Tag: CU2030

09
jun

Het Paviljoen verdwijnt tussen de steigers

Het Paviljoen te Utrecht is zo goed als klaar! Boele & van Eesteren is nog volop bezig met de puntjes op de i, maar ze zijn er bijna. Wanneer een gebouw bijna klaar is, is het normaal dat de steiger wordt afgebroken, maar hier wordt voor het gebouw juist een enorme steiger gebouwd. Deze is bedoeld om de luifel die boven het plein (naar ontwerp van Ector Hoogstad architecten) te ondersteunen tijdens de montage. We verheugen ons nu al op het totale plaatje, maar voor nu is het toch jammer voor alle geïnteresseerden dat het Paviljoen zich nog even verschuilt achter het woud van steigerpijpen. Aan het einde van het jaar laat het zich in volle glorie zien! En dan is het gebouw ook gevuld met horeca en kan er een lekker hapje gegeten worden.

02
mei

BREEAM ontwerpcertificaat voor Het Paviljoen in Utrecht

Onlangs is het BREEAM ontwerpcertificaat voor het Paviljoen in Utrecht afgegeven. Het gebouw, dat bóvenop de sporen staat naast Utrecht CS, is inmiddels al een tijdje in aanbouw. Klépierre Vastgoed Ontwikkeling heeft bij de ontwerpfase de ambities gesteld om een BREEAM certificaat te halen. Het door MoederscheimMoonen architects ontworpen gebouw heeft het niveau ‘good’ behaald.

De locatie nabij het station geeft goede scores op het gebied van bereikbaarheid en voorzieningen, maar de positie van het gebouw boven spoor 1,2 en 3 van Utrecht Centraal heeft ook zeker zijn uitdagingen ten aanzien van de BREEAM certificering. Het betreft bovendien een retailgebouw dat casco zal worden opgeleverd, wat betekent dat de huurders hun eigen installatie zullen gaan aanbrengen. Dit maakt het ontwikkelen van een BREEAM gecertificeerd retailobject voor een ontwikkelende belegger een interessante casus.

Binnen het ontwerp is er ruimschoots voldaan aan de doelstellingen voor het certificaat ‘good’ en dus heeft Utrecht er weer een BREEAM gecertificeerd gebouw bij!

27
sep

Bouw Retailpaviljoen op Utrecht Centraal van start

In de nachtelijke uurtjes (als er geen treinen rijden) wordt zonder veel spektakel een start gemaakt aan de bouw van het Paviljoen. Met een rijdende torenkraan worden geprefabriceerde stalen gevelelementen van 6×10 meter op hun plaats gezet, systematisch en efficiënt. Deze elementen zijn vooraf al voorzien van een dicht deel en een veiligheidsbordes in verband met de beperkte afstand tot de bovenleiding. De voorzieningen, zoals het veiligheidsbordes, zijn opgenomen zodat zowel een bezoeker van het gebouw, als degene die het gevelonderhoud doet, altijd op een veilige afstand van de bovenleiding is. Er is een blauw doek op de elementen geplaatst zodat er later veilig achter gewerkt kan worden. Dit is met name van belang als de rest van de (transparante) gevel gemaakt gaat worden, zodat er nooit iets op het spoor kan vallen. Dat is pas een indrukwekkende werkplek; een gevel monteren terwijl onder je de treinen van Utrecht Centraal doorrijden! Maar eerst de rest van de staalconstructie plaatsen. Een status update volgt.

Lees hier meer over dit project.