18
dec

De vernieuwde Oude IJsselbrug in Zutphen is Officieel geopend

Op dinsdag 12 december jl. werd in Zutphen de Oude IJsselbrug officieel geopend. De bestaande verkeersbrug is uitgebreid met een breder en veiliger fiets- en voetpad om de verbinding tussen de stadswijk De Hoven en de binnenstad te verbeteren. Daarbij is er veel aandacht gestoken in de beleving van het rivierlandschap door middel van een bijzonder uitkijkplatform en een doorlopende (verlichte) zitbank over de volledige bruglengte. Ook kreeg de bestaande boogbrug een grote onderhoudsbeurt door onder meer een nieuwe laag verf en verbeterde verlichting. MoederscheimMoonen Architects was verantwoordelijk voor het ontwerp van deze bijzondere uitbreiding en upgrade.

Iedereen die ook maar iets te maken heeft gehad met de verbouwing van de Oude IJsselbrug ging op dinsdag 12 december aan boord van de Nirvana om de officiële opening van de Oude IJsselbrug vanaf het water bij te wonen. Onder deze mensen was ook Oege Bosch, portefeuillehouder van dit project. Hij ziet het project als een blijvende herinnering aan zijn wethouderschap. “Voor de spoortunnels kregen we als gemeente al een aantal ontwerpprijzen en vermeldingen en natuurlijk hopen we op een prijs voor de brug, maar van mij hoeft dat helemaal niet meer.” Voor wethouder Bosch heeft de brug, met de zich aan het seizoen aanpassende verlichting, zich allang bewezen.

Toen het schip weer aan de kade lag, volgde de speciale openingshandeling. Geen doorgeknipt lintje, maar een lint van kinderen van leer- en werkplaats Walhalla die zich met eigengemaakte lichtjes over de brug bewogen. Onder hen kwam met grote letters het woord ‘Open’ uit het donker tevoorschijn, waarna de zitbank al haar kleurschakeringen toonde.

Burgemeester Annemieke Vermeulen maakte van de gelegenheid gebruik om de vrijwillige schilders te bedanken. Ook kwam ze met het nieuwtje dat men van 18 tot en met 22 december een bod kan doen om de gehele skyline van Zutphen voor één dag lang in de gewenste, persoonlijke, kleur te verlichten. Het opgehaalde geld wordt gedoneerd aan Serious Request. Bieden kan via Facebook, Twitter of per mail: online@zutphen.nl
Vermeld in het bericht: #Zutpheninhetlicht #SR17.ZUTPHEN.

Bijgevoegd een eerste sneak-preview van de brug en haar verlichting. Binnenkort volgt er meer.

Beeld: Alexander Hettema