Tag: station

28
sep

De bouw van de P+R in Sassenheim gaat als een trein!

De bouw van de P+R Parkeervoorziening bij station Sassenheim gaat als een trein! Dit is alweer onze 2e P+R parkeervoorziening die Continental Car Parks realiseert en de samenwerking (en de bouw) verloopt weer super. In slechts 4 maanden tijd realiseert Continental Car Parks het parkeerdek met circa 240 parkeerplaatsen bij station Sassenheim. Het ontwerp is gecreëerd door MoederscheimMoonen Architecten. Comfort en veiligheid staan centraal in dit ontwerp en ook de landschappelijke inpassing heeft extra aandacht gekregen. Het parkeerdek wordt namelijk gesitueerd tussen het spoor en de A44; een dynamische plek, met op de achtergrond de sfeer van de Kagerplassen en de populaire bollenvelden. We zien ernaar uit om het eindresultaat te zien.

Lees verder..

11
jul

Start bouw parkeergarage Sassenheim

MoederscheimMoonen Architects heeft in samenwerking met Continental Car Parks het ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw van een P+R garage naast treinstation Sassenheim. Vandaag is Continental Car Parks begonnen met de bouw van de garage.

De vraag naar uitbreiding van de parkeergelegenheid kwam voort uit een enorme verhoging van de parkeerdruk sinds de opening van het station in 2011. Het aantal reizigers dat door NS verwacht was (2.000 reizigers per dag) is in werkelijkheid gegroeid naar ongeveer 3.500 reizigers per dag in 2015. Door dit succes staat het parkeerterrein met 280 parkeerplaatsen dagelijks overvol. De gemeenteraad besloot daarom in 2015 tot het realiseren van 240 extra parkeerplaatsen.

De P+R garage zal worden gesitueerd naast het station van Sassenheim en zal ruimte bieden voor meer dan 500 auto’s. In het ontwerp staan comfort en veiligheid centraal en zal ook de landschappelijke inpassing extra aandacht gaan krijgen. Het nieuwe gebouw komt namelijk te liggen tússen het spoor en de A44; een dynamische plek, met op de achtergrond de sfeer van de Kagerplassen en de bollenvelden.

Lees hier meer over dit project.

 

09
jun

Het Paviljoen verdwijnt tussen de steigers

Het Paviljoen te Utrecht is zo goed als klaar! Boele & van Eesteren is nog volop bezig met de puntjes op de i, maar ze zijn er bijna. Wanneer een gebouw bijna klaar is, is het normaal dat de steiger wordt afgebroken, maar hier wordt voor het gebouw juist een enorme steiger gebouwd. Deze is bedoeld om de luifel die boven het plein (naar ontwerp van Ector Hoogstad architecten) te ondersteunen tijdens de montage. We verheugen ons nu al op het totale plaatje, maar voor nu is het toch jammer voor alle geïnteresseerden dat het Paviljoen zich nog even verschuilt achter het woud van steigerpijpen. Aan het einde van het jaar laat het zich in volle glorie zien! En dan is het gebouw ook gevuld met horeca en kan er een lekker hapje gegeten worden.

02
mei

BREEAM ontwerpcertificaat voor Het Paviljoen in Utrecht

Onlangs is het BREEAM ontwerpcertificaat voor het Paviljoen in Utrecht afgegeven. Het gebouw, dat bóvenop de sporen staat naast Utrecht CS, is inmiddels al een tijdje in aanbouw. Klépierre Vastgoed Ontwikkeling heeft bij de ontwerpfase de ambities gesteld om een BREEAM certificaat te halen. Het door MoederscheimMoonen architects ontworpen gebouw heeft het niveau ‘good’ behaald.

De locatie nabij het station geeft goede scores op het gebied van bereikbaarheid en voorzieningen, maar de positie van het gebouw boven spoor 1,2 en 3 van Utrecht Centraal heeft ook zeker zijn uitdagingen ten aanzien van de BREEAM certificering. Het betreft bovendien een retailgebouw dat casco zal worden opgeleverd, wat betekent dat de huurders hun eigen installatie zullen gaan aanbrengen. Dit maakt het ontwikkelen van een BREEAM gecertificeerd retailobject voor een ontwikkelende belegger een interessante casus.

Binnen het ontwerp is er ruimschoots voldaan aan de doelstellingen voor het certificaat ‘good’ en dus heeft Utrecht er weer een BREEAM gecertificeerd gebouw bij!

07
mrt

P+R Zutphen is klaar voor gebruik

In Zutphen is onlangs een bijzondere P+R parkeergarage opgeleverd. Het nieuwe gebouw ligt vlak naast het treinstation van Zutphen, in de wijk Noorderhaven. Het ontwerp maakte MoederscheimMoonen Architects in opdracht van NS Stations en in samenwerking met Aan de Stegge Twello en dochteronderneming Contintental Car Parks. Het P+R gebouw faciliteert in 375 parkeerplaatsen en een fietsenstalling voor ruim 600 fietsen en voorziet daarmee in de groeiende parkeerbehoefte bij het station van Zutphen.

De P+R bij het NS Station is onderdeel van de wijk Noorderhaven, een nieuw woon- en werkgebied in de gemeente Zutphen. Noorderhaven – een voormalig industrieterrein – ligt pal naast de binnenstad, het spoor en de IJssel en wordt momenteel herontwikkeld. Het ontwerp van de parkeergarage refereert naar de historische pakhuizen en de oude industrieën die kenmerkend waren op deze plek in de Hanzestad. Dit komt tot uitdrukking in zowel de hoofdvormgeving van het gebouw als ook in de materialisering.

Bekijk hier meer foto’s van het project.

Lees verder..

17
jan

P+R station Zutphen geopend

Op donderdag 12 januari 2017 is de parkeergarage bij station Zutphen officieel geopend. Annemieke Vermeulen, burgemeester van Zutphen en Ineke van Gent, regiodirecteur van NS verrichtten de feestelijke openingshandeling. Vanaf 16 januari is de garage opengesteld voor publiek.

Het P+R station Zutphen maakt onderdeel uit van het gebied Noorderhaven. Met de komst van de parkeergarage verdwijnen de parkeervoorzieningen in de straten rondom het station. Dit biedt ruimte aan het verder ontwikkelen van het woongebied Noorderhaven volgens het stedenbouwkundigplan. Het gemakkelijk, veilig en dichtbij de auto kunnen parkeren bij het station draagt eraan bij dat meer mensen gebruik maken van de trein. Met de nieuwe P+R parkeergarage in Zutphen wordt meerwaarde geleverd voor reiziger, stad én regio.

Het is de eerste bovengrondse parkeergarage in Zutphen. De P+R bestaat uit vier bouwlagen. Drie lagen zijn bestemd voor het parkeren van 375 auto’s. Op de begane grond kunnen meer dan 600 fietsen worden geparkeerd. De nieuwe parkeergarage heeft de vorm en uitstraling van een pakhuis. Een verwijzing naar de historie van het Noorderhavengebied. Markant voor de P+R zijn de twee opvallende hellingbanen, de houten ombouw en de stadsplattegrond die verwerkt is in de gevel.

22
okt

De P+R in Zutphen krijgt langzaam vorm

Eind juni is de bouw van de P+R in Zutphen gestart, en inmiddels kunnen we u foto’s laten zien van de laatste ontwikkelingen. Op de foto (genomen vanaf station Zutphen) zien we een klein deel van de karakteristieke gevel. De verticaal houten lamellen verwijzen naar de historische pakhuizen van de Hanzestad en zorgen er tevens voor dat het gebouw licht, luchtig en ruimtelijk blijft. Gezien het gebruik van de parkeergarage in zowel de dag- als nachtsituatie is er veel aandacht besteed aan het gevoel van een aangename en veilige omgeving. De gevel wordt verlicht met ledverlichting. We kijken uit naar de oplevering van dit mooie project.