25
okt

Topsportcentrum de Koog opgeleverd

Onlangs is in Koog aan de Zaan het nieuwe Topsportcentrum De Koog geopend. Het ontwerp is van MoederscheimMoonen Architects en Vaessen Algemeen Bouwbedrijf heeft het Design & Build gerealiseerd. De accommodatie is ruim 6.000 m2 groot en bevat naast een topsporthal, een sporthal voor breedtesport met horeca, een sportmedisch centrum. Daarnaast is er een vestiging van het Regio College ondergebracht met diverse leslokalen. Veel lokale sportclubs hebben er hun thuisbasis waaronder KZ Hiltex; deze korfbalvereniging is grootgebruiker van de topsporthal en de omliggende velden.

Het nieuwe topsportcentrum is opgebouwd uit grofweg vijf volumes. De grootste zijn de topsport- en breedtesporthal die in de lengterichting aan elkaar zijn geschakeld. De kleedruimtes, met daarbovenop multifunctionele onderwijsruimtes, zijn in een slank volume parallel aan deze hallen gepositioneerd.  Op de zuidoostelijke hoek van het gebouw is de entree en zijn functies gepositioneerd die zorgen voor de visuele interactie tussen het gebouw en de omgeving, zoals het sportmedisch centrum. Op deze plek manifesteert het gebouw zich als een paviljoen met veel transparantie en een expressieve vormentaal. Het gebouw staat op een terp. Dit zorgt er enerzijds voor dat het complex zich verankert in zijn omgeving maar daarnaast vormen de rondom gelegen taluds, trappen, tribunes en terrassen een kwalitatief verblijfsgebied. Het is een plek om tijdens buitenwedstrijden het spel optimaal te volgen of te relaxen na een intensieve trainingsavond.

Zowel in het exterieur, maar vooral in het interieur, is het kleurgebruik met recht ‘Zaans’ te noemen. Het interieur is geïnspireerd op het frisgroene omliggende slagenlandschap dat zo kenmerkend is voor de Zaanstreek. De kleuren zorgen voor de verbinding tussen de verschillende verdiepingen en geven het geheel een dynamisch en sportief karakter. In de entreehal vinden kleur, ruimte en vorm haar climax in een open en uitnodigende sfeer waar sporters, studenten en toeschouwers samenkomen.