BLOG

23
feb

Vitaal Vogelenzang // Vogelenzang

PLAN

Onder leiding van aannemer Thunnissen wonnen we samen met ons projectteam de aanbesteding voor Vitaal Vogelenzang. Op de locatie van de tennis- en voetbalvereniging van het Noord-Hollandse dorp gaat ons team een nieuw sportpark en 72 woningen realiseren.

Vitaal Vogelenzang is een project waar sport, bewegen, saamhorigheid en landschappelijk wonen samenkomen in een natuurlijke omgeving met veel water en groen. Ons bureau is verantwoordelijk voor het ontwerp van het sportpaviljoen. Deze bevindt zich op een strategische positie en wordt verbonden met het bestaande dorpshuis.

Het woonprogramma bestaat uit 72 woningen in een mix van grondgebonden woningen en appartementen. Alle woningen hebben een directe relatie met het landschap. Zo wordt de buitenruimte ontworpen als een natuurlijke voortzetting met het omliggende weidelandschap. Op deze manier worden ecologisch waardevolle plekken gecreëerd. In het totale gebied komen veel sport-, speel- en ontmoetingsplekken voor jong en oud. Het netwerk van wandelroutes tussen deze plekken rijgt de buurt aan elkaar en zo worden de bestaande en nieuwe onderdelen van het dorp met elkaar verbonden.

Het projectteam van Vitaal Vogelenzang bestaat uit Thunnissen. ECHO Urban Design, van Kessel, Holleman Sandpoort, Bureau 070 en MoederscheimMoonen Architects.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Bloemendaal
ontwerp
februari 2022
programma
sportpaviljoen, woningen
bvo
1.381 m2
status
schetsontwerp

13
jan

Riva Scheepmakershaven // Rotterdam

PLAN

Op het eerste gezicht lijkt het niet alsof het Maritiem District, met haar hoge gebouwen, een rijke historie heeft. Maar achter de hoge torens schuilt de geschiedenis van een bruisende handelshaven en de wederopbouw na de tweede wereldoorlog. Bovenop één van de naoorlogse panden aan de Scheepmakershaven ontwierpen we voor Stebru een nieuw woongebouw: Riva.

Het Maritiem District is een havengebied dat sinds 2009 steeds meer transformeert tot een levendig woongebied. De omgeving wordt gekenmerkt door haar vele torens en is het epicentrum van hoogbouw in het Rotterdamse stadscentrum. Op de plek van woontoren Riva staan nu twee kantoorgebouwen die tussen 1956 en 1963 zijn ontworpen. De gemeente Rotterdam heeft deze gebouwen aangemerkt als waardevolle wederopbouwarchitectuur. Ze tonen het typische karakter van deze architectuur en dienden zoveel mogelijk behouden te worden bij de herontwikkeling en uitbreiding tot een woongebouw.

Dit werd het startpunt van het ontwerp van de uitbreiding. Woontoren Riva is ontworpen als ‘optopping’ en staat in evenwichtig contrast met de bestaande bebouwing. In het ontwerp is niet gestreefd om nabij de hoogste torens in het gebied te komen, maar dankzij de royale footprint creëert het een unieke woonomgeving met breed uitzicht over de Scheepmakershaven. Het gebouw manifesteert zich zo nadrukkelijk, en met een krachtige eigen expressie, tussen en nét onder de bestaande woontorens.

De 56 appartementen hebben veel transparantie en een breed uitzicht op de haven en het stadscentrum. De golvende buitenruimtes zijn een knipoog naar het water in het gebied en zorgen voor een mooi contrast met de ondergelegen wederopbouwarchitectuur. Door de ruime afmetingen zijn ze een verlengstuk van de appartementen en creëren ze zo een bijzondere en ruime leefomgeving midden in de stad. De voorzijde van de balkons worden vervaardigd met geanodiseerd aluminium en koud gebogen glas. De onderzijde is van lichtbruin gepigmenteerd beton met een planken reliëf en geven het geheel een warme en luxe uitstraling.

Multifunctionaliteit was belangrijk in het ontwerp van Riva. De kantoren in het karakteristieke originele hoekpand blijven behouden en in de plint is er ruimte voor horeca concepten. Door de combinatie van werken en wonen ontstaat een levendige plek voor spontane ontmoetingen. Tussen de woontoren en de kantoorgebouwen komt een gemeenschappelijke laag met een huiskamer en daktuin. Dit wordt een echte ontmoetingsplek voor de bewoners en de bedrijven in de kantoren. Het beeldbepalende element van deze laag is het constructieve vakwerk dat de toren draagt. Deze constructie draagt de volledige toren en ponst zich zo met een gereduceerd aantal palen door de bestaande onderbouw.

DATA

opdrachtgever
Stebru
ontwerp
november 2018
programma
appartementen, kantoren, commerciële ruimtes en parkeren
bvo
10.300 m2
status
definitief ontwerp

08
dec

Belevingscentrum Par’Course // Valkenburg

PLAN

In het hart van het heuvelachtige Zuid-Limburg in de gemeente Valkenburg vind je belevingscentrum Par’Course. Hier vormen verschillende gebouwen een mixed-use omgeving bestaande uit een gastronomisch centrum in een oude monumentale brouwerij, een wieler- en sportcentrum met het Shimano Experience Center en het Mercure Hotel. In opdracht van projectontwikkelaar Wyckerveste waren we verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp en de gebouwontwerpen.

Een gebied met geschiedenis
Het terrein van de oude Leeuw brouwerij heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar 1820. De nu rijksmonumentale watermolen werd in eerste instantie aan de Geul geplaatst voor een buskruit fabriek. Jaren later in 1875 werd de molen ingezet voor papier en in 1886 werd het terrein gekocht door de Aachener Export Brouwerij, die later verder ging als Leeuw bier. De jaren erna werd de fabriek steeds verder uitgebreid en groeide deze organisch, waarbij de bebouwing altijd ten dienste stond van het productieproces. In 2005 vertrok de brouwerij waarna de grote silo’s even later ook zijn meegenomen. Met diverse littekens in de gebouwen bleef het terrein verwaarloosd en vervallen achter.

Een plek vol potentie
De herontwikkeling van de voormalige brouwerij is tot stand gekomen in opdracht van ontwikkelaar Wyckerveste, die samen met de gemeente en de provincie nieuw leven in de historische omgeving wilde blazen. Dankzij het heuvelachtige landschap, een scala aan cultureel erfgoed en bijzondere sportevenementen zoals de Amstel Gold Race is Valkenburg uitgegroeid tot een toeristische trekpleister, maar het toerisme is vooral seizoensgebonden en vaak verblijven bezoekers niet langer dan één nacht in het gebied.

De herontwikkeling van het Leeuw terrein was een kans om de bestaande economie en cultuur van Valkenburg te versterken met een nieuw concept op een bijzondere plek. Door de ligging nabij het centrum onderaan de Cauberg is het een natuurlijk knooppunt tussen de fiets- en wandelroutes vanaf het centrum van Valkenburg. Daarnaast staat het in directe verbinding met de meanderende Geul, het openlucht theater en de tuin van het Holland Casino. Een plek vol potentie dus!

Het concept
Het concept voor Par’Course draait om twee kernwaardes: verbinding en beleving. Want of bezoekers nu wandelen, fietsen of met de auto zijn: ze komen Par’Course op natuurlijke wijze op hun route tegen omdat het gebied in verbinding staat met de rest van Valkenburg en omliggende gebieden. Daarnaast moest het gebied ook als nieuwe publiekstrekker gaan fungeren. Dus om een duidelijke propositie te definiëren koos Wyckerveste voor een thematisering in de gebouwen die perfect aansluit bij Valkenburg en haar omgeving én een duidelijke toevoeging is aan het bestaande aanbod. Zo ontstonden de twee pijlers voor Par’Course: de Food Experience en de Cycle Experience. Twee belevingswerelden die direct zijn verbonden met wielerhoofdstad Valkenburg en het bourgondische Limburg.

Het stedenbouwkundig concept
We kwam met een unieke visie in de besloten architectenselectie. We waren namelijk van mening dat deze plek niet één gebouw moest worden maar een omgeving. Dat het een stukje Valkenburg moest worden inclusief sfeervolle straatjes en pleinen. Door de functies niet in één gebouw onder te brengen maar op een goede manier te verdelen over verschillende bouwvolumes ontstaat een mooi samenspel van gebouwen. De openbare ruimtes tussen de gebouwen zijn te gebruiken voor activiteiten en evenementen en hebben diversiteit in schaal en sfeer. Met dit plan wonnen de architectenselectie en zo werd het stedenbouwkundig plan in nauwe samenwerking met diverse stakeholders gerealiseerd.

Het stedenbouwkundig karakter
Het oude Leeuw terrein kende door de Geul en de bestaande bebouwing veel ommuringen en begrenzingen, waardoor de omgeving besloten aanvoelde. In het stedenbouwkundig plan is zoveel mogelijk van deze ommuring en diverse kleine gebouwen behouden. De oude conciërge- en fabriekswoningen zijn belangrijk voor de kwaliteit en sfeer van de plek en geven het gebied een geborgen karakter. Wel zijn er een aantal grote hallen gesloopt, wat nieuwe openingen creëerde in het besloten gebied, op de plek van de originele entree van het fabrieksterrein. Zo kon de plek verbonden worden met de omliggende natuur, het stedelijk weefsel en wandelroutes en fietspaden.

De oude én nieuwe gebouwen die bijdragen aan het ‘ommuren’ van de plek en het vormen van de pleinen hebben een dorps karakter gekregen. Deze gebouwen zijn voorzien van kapvormen en staan stevig op de grond. De centraal gepositioneerde nieuwbouw inclusief het bijzondere uitbreidingselement op de brouwerij hebben een moderne en technische uitstraling die de hedendaagse agenda van de plek weerspiegelt.

De openbare ruimte
De openbare ruimte had een belangrijke rol in het winnende concept. Het stond centraal als verlengstuk van de gebouwen en moest een omgeving zijn waar activiteiten en evenementen georganiseerd worden. Het ontwerp van de buitenruimte (ontworpen door Dolmans Landscaping Group) kenmerkt zich door een lappendeken van elementen die het een aangename plek maken.

Rondom de historische brouwerij is er een verhoogd terras van betonelementen, afgebakend door groen. In het verdere verloop is er gekozen voor een zandkleurige steen die de pleinen vorm geeft met ovale groenelementen voor bomen en gazon. In de overgangszones van diverse gebouwen is baksteen en groen gebruikt om intimiteit rond de directe buitenruimtes te creëren.

Het grote plein wordt gekarakteriseerd door de eeuwenoude bomen die behouden zijn gebleven en het middelpunt van het plein vormen. Tussen de gebouwen is een combinatie van stedelijke ruimtes ontstaan met pleinen, steegjes en doorkijken. De geul is op verschillende plekken zichtbaar: zo zijn er diverse oversteekplaatsen naar het landschap en bij diverse buitenterrassen rondom de gebouwen.

Inmiddels heeft de openbare ruimte al meerdere evenementen en exposities mogen huisvesten. Daarnaast is het een echte verzamelplaats voor fietsers en wandelaars als start- en eindpunt voor activiteiten in de Limburgse heuvels.

De brouwerij als landmark
De brouwerij heeft een belangrijke plek in het concept van Par’Course. Het gebouw dat toekomstige horeca-concepten gaat huisvesten is de oosprong van het voormalige fabrieksterrein, met de rijksmonumentale watermolen als levend bewijs. De historische brouwerij is aan de buitenzijde volledig gerestaureerd en ontdaan van onbeduidende toevoegingen die door de jaren heen zijn gedaan. Hiermee is het gebouw teruggebracht tot het originele kernvolume wat bestaat uit de rijksmonumentale watermolen, de brouwruimtes en diverse bakstenen hallen.

Tussen de brouwerij en de bakstenen hallen is het gebouw uitgebreid met een modern volume dat gepositioneerd is op de betonnen kolomkoppen van de verwijderde silo’s. De uitbreiding heeft een groot venster gericht op de meanderende geul en vormt samen met het verticale herkenningspunt een landmark in het gebied. De gevel van dit nieuwe volume is verwant aan het Shimano Experience Center ernaast en is bekleed met rechthoekige platen van geadoniseerd roodbruin strekaluminium. De diverse plaatafmetingen geven de gevel de nodige differentiatie en op sommige plekken wisselt de oriëntatie van het strekaluminium waarbij de daglichtreflectie enkele gevelplaten laat oplichten.

De overige delen van de brouwerij zijn op verschillende manieren teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Er is een herkenbaar kleurverschil aangebracht tussen de originele witte brouwerij en bakstenen hallen. Hier en daar zijn gerichte sneden in de gevel gemaakt die het gebouw geschikt maken voor horeca. In het interieur is gekozen om de gelaagdheid van de roerige historie te behouden om de horecaconcepten een industrieel en geleefd casco te bieden.

Het Shimano Experience Center
Het meest centraal gelegen gebouw van Par’Course is het Shimano Experience Center. Het Experience Center is dé plek van Shimano waar bezoekers in aanraking komen met de wieler, hengel-, en roeisport. Ook huisvest het gebouw een fietskledingwinkel, een coachingcentrum, sportschool en een conferentieruimte. De conferentieruimte wordt gebruikt voor zakelijke- en wielerevents.

Het gebouw is het meest moderne gebouw in het gebied en communiceert in materialisatie met de uitbreiding van de brouwerij. De plint is volledig van glas en laat de bovengelegen volumes zweven. De gevel is gemaakt van geadoniseerd strekaluminium. Met diverse plaatafmetingen krijgt de gevel differentiatie. Op sommige plekken wisselt de oriëntatie van het strekaluminium. Het daglicht doet de rest!

In het gebouw staat merkbeleving centraal. In het heldere casco is door Shimano een levendig en fris interieur ontwikkeld dat in het teken staat van ontdekken en beleven. Het Experience Center biedt bezoekers de mogelijkheid om in de omgeving de producten van Shimano uit te proberen. Een dagje vissen in de speciaal daarvoor aangelegde visvijver of fietsen in de heuvelachtige omgeving. Hier word je écht aangemoedigd om de drie buitensporten te ervaren.

Het Mercure Hotel en Cycle Center fietsverhuur
Op het meest oostelijke deel van Par’Course vind je het Mercure Hotel. De hoofdvorm van het gebouw is meanderend en speelt op die manier een grote rol in het stedenbouwkundig concept. Het gebouw volgt de kromming van de Geul en creëert door de haakse hoek twee pleinen: het hoofdplein en het entreeplein van het hotel.

Vanuit het conceptuele idee speelt het gebouw dus een belangrijke rol in het stedenbouwkundige weefsel en daarom heeft het een traditionele hoofdvorm met een kapvorm gekregen. Een verfijnd ontworpen houten gevel geeft het gebouw een moderne uitstraling. Door de horizontale geleding zijn de verdiepingsvloeren zichtbaar. De verticale houten ribben zijn opengewerkt bij de ramen van de hotelkamers.

In het hotel ontwikkelden we een helder casco waar de exploitant een dynamisch interieur ontwikkelde waar een groot restaurant op de begane grond onderdeel van is. Ook in het hotel speelt de wielersport een rol: op de begane grond zitten kleed- en doucheruimtes en een plek om fietsen schoon te maken en veilig te stallen.

Tegenover het hotel zit het gebouw van het Cycle Center, één van de grootste mobiliteitsbedrijven in de regio die fietsevenementen door heel Limburg organiseert. Het gebouw volgt de analogie van het hotel. Het maakt onderdeel uit van de ommuring van het terrein en is door de materialisatie herkenbaar als een nieuw element in het geheel. Samen met het hotel en een oude villa vormt het een gezellig entreeplein.

DATA

opdrachtgever
Wyckerveste Adviseurs
ontwerp
mei 2015
programma
Shimano XP, hotel met 65 kamers, event center, gastronomisch centrum, sport, sportmedische ruimtes, fietsverhuur
bvo
15.000 m2
status
opgeleverd

07
dec

Campus de Braak // Helmond

PLAN

In juni 2019 verworven we samen met CULD en FaulknerBrowns Architects de opdracht voor Campus de Braak in Helmond: een mixed-use stadion waarin verschillende functies samenkomen en de buitenruimte ingericht is om te sporten en ontspannen.

Multifunctionaliteit staat centraal bij het nieuwe stadion in Helmond. De campus wordt de thuisbasis van Helmond Sport en de Praktijkschool Helmond. Ook komt er een NOC*NSF sporthal, enkele gymzalen en een accommodatie voor SV de Braak en JvdI de Fysioclub. Via interactieve sessies zijn al deze gebruikers meegenomen in de ontwikkeling van slimme plattegronden, de algehele logistiek en het deelgebruik van verschillende ruimtes. Zo worden de kleedkamers gedeeld door zowel SV De Braak en andere amateursportverenigingen, de jeugdopleiding van Helmond Sport, de praktijkschool en het naastgelegen Dr. Knippenberg-college. Zij maken hier op verschillende tijden en momenten van de week gebruik van.

De aula en het praktijkrestaurant van de praktijkschool zijn door de toepassing van mobiele wanden te betrekken bij de business club van Helmond Sport die zich zo langs de volledige lengte van het veld manifesteert. En in plaats van een eigen fysioruimte kunnen de profvoetballers van Helmond Sport terecht bij JvdI de Fysioclub voor fysiotherapie. Zo wordt er op alle vlakken optimaal gebruik gemaakt van de ruimtes en faciliteiten in het gebouw.

Ondanks dat het gebouw door meerdere verschillende partijen wordt gebruikt, straalt het gebouw wel een sterke eenheid uit door de toepassing van een ‘gordijngevel’ die het totaal bij elkaar samen bindt. Het gordijn wordt vormgegeven door krachtige goudbruine gevelstijlen die het gebouw statuur en dynamiek geven. Deze gevelstijlen staan los van de fysieke gevel en geven het gebouw een iconisch uitlopende hoofdvorm. Ze bewegen mee met de entreeopeningen in de gevels en de diverse toegangen naar het stadion en versterken daarmee de dynamiek van het geheel. De bouwfysische gevel heeft verfijnde verticaal belijnde gevelbeplating en glazen puien in een donkere antraciet kleur en vormen daarmee een rustige achtergrond achter de expressie van de gevelstijlen.

Een bijzonder aspect in het stadion is de configuratie van de tribunes. Door Helmond Sport is er gekozen om in het huidige ontwerp ‘te starten’ met enkel twee volwaardige overdekte tribunes in de lengte met circa 3.600 zitplaatsen. Door de gekozen configuratie kan de stadioncapaciteit binnen de gevelcontouren in de toekomst uitgebreid worden met nog eens 1.400 (overdekte) zitplaatsen. In het huidig ontwerp spelen deze koppen van het veld een bijzondere rol in de overgang tussen gebouw en landschap. Taluds lopen van binnen naar buiten de schermgevel en zo vloeit het park het stadion binnen. Dit is ook de plek waar je gedurende de dag een glimp kan opvangen van de profs in actie.

Het gebouwontwerp is vanaf het begin volledig geïntegreerd met het landschapsontwerp. De grote taluds wisselen langs het gebouw af met de entreegevels. Normaal gesproken worden stadionomgevingen gekenmerkt door veel verharding en een versteende omgeving. Voor Campus de Braak is er zorgvuldig gekeken naar hoe iedere vierkante meter zoveel mogelijk groen kon worden. Dit heeft een positief effect op de benodigde waterberging en hittestress. Ook worden er nieuwe inheemse bomen zoals de haagbeuk en dennen aan de campus toegevoegd waardoor de ecologische waarde van het park toeneemt. Het ontwerp draagt hierdoor bij aan een gezonde sport- en onderwijsomgeving en aan thema’s zoals klimaatadaptie en biodiversiteit.

Het geheel is ontworpen in combinatie met sport en spel, waarbij gebouw en landschap naadloos in elkaar over lopen. De running track rondom het stadion loopt soms over het talud en zelfs het dak van het gebouw. Naast de running track ligt een rondgang met een gedeeld voetgangers- en fietspad waar de verschillende routes en paden uit de omgeving op uitkomen. Op de hoekpunten van deze rondgang zijn vier verschillende plekken gemaakt: een entreetuin met siergrassen, een bloementuin, een speel en klautertuin en een heestertuin. Zo is Campus de Braak niet alleen een plek voor sport maar ook een plek waar mensen kunnen ontspannen en bovenal plezier kunnen maken.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Helmond en Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs
ontwerp
mei 2019
programma
stadion, sporthal, gymzalen, multifunctionele ruimtes, onderwijsruimtes, kleedruimtes, tribune, restaurant, parkeren en schoolplein.
bvo
11.405 m2 binnenruimte en 127.000 m2 buitenruimte
status
in ontwikkeling

06
dec

Leuvepaviljoen // Rotterdam

PLAN

Op de plek van drie verouderde paviljoens in de Leuvehaven, een historische plek in het Maritiem District in Rotterdam creëerden we het nieuwe Leuvepaviljoen: één compact paviljoen dat de oude losstaande gebouwen vervangt. Een paviljoen met meer zicht en transparantie zodat de historische haven en de activiteiten in het gebouw goed te zien zijn.

In het nieuwe paviljoen komen allerlei functies samen in één gebouw. Zo is het de thuisbasis van het Port Visit Center van Port of Rotterdam, waar bezoekers kennismaken met de haven van Rotterdam. Ook vind je er de nieuwe werkplaatsen van het Maritiem Museum. Hier werken de lassers, smeden en timmerlui aan het onderhoud van de historische vloot in de museumhaven. Deze werkplaatsen zijn publiek toegankelijk en brengen de historische en huidige haven samen, want binnen zijn alle functies verbonden en kun je zo door het Port Visit Center de werkplaatsen van het Maritiem Museum inlopen. Hiernaast is er ook ruimte voor horeca, deze bevinden zich op de twee koppen van het gebouw.

We ontwierpen het paviljoen onder strikte stedenbouwkundige voorwaarden. Het gebouw mocht slechts acht meter breed worden, net zoals de oude paviljoens. Dit resulteerde in een langgerekt gebouw dat zich uitstrekt en parallel loopt met de Schiedamsedijk en de kade. En omdat het gebouw veel korter is dan de drie vorige paviljoens, is er vanaf de Schiedamsedijk veel meer uitzicht op de historische Leuvehaven.

Om het  paviljoen goed zichtbaar te maken, kozen we ervoor extra aandacht te vestigen op de koppen van het gebouw. Dit zijn grote luifels die aan beide kanten van de stad echte blikvangers zijn. In het midden van het gebouw bevindt zich een dwarsdoorsteek met een trap die ook als tribune kan functioneren en de dijk met de kade verbindt.

Het gebouw is op ooghoogte zo transparant mogelijk gemaakt, zodat de activiteiten binnen en op het water goed te zien zijn. Boven de plint is de gevel bekleed met aluminium beplating in driehoekige vormen. Deze vormen verwijzen naar de stalen vakwerkconstructies en kranen uit de haven. De driehoeken worden op sommige plekken weggelaten zodat de gevel diepte, maar ook een spel van licht en schaduw creëert. De driehoekige panelen zijn uitgevoerd in diverse glansgraden, wat onder invloed van daglicht de glinstering en de spiegeling van het water in de haven suggereert.

Het nieuwe gebouw is volledig ontworpen vanuit hergebruik van de bestaande fundering en de hoofdportalen van de staalconstructie van de oude paviljoens. Andere onderdelen van de staalconstructie zijn in het nieuwe gebouw als donor profielen gebruikt. Zo is er op een duurzame manier gebruik gemaakt van de oude elementen en zie je ook een stukje historie terug in het nieuwe gebouw.

‘Waar de Schiedamsedijk aan de Leuvehaven een tijd lang een rommelig stukje binnenstad was, zorgt het nieuwe paviljoen voor veel meer contact met de oude vloot en het water en wordt het een echte hotspot tussen de Coolsingel en de Erasmusbrug.’ Aldus architect Erik Moederscheim. Het terrein rondom het paviljoen ondergaat de komende jaren een serieuze transformatie waarbij vergroening centraal staat. In 2022 zal het buitengebied ook klaar zijn.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Rotterdam
ontwerp
december 2017
programma
Haven Informatiepunt, Maritiem Museum, Horeca
bvo
1.400 m2
status
opgeleverd

05
dec

Vie // Kerkrade

PLAN

Op het terrein van het voormalige Atrium Ziekenhuis in het Zuid-Limburgse Kerkrade verrijst in de komende jaren een bijzonder sportgebouw. MoederscheimMoonen Architects won in combinatie met Wehrung Architecten de Europese aanbesteding hiervoor en stelt een gebouw voor dat volledig opgaat in het heuvelachtige terrein. Het totale complex telt ca. 14.000 m2 en behelst onder meer een sporthal, een overdekt zwembad met meerdere baden en een parkeergarage.

Het gepresenteerde ontwerp betreft een krachtige eerste stap voor de totale herontwikkeling van het gebied en creëert naast de verschillende sportfuncties en de parkeergarage een unieke nieuwe plek grenzend aan het stadshart. Grote delen van de daken worden ontworpen als beloopbaar groen en zo ontstaat er een bijzondere verblijfsplek om te recreëren en te sporten.

DATA

opdrachtgever
gemeente Kerkrade
ontwerp
december 2017
programma
sporthal, overdekt zwembad, parkeergarage, dakpark
bvo
14.000 m2
status
in uitvoering

05
dec

Woontoren Valencia // Almere Duin

PLAN

Aan de kust van het IJmeer en aan de rand van Almere vind je Duin: een nieuw woon- werk en recreatiegebied met knusse eengezinswoningen in de duinen, woontorens die uitkijken op het IJmeer en een levendig centrum met boulevard. Één van die woontorens is Valencia, die we ontworpen in samenwerking met Klunder Architecten.

Duin, de grote gebiedsontwikkeling in de kustzone van Almere Poort wordt sinds 2013 gerealiseerd door Amvest en blijft groeien. In het nieuw aangelegde duinlandschap bestaande uit stranden en bossen vind je woningen, horeca, hotels, winkels, zorgvoorzieningen, onderwijs, kantoren, wellness en leisure.

Woontoren Valencia bevindt zich met 58 appartementen bovenop winkelcentrum de Duinhal, dat momenteel nog in aanbouw is. De toren van 15 woonlagen telt vier appartementen per verdieping en heeft twee penthouses op de bovenste woonlaag. Vanuit de woontoren ben je binnen een minuut op het strand voor een frisse duik of avondwandeling én loop je zo de Duinhal in voor de boodschappen.

Het ontwerp van het gebouw wordt gekenmerkt door de horizontale lijnen die de verschillende vloeren markeren. Vanuit deze horizontale banden ontstaan verspringend gepositioneerde balkons, die het gebouw een dynamisch karakter geven. Door de balkons verspringend te positioneren, is er op elk balkon maximaal daglicht en privacy.

De kleur en materialen van het ontwerp zijn afgestemd op de sfeer van het gebied. Tussen de witte horizontale banden wisselen glazen puien en verfijnde zachtbruine beplating elkaar af. De beplating heeft een verfijnd reliëf en ook de horizontale banden zijn helder waardoor de architectuur krachtig en leesbaar is.

Rondom het gebouw verrijzen de komende periode nog een aantal torens die samen de unieke skyline van Almere Duin zullen vormen.

DATA

opdrachtgever
Amvest
ontwerp
Februari 2017
programma
58 appartementen
bvo
8.200 m2
status
opgeleverd

04
dec

Mercure Hotel // Valkenburg

PLAN

In het hart van het heuvelachtige Zuid-Limburg in de gemeente Valkenburg vind je belevingscentrum Par’Course. In opdracht van Wyckerveste ontwikkelden we een mixed-use omgeving waar het Mercure Hotel Valkenburg onderdeel van is.

Over Par’Course
Par’Course bestaat uit een gastronomisch centrum in een oude brouwerij, een wieler- en sportcentrum met het Shimano Experience Center en het Mercure Hotel. De herontwikkeling van het terrein van de oude Leeuw brouwerij was een kans om de bestaande economie en cultuur van Valkenburg te versterken met een nieuw concept op een bijzondere plek.

Het Black Label Hotel
Op het meest oostelijke deel van Par’Course vind je het hotel. De hoofdvorm van het gebouw is meanderend en speelt op die manier een grote rol in het stedenbouwkundig concept. Het gebouw volgt de kromming van de Geul en creëert door de haakse hoek twee pleinen: het hoofdplein en het entreeplein van het hotel.

Het gebouw heeft een prominente plaats in de stedenbouwkundige setting van Par’Course. Het is een alzijdig gebouw, maar vormt ook twee pleingevels. Vanuit het conceptuele idee speelt het gebouw dus een belangrijke rol in het stedenbouwkundige weefsel en daarom heeft het een traditionele hoofdvorm met een kapvorm gekregen.

De gevels zijn vervaardigd in een combinatie van hout en steen. In de plint wisselen glas en een rijke gestrekte betonsteen af met de houten gevel. Deze gevel differentieert door de afwisseling van planken en latten en geeft zo een verfijnd geheel. Door de horizontale geleding zijn de verdiepingsvloeren zichtbaar. De verticale houten ribben zijn opengewerkt bij de ramen van de hotelkamers. Hiermee wordt de gevelritmiek niet onderbroken en vormt deze een soort sluier voor de hotelkamerramen. Het dak versterkt het hedendaagse karakter van het gebouw en is voorzien van aluminium Felsdak met geïntrigeerde pv-panelen. De gebouwgebonden installaties zijn zorgvuldig weggewerkt en verstoren zo de krachtige hoofdvorm van het gebouw niet.

Het Cycle Center
Tegenover het hotel zit het gebouw van het Cycle Center, één van de grootste mobiliteitsbedrijven in de regio die fietsevenementen door heel Limburg organiseert. Het gebouw volgt de analogie van het hotel. Het maakt onderdeel uit van de ommuring van het terrein en is door de materialisatie herkenbaar als een nieuw element in het geheel. Samen met het hotel en een oude villa vormt het een gezellig entreeplein.

DATA

opdrachtgever
Wyckerveste Adviseurs
ontwerp
mei 2015
programma
hotel
bvo
4.120 m2
status
opgeleverd

03
dec

Parkstad // Rotterdam

PLAN

Het gevoel van een dorp in de stad: dat was de visie van het team waarmee we aan de aanbesteding voor een nieuw woningblok in Parkstad Rotterdam meededen. Het nieuwe blok is het schakelpunt tussen het hoogstedelijke Kop van Zuid en de historische en kleinschalige Afrikaanderwijk. Daardoor ontstaat de unieke kans voor Parkstad Blok I om de verbindende factor tussen deze twee te worden.

Samen met ons team presenteerden we Hille Hoeve: 164 woningen die bestaan uit grondgebonden woningen, appartementen, beneden- en bovenwoningen van verschillende oppervlakten en huur- en verkoopprijzen. Dit in combinatie met een levendige plint met maatschappelijk-commerciële functies wordt een plek om ontspannen te wonen, je verbonden mee te voelen, waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten en geïnspireerd wordt door de natuur en de omgeving.

Dit gevoel wordt tot leven gebracht door een grote collectieve binnentuin waar allerlei activiteiten georganiseerd kunnen worden, de Hoeve zelf die als ontmoetingsplaats dient, kleinschalige en gezellige functies in de plint en door te focussen op deelmobiliteit.

Het woningblok presenteert zich van buitenaf duidelijk als één samenhangend en robuust blok, waarmee het aansluit op de omliggende blokken die door een eenduidige architectuurtaal eenheid vormen. De verticaal georiënteerde bakstenen gevelkaders verwijzen naar de gevelgeledingen in de omgeving. Deze kaders zorgen voor de verbinding in het hele blok, want zo zijn alle gevels van de verschillende gebouwen duidelijk familie van elkaar.

In de binnentuin zet de groene wereld zich door op de eerste lagen van de gevel om zo een alomvattende groene kom te vormen. Hierdoor is de groene binnentuin niet alleen op het maaiveld aanwezig, maar loopt deze integraal verticaal door in de gevels. De klimrasters voor de planten zijn als ornament in de gevel mee ontworpen. De hoogte accenten rijzen met hun alzijdige gevels uit de groene kom omhoog.

In het ontwerp van de Hille Hoeve zijn gezonde materialen toegepast, waarbij het materiaalgebruik is geoptimaliseerd voor de totale levensduur van het gebouw en hergebruik in de toekomst. En door het koppelen van de energieneutrale doelstelling aan de wateropgave en ecologische doelstellingen ontstaan er slimme dwarsrelaties en een integraal klimaatadaptief systeem waarbij de diverse onderdelen elkaar versterken.

Hille Hoeve is een visie voor Parkstad Blok I Rotterdam en tot stand gekomen samen met Stevast Ontwikkeling, Dura Vermeer Bouw Zuid West, KCAP, MoederscheimMoonen, Zus, Kickstad, WYNE, Buro Bouwfysica, Ooms Makelaars, Juuve, Rotterdams Milieucentrum en Rotterdamse Munt.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Rotterdam
ontwerp
februari 2021
programma
woningen
bvo
26.476 m2
status
nvt.

02
dec

Shimano Experience Center // Valkenburg

PLAN

In het hart van het heuvelachtige Zuid-Limburg in de gemeente Valkenburg vind je belevingscentrum Par’Course. In opdracht van Wyckerveste ontwikkelden we een mixed-use omgeving met als onderdeel het Shimano Experience Center.

Par’Course bestaat uit een gastronomisch centrum in een oude brouwerij, een wieler- en sportcentrum met het Shimano Experience Center en het Mercure Hotel. De herontwikkeling van het terrein van de oude Leeuw brouwerij was een kans om de bestaande economie en cultuur van Valkenburg te versterken met een nieuw concept op een bijzondere plek.

Het Experience Center is dé plek van Shimano waar bezoekers in aanraking komen met de wieler, hengel-, en roeisport. Ook huisvest het gebouw een fietskledingwinkel, een coachingcentrum, sportschool en een conferentieruimte. De conferentieruimte wordt gebruikt voor zakelijke- en wielerevents.

Het gebouw is een van de beeldbepalende gebouwen in het nieuwe gebied en heeft een prominente plek aan het plein. Op de begane grond vind je het Experience Center en het wielerkledingmerk van Shimano. Deze ruimtes worden het meest blootgesteld aan de buitenwereld en trekken het grote publiek naar de plek. Binnen staat merkbeleving centraal. In het heldere casco is door Shimano (UXUS) een levendig en fris interieur ontwikkeld dat in het teken staat van ontdekken en beleven. Het Experience Center biedt bezoekers de mogelijkheid om de producten van Shimano direct in de omgeving uit te proberen. Je kunt zo de heuvels in fietsen of vissen in de aangelegde visvijver. Hier word je echt aangemoedigd om de buitensporten te ervaren.

De stedenbouwkundige hoofdvorm van het gebouw is rechthoekig en ligt parellel aan de bestaande molentak van de voormalige Leeuw brouwerij. Beide koppen lopen parallel met de gebouwen ertegenover. Aan de zijde van het Black Label Hotel geeft een sterk afgeschuinde zijde een belangrijke verbinding vorm vanaf het terrein naar de overzijde van de Geul.

De plint van het gebouw is volledig van glas terwijl de ruimtes (conferentiezalen, fitness en yoga coachingscentrum) daarboven overwegend gesloten zijn in combinatie met een paar gerichte en grote vensters. De gesloten gevel is geaccidenteerd door het toepassen van diepteverschillen. Dit geeft het lange gebouw de juiste geleding, die aansluit bij de kleinere gebouwen en het intieme plein. De gevel is gekleed met rechthoekige platen van geadoniseerd roodbruin strekaluminium. De diverse plaatafmetingen geven de gevel de nodige differentiatie. Op sommige plekken wisselt de oriëntatie van het strekaluminium waarbij de daglichtreflectie enkele gevelplaten laat oplichten.

Onlangs heeft ook een nieuwe huurder het gebouw betrokken: De Amstel Gold Race Experience, nauw betrokken met Shimano, organiseert fietstochten en clinics voor bedrijven en faciliteert een levendig startpunt voor vele fietstochten.

DATA

opdrachtgever
Wyckerveste Adviseurs
ontwerp
mei 2015
programma
Shimano Experience Center
bvo
3.607 m2
status
opgeleverd