08
jul

We ontwerpen het nieuwe Rivium in Capelle aan den IJssel

Het huidige bedrijventerrein Rivium, aan de rand van Capelle aan den IJssel staat bekend als een traditioneel kantorenpark. Maar het gebied met uitzicht op de skyline van Rotterdam gaat de komende tijd flink veranderen. De gemeente Capelle en verschillende vastgoedeigenaren werken aan de ontwikkeling van een nieuwe bruisende stadswijk waar wonen en werken samenkomen. In opdracht van Magis Vastgoed ontwerpen we één van de grote transformatieprojecten in het gebied: een bestaand kantorenplot veranderen in een levendige woon- en werkomgeving.

Het ontwerp is één van de grootschalige plannen die aan de Rivium Boulevard worden ontwikkeld. Langs deze boulevard liggen de verschillende ontwikkelkwadranten. Binnen het kwadrant volgen we een ontwerpstrategie waarbij een gesloten bouwblok de basis is. Dit bouwblok is op strategische plekken open waarmee er openingen vanuit het binnengebied naar de boulevard en het achtergelegen park komen. Boven de plint komen verschillende volumes en torens met een gevarieerd woonprogramma. In het hart van het blok ligt een parkeergarage van twee lagen met daarboven een gezamenlijke binnentuin.

In samenwerking met de opdrachtgever werd een programmering ontwikkeld waarbij het mixed use concept centraal staat. Naast ruimte voor wonen is er genoeg plek voor werk, recreatie, ondernemerschap en creativiteit. Zo komt er aan de boulevard een plint van twee lagen waar werken en horeca centraal staan. Aan de overige straatkanten worden commerciële ruimtes afgewisseld met atelierwoningen. Grenzend aan de centrale binnentuin komen woonruimtes en gemeenschappelijke functies voor bewoners, zoals bijvoorbeeld een wasserette of fitnessruimte.

Één van de uitdagingen was het creëren van een luchtig en ruimtelijk stadsbeeld in een dichtbebouwde omgeving. De torens zijn daarom zorgvuldig gepositioneerd met verschillende hoogtes, wat zorgt voor een dynamische skyline. Het geheel heeft een stevig basement dat verrijkt wordt met metaalachtige torens en volumes waarbij lineariteit en ritmiek er uitspringen. Zo ontstaat een geschakeerd geheel waar wonen, werken en vrije tijd samen komen.

Bekijk hier de artist impressions van dit project.