veel expressieve gebouwvormen. Het gebouwontwerp onderscheidt zich binnen deze omgeving en hectiek door een heldere en puristische ontwerpbenadering. Architect Erik Moederscheim: “Gebouwen die op dit soort complexe plekken worden gerealiseerd hebben vooral iets onderhuids. De eerste indruk vertelt nog lang niet alles over de complexiteit van de totstandkoming van het gebouw dat naast én bovenop het spoor staat. Naast deze onderhuidse complexiteit vragen de gebouwen en gebaren in de directe omgeving al veel aandacht. Binnen dit attractieve en bonte ensemble geloven wij met ons ontwerp juist in rust en helderheid als een commercieel aantrekkelijk vertrekpunt; min of meer zoals de Apple Store in New York.”

In 2016 wordt gestart met de bouw van Het Paviljoen. De oplevering ervan staat gepland voor halverwege 2017.

Klik hier voor meer informatie over het project.