22
jan

MoederscheimMoonen Architects ontwerpt woongebouw Scheepmakershaven Rotterdam

MoederscheimMoonen Architects gaat een nieuw woongebouw ontwerpen aan de Scheepmakershaven in Rotterdam. Ontwikkelaar en bouwer Stebru heeft het ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau na een architectenselectie gekozen als winnaar. Het uitgangspunt voor het winnende ontwerp was om bij deze ontwikkeling de beeldbepalende wederopbouwarchitectuur van de huidige kantoorpanden zo veel als mogelijk te behouden. Een uitdaging zo bleek, met een verrassend en dynamisch winnend ontwerp als eindresultaat. Het gebouw krijgt een mix van verschillende woningtypen en commerciële functies, waarbij de buitenruimte in de vorm van royale balkons de bewoners een spectaculaire ervaring geeft van het stadscentrum.

De Scheepmakershaven is onderdeel van Maritiem District en is van oorsprong een havengebied, wat nu getransformeerd wordt tot hoogwaardig woon- en leefgebied. Het gebied kenmerkt zich door de aanwezigheid van veel hoogbouw zoals de Red Apple, 100Hoog en diverse nieuwe hoogbouwprojecten. Het is het epicentrum van hoogbouw in het Rotterdamse stadscentrum. Vrij recentelijk is door de gemeente Rotterdam in kaart gebracht waar in dit gebied nog waardevolle wederopbouwarchitectuur te vinden is en zo heeft het de locatie voor dit nieuwe woongebouw aangemerkt als zeer waardevol. De gevels van de bestaande kantoorgebouwen tonen het typische karakter van strokengevels en compositiegevels uit die tijd en dienen om die reden zo veel mogelijk behouden te blijven.

Het ontwerp van MoederscheimMoonen neemt maximaal behoud van de bestaande gebouwen als vertrekpunt voor de verdere uitbreiding ervan. Binnen een vooraf vastgesteld maximaal bouwvolume is het woongebouw als een ‘optopping’ ontworpen en contrasteert het in haar architectuur met de bestaande gebouwen. Inspiratie is hierbij gevonden in het alom verbindende water dat het Maritiem District kenmerkt.

Architect Erik Moederscheim: “Ons ontwerp gaat niet zozeer over hoogste toren van de Wijnhaven maar meer om elegantie en klasse die het, tezamen met maximale transparantie en vloeiend vormgegeven buitenruimtes, tot een zeer bijzondere plek gaan maken om te wonen. Tussen de bestaande gebouwen en de nieuwbouw zit bovendien een bijzondere laag waar we een gemeenschappelijke ruimte ontworpen hebben  in de vorm van een huiskamer en een daktuin. Dit wordt dé ontmoetingsplek van het gebouw.”

Het geheel is ontworpen binnen een efficiënt volume met een maximale footprint dat zich zoveel mogelijk conformeert aan de voorgevel aan de Scheepmakershaven. “Het woongebouw wordt hierdoor compact en het maximaliseert het uitzicht vanuit de appartementen”, aldus de architect. In de verdere ontwikkeling ambieert het bureau met name nog om samen met Stebru te gaan kijken naar de beste mix van wonen, werken en commerciële functies die het echt tot een bijzonder en multifunctioneel gebouw kan gaan maken.

Paul Vernooy, Ontwikkelingsmanager bij Stebru: ”Wij denken dat het plan van MoederscheimMoonen Architects uitstekend aansluit bij de marktvraag. Zij verrasten ons met hun doordachte visie, de chique uitstraling, de ruime buitenruimtes en de collectieve voorzieningen. Bij dit plan kregen we direct een goed gevoel. Het bureau begint binnenkort met het opstarten van het voorlopig ontwerp.”

Streven is om medio 2020 te kunnen starten met de bouw van het woongebouw.